8. 6. 2018

Okrúhly stôl o financovaní audiovíznej tvorby zvoláva SaS na 18. júna

Okrúhly stôl o financovaní audiovíznej 

tvorby zvoláva SaS na 18. júna


Okrúhly stôl, na ktorom chcú predstavitelia SaS diskutovať s odborníkmi o možných zmenách vo financovaní filmovej tvorby a audiovizuálnej kultúry, sa má uskutočniť v pondelok 18. júna. TASR o tom informovala tímlíderka SaS pre kultúru Renáta Kačšáková.
Na podujatie dostali podľa jej slov pozvanie zástupcovia Audiovizuálneho fondu (AvF), RTVS, Ministerstva kultúry SR, Ministerstva financií SR, ako aj zástupcovia producentských a distribútorských združení a organizátori festivalov. „V týchto dňoch oslovujeme prizývaných aktérov a verím, že podľa ich možností účasti už v najbližších dňoch doladíme ich skladbu a presný termín," dodala Kaščáková. Opätovne deklarovala, že liberáli majú záujem „vniesť do financovania lepší a spravodlivejší systém, zvýšiť mieru transparentnosti a kontroly pri narábaní s verejnými zdrojmi a v konečnom dôsledku dosiahnuť vyššiu hodnotu za peniaze".
Predstavitelia filmárskej obce na piatkovej tlačovej konferencii opätovne skritizovali SaS a jej návrhy legislatívnych zmien, týkajúcich sa AvF a podpory audiovizuálnej tvorby. Idea liberálov je, aby dotácie z AvF už nemohli byť použité samostatne na prípravu a vývoj filmového diela, ale len na jeho výrobu ako celok od prípravy až po distribúciu. Zámerom novelizácie je tiež spojiť prostriedky pre AvF a RTVS, z ktorých môžu čerpať filmári podporu, do jedného fondu. Filmári označili tieto návrhy za nebezpečné a schopné deštruovať súčasný systém podpory audiovízie a filmu, ktorý v priebehu niekoľkých rokoch ukázal svoj pozitívny efekt nielen významným nárastom diel slovenskej kinematografie, ale aj ich ocenením na medzinárodnom fóre.

Copyright ©TASR 2018