11. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spojené štáty "požadujú" od Saudskej Arábie odpovede v súvislosti s prípadom zmiznutého saudskoarabského novinára a kritika režimu v Rijáde Džamála Chášukdžího. V stredu to vyhlásil prezident USA Donald Trump s tým, že chce, aby novinárova snúbenica prišla do Bieleho domu.
Chášukdží je nezvestný od utorka minulého týždňa, keď zašiel na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou. Turecké úrady majú podozrenie, že Chášukdží sa tam stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy". Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta, uviedla agentúra AP.
Trump v stredu novinárom v Oválnej pracovni Bieleho domu povedal, že je v kontakte s novinárovou snúbenicou Hatice Cengizovou a chce, aby prišla do Bieleho domu. Nikto podľa Trumpa nevie, čo sa presne stalo, a osobne verí, že Chášukdží nie je mŕtvy.
Priblížil, že o tejto "zlej situácii" hovoril s vysokopostavenými predstaviteľmi Saudskej Arábie, od ktorých žiadal podrobné objasnenie celej situácie. Podrobnosti rozhovoru však nepriblížil.
Snúbenica nezvestného saudskoarabského novinára Chášukdžího sa v stredu obrátila na prezidenta Trumpa a jeho manželku Melaniu, aby pomohli objasniť jeho zmiznutie.
Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam však Saudská Arábia doteraz neposkytla žiaden dôkaz pre tieto svoje tvrdenia. Medzičasom však súhlasila, aby turecké úrady vykonali policajnú prehliadku tohto objektu.



Copyright © TASR 2018

Spoločnosť Facebook odstránila bezpečnostnú chybu z komunikačnej aplikácie WhatsApp, ktorú vlastní. Chyba umožňovala hackerom prevziať kontrolu nad aplikácií, keď používateľ prijal prichádzajúci hovor.

Chyba v zabezpečení, ktorá ohrozovala komunikátor na platformách Android a Apple, bola objavená koncom augusta. Facebook opravu oznámil včera v reakcii na správy technologických webov ZDNet a The Register, ktoré uviedli, že firma bezpečnostný nedostatok odstránila začiatkom tohto mesiaca.
"Bežne spolupracujeme s bezpečnostnými expertmi z celého sveta, aby sme zaistili, že WhatsApp je bezpečný a spoľahlivý," povedal agentúre Reuters prevádzkovateľ WhatsApp.
Nemenovaný pracovník WhatsApp, ktorý sa problému venoval, uviedol, že neexistuje žiadny dôkaz, že by hackeri chybu zneužili. Rovnakého názoru je aj spoločnosť Google, ktorej výskumník sa na odhalenie chyby podieľal.

Aplikáciu WhatsApp využíva zhruba 1,2 miliardy ľudí a v mnohých krajinách je považovaná za kľúčový komunikačný aj obchodný nástroj. Službu v roku 2014 získala za 19 miliárd dolárov (teraz viac ako 426 miliárd Sk) spoločnosť Facebook.

Copyright © ČTK 2018