4. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na 12 rokov väzenia odsúdili v pondelok v Rusku ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorý bol obžalovaný zo špionáže. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Informovala o tom rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL). 
Prokuratúra požadovala pre Suščenka 14-ročný trest.
Odsúdený novinár sa proti rozhodnutiu moskovského mestského súdu odvolá, povedal jeho právnik Mark Fejgin.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkli 30. septembra 2016 v Moskve, kde bol na špionážnej misii. Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
Súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka 1. októbra 2016. Vyšetrovatelia tohto Ukrajinca oficiálne obvinili zo špionáže 7. októbra 2016.
Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
Agentúra Ukrinform potvrdila, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom ho označila za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".

Copyright ©TASR 2018