7. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Generálnu riaditeľku čiernohorského štátneho rozhlasu a televízie RTCG Andrijanu Kadijovú odvolali vo štvrtok z funkcie. Príčinou rozhodnutia dozornej rady RTCG bolo nedávne uzavretie dohody s neštátnym Centrom pre občianske vzdelávanie (CGO), ku ktorému došlo - podľa názoru niektorých členov rady - v rozpore s platnými zákonmi tejto bývalej juhoslovanskej republiky.
Kadijová bola vo funkcii od apríla 2017, vyplýva z údajov na webovej stránke Európskej vysielacej únie (EBU).
Podľa názoru neštátneho strediska Media Centar sa jej podarilo dostať RTGC spod totálnej kontroly vládnej Demokratickej strany socialistov, strany súčasného prezidenta krajiny Mila Djukanoviča. Podľa jeho stanoviska sa pod vedením odvolanej podarilo dokázať, že je možné, aby toto médium pôsobilo vo verejnom záujme, a nie iba v záujme úradov, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.
Pred sídlom RTGC v Podgorici sa zhromaždili vo štvrtok desiatky novinárov a aktivistov mimovládnych organizácií, aby proti odvolaniu protestovali.
V radoch čiernohorských novinárov nie je teraz zriedkavosťou názor, že vládna strana sa snaží televíziu opäť dostať pod svoju kontrolu.
Jednou z podmienok, ktorú kandidátska krajiny na vstup do EÚ musí splniť v procese približovania sa k Únii, je sloboda médií.

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) vyjadrila v stredu obavy v súvislosti s odsúdením ukrajinského novinára z agentúry Ukrinform Romana Suščenka. V Rusku ho v pondelok odsúdili na 12 rokov väzenia za špionáž, on však obvinenie odmieta.
Voči rozsudku moskovského mestského súdu sa Suščenko odvolal a súd vyššej inštancie by mohol verdikt zrušiť, uvádza EANA.
"Avšak pán Suščenko bol zadržaný v septembri 2016 a odvolací proces je časovo náročný. Rada (EANA) vyzýva všetky strany, aby prijali opatrenia na zabezpečenie toho, aby sa pán Suščenko bezodkladne vrátil do svojej vlasti - napríklad prostredníctvom výmeny väzňov," navrhuje EANA.
Podľa nej Suščenko tvrdí, že bol na súkromnej návšteve, keď ho zadržali pri príchode do Moskvy pred takmer dvoma rokmi. V agentúre Ukrinform začal pracovať v roku 2002 a bol jej korešpondentom vo Francúzsku, dodala EANA.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Copyright ©TASR 2018