5. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká mediálna spoločnosť 21st Century Fox dostala možnosť prevziať 61-percentný podiel britskej televíznej firmy Sky, ktorý ešte nevlastní, ak predá televízny kanál Sky News. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo kultúry. Spoločnosť 21st Century Fox za firmu Sky ponúka 11,7 mld. libier (GBP). Vyhlásenie britského ministra kultúry Matta Hancocka však zároveň konštatuje, že o firmu Sky sa môže uchádzať aj americký mediálny konglomerát Comcast, ktorý za televíznu spoločnosť ponúka 22 mld. GBP.
Spoločnosť 21st Century Fox mediálneho magnáta Ruperta Murdocha najprv so svojou snahou o úplné prevzatie Sky neuspela pre obavy regulačného úradu z rozšírenia Murdochovho vplyvu na britské médiá. V januári britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) prevzatie zablokoval. Potom však spoločnosť Fox ponúkla opatrenia s cieľom tieto obavy odstrániť.

Český režisér a scenárista Zdeněk Zelenka nakrúca rozprávku Kouzelník Žito. Snímku premiérovo uvedie Česká televízia v rámci vianočného vysielania. "Vianočná rozprávka predstavuje špecifický žáner, diváci o nej majú svoju jasnú predstavu, s ktorou neradno veľmi experimentovať," vyjadril sa filmár, ktorý má na konte rozprávky ako Nesmrteľná teta (1993), Kúzla kráľov (2008) či Duch nad zlato (2013), s tým, že v takejto rozprávke by mala byť najmä láska a nadsádzka.
Titulnú rolu kúzelníka Žita stvárni Denis Šafařík. Okrem neho sa v novinke predstaví aj Anna Kadeřávková, Jiřina Bohdalová, Bolek Polívka, Stanislav Zindulka, Filip Antonio, Pavel Kříž, Tomáš Trapl, Petr Kostka, ktorý si zahrá kráľa, či Tatiana Vilhelmová ako kontesa Filištína.
Nakrúcanie rozprávky sa začalo v ateliéri veľkou hudobnou a tanečnou scénou. V nej si zaspievali napríklad aj Vilém Čok alebo Daniel Barták. Nasledovné nakrúcanie sa uskutoční v teréne, ako napríklad na Křivoklátsku, informuje spravodajský portál iDNES.cz.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Český rozhlas (ČRo) v nasledujúcich  mesiacoch prepustí minimálne sto z 1500  zamestnancov. Dôvodom je úspora perso nálnych nákladov kvôli chystanému zvyšovanii platov aj zmena zákona o DPH.  So zámerom zamestnancov ČRo zoznámil  generálny riaditeľ René Zavoral. Perso nálne náklady tvoria 59% rozpočtu ČRo.

Krajiny EÚ by mali ďalej tlačiť na nternetové firmy ako je Facebook, aby splnili nové pravidlá ochrany dát občanov Zhodli sa na tom v pondelok v Luxemburgu  ministri spravodlivosti krajín EÚ.
Podľa ministra v demisii Roberta Peliká na kauza zneužitia dát z Facebooku fiirmou Cambridge Analytica ukázala, že  nové pravidlá ochrany osobných údajov  (GDPR) sú nevyhnutným nástrojom.
GDPR nie je o tom, čo možno dať na nástenku, ale o tom, aby veľké firmy nemohli  ťažiť z vašich dát bez toho, aby ste  vedeli, čo používajú, uviedol Pelikán.
Spoločnosť Facebook údajne umožnila  výrobcom telefónov prístup k značnej časti informácií svojich užívateľov.Ako  tvrdí denník The New York Times, Facebook pred desiatimi rokmi uzavrel dohody o sdielaní dát s najmenej 60 výrobcami ešte  predtým, než boli jeho aplikácia na smart telefónoch široko dostupné. Facebook uviedol, že výrobcom umožnil  prístup iba softvéru, aby mohli vytvárať verzie facebooku, ktoré budú fungovať na rôznych telefónoch. podľa novín mali producenti prístup k niekto rým osobným údajom užívateľov a dokonca aj k údajom ich priateľov.

ČT TXT