7. 11. 2017

Prix Renaudot

Prix Renaudot


Tohtoročnú Renaudotovu literárnu cenu, prestížne nedotované ocenenie, ktoré od roku 1926 udeľuje novinárska porota, získal v pondelok Olivier Guez za dielo La disparition de Josef Mengele (Zmiznutie Josefa Mengeleho).
       Autor a novinár popisuje v ocenenej práci povojnový útek niekdajšieho lekára vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ktorý v roku 1949 ušiel do Latinskej Ameriky, kde zomrel v Brazílii v roku 1979.
      Ocenený rodák zo Štrasburgu študoval politológiu, medzinárodné vzťahy i právo. Guez, ktorý má na konte viacero ocenených prác, prispieval do renomovaných periodík ako Le Monde alebo The New York Times, je však zodpovedný aj za príspevky o francúzskej kultúre pre mienkotvorný nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a jeho nedeľné vydanie Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
     Laureátmi Prix Renaudot, ktorá nesie meno francúzskeho lekára a novinára Théophrasta Renaudota (1586-1653), boli v minulosti aj takí literáti ako napríklad Marcel Aymé, Louis-Ferdinand Celine, Louis Aragon, Georges Perec, Jean-Marie Rouart alebo Francois Weyergans.      V roku 2004 udelili túto cenu po prvý raz vôbec in memoriam, a to za román Suite francaise spisovateľke Irene Némirovskej, rodáčke z Kyjeva, ktorá našla v roku 1942 po deportovaní z Francúzska smrť v  tábore Auschwitz-Birkenau.
      V ostatných troch rokoch získali cenu David Foenkinos (za dielo Charlotte), Delphine de Vigan (D'apres une histoire vraie) a vlani aj na Slovensku dobre známa autorka Yasmina Reza (Babylone).
      Pondelňajšie rozhodnutia o nositeľoch Goncourtovej ceny (Éric Vuillard) a Renaudotovej ceny patrili aj tentoraz k vrcholom knižnej jesene vo Francúzsku a predchádzal im nemalý záujem odborných kruhov i čitateľskej verejnosti.  

Copyright TASR ©2017