7. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V bulharskom meste Ruse bola v sobotu zavraždená novinárka Viktoria Marinovová, ktorá pracovala pre regionálnu televíziu bTV. Informovalo o tom na Twitteri konzorcium investigatívnych novinárov a médií OCCRP.
Bulharský denník Dnevnik na svojej internetovej stránke uviedol, že nález tela 30-ročnej novinárky ohlásil v sobotu o 14.24 h na linke 112 neznámy volajúci. Jej obnažené telo sa našlo v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko móla na 492. kilometri rieky Dunaj. Podľa bulharskej polície bola Marinovová pred vraždou znásilnená a zbitá. Smrť podľa predbežných zistení nastala udusením.
Polícia v Ruse v súčasnosti preveruje, či vražda Marinovovej súvisí s jej prácou, alobo išlo o sexuálne motivovaný zločin. 
Za posledných 12 mesiacov boli v krajinách Európskej únie zavraždení traja novinári, z ktorých dvaja - slovenský novinár Ján Kuciak a jeho maltská kolegyňa Daphne Caruana Galiziová - dokázateľne v súvislosti so svojou prácou.
bTV je prvá bulharská komerčná celoštátna televízia, ktorú vlastní spoločnosť Central European Media Enterprises (CME). Vďaka svojej programovej skladbe, ktorú z veľkej časti vypĺňa zábavný program, je najsledovanejšie televíziou v Bulharsku.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odsúdila v nedeľu brutálnu vraždu bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej a vyzvala na dôkladné vyšetrenie tohto zločinu. Informoval o tom spravodajský server BalkanInsight.com.
"Som šokovaný zo strašnej vraždy investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej v Bulharsku. Naliehavo vyzývam na komplexné a dôkladné vyšetrovanie. Zodpovedné osoby musia byť potrestané," napísal na Twitteri predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir.
Európska federácia novinárov (EFJ) pripomenula, že posledný Marinovovej článok sa venoval problému štátnej korupcie.
Tridsaťročná Marinovová bola administratívnou manažérkou regionálnej televízie TVN so sídlom v bulharskom meste Ruse, v ktorej mala aj vlastnú politickú talkšou.
Obnažené telo novinárky sa našlo v sobotu popoludní v Ruse: bolo ukryté v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko Dunaja. Podľa bulharskej polície bola Marinovová pred vraždou znásilnená a zbitá. Telo obete našiel náhodný okoloidúci, ktorý privolal políciu. Príbuzní novinárku identifikovali po niekoľkých hodinách.
Smrť podľa predbežných zistení nastala v dôsledku úderov do hlavy a udusenia.
Polícia v Ruse v súčasnosti preveruje, či vražda Marinovovej súvisí s jej prácou, alebo išlo o osobne alebo sexuálne motivovaný zločin. Počiatočné vyšetrovacie úkony súvislosť s jej novinárskou prácou neodhalili.
Podľa miestnej prokuratúry vyšetrovatelia nateraz pracujú so všetkými možnými verziami a zatiaľ sa im nepodarilo identifikovať žiadnych podozrivých.
Vyšetrovatelia na mieste nenašli novinárkin mobilný telefón, kľúče od auta ani niektoré súčasti jej oblečenia.
Posledná Marinovovej odvysielaná reportáž z 30. septembra sa venovala nedávnemu zadržaniu dvoch žurnalistov v meste Radomir ležiacom južne od Sofie. Novinári vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ.
Bulharsko sa tento rok prepadlo na 111. miesto v globálnom rebríčku slobody médií, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Ide o najhoršie miesto spomedzi krajín EÚ.
Za posledných 12 mesiacov boli v krajinách Európskej únie zavraždení traja novinári, z ktorých dvaja - slovenský novinár Ján Kuciak a jeho maltská kolegyňa Daphne Caruana Galiziová - dokázateľne v súvislosti so svojou prácou.


Copyright ©TASR 2018

Francúzska mediálna skupina Lagardère odsúhlasila predaj siedmich časopisov vrátane Elle spoločnosti Czech Media Invest, ktorú spoluvlastní miliardár Daniel Křetínský. Predajná cena by mala prekročiť 50 miliónov eur.
Popri magazíne Elle sa obchod týka časopisov Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.

Copyright © ČTK 2018




Saudskoarabského novinára, ktorý zmizol v Istanbule, "zavraždili" na saudskoarabskom konzuláte. Uviedol to jeho priateľ, ktorému to údajne povedala turecká polícia. Dopisovateľ denníka Washington Post a kritik režimu v Rijáde Džamál Chášakdží konzulát navštívil v utorok a odvtedy je nezvestný. Jeho kolega a turecký novinár Turan Kišlakči pre agentúru The Associated Press (AP) povedal, že polícia má podľa vlastných údajov "dôkazy, že bol barbarsky zavraždený" a rozrezaný. Saudskoarabskí predstavitelia tieto tvrdenia odmietajú ako "nepodložené".
Tureckí predstavitelia pod podmienkou anonymity pre agentúru AP osobitne uviedli, že Chášakdžího na konzuláte s "vysokou pravdepodobnosťou" zavraždili. Vyšetrovanie prípadu pokračuje.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Ministri financií Nemecka, Francúzska a krajín V4 rokovali o digitalizácii európskych ekonomík a jej dopadoch na verejné financie s tým súvisiace. Výsledkom je podpis vyhlásenia, v ktorom ministri V4 podporili skoré prijatie smernice Európskej únie o zavedení dane z digitálnych služieb v krajinách EÚ. Ide o ďalší krok na ceste k dlhodobému riešeniu na celoeurópskej úrovni.
Medzi krajinami EÚ panuje všeobecná zhoda na potrebe zavedenia férového zdaňovania digitálnej ekonomiky, ako na európskej tak medzinárodnej úrovni. Slovenská republika je jednou z krajín, ktoré tento krok vítajú. Problematiku zdaňovania digitálnej ekonomiky a služieb je treba riešiť tak na národnej, ako aj celoeurópskej úrovni. Ministri financií Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska preto podpísali v Tatrách vyhlásenie, v ktorom podporujú skoré prijatie smernice o dani z digitálnych služieb.
Všetci štyria signatári si tiež uvedomujú, že zavedenie dlhodobého riešenia je „behom na dlhé trate“, a preto podporujú prijatie dočasného opatrenia vo forme nepriamej dane z digitálnych služieb.
„Dosiahnuť širokú dohodu v akýchkoľvek daňových otázkach na úrovni Európskej únie nie je práve tá najjednoduchšia vec na svete a potrvá to,“ povedal minister financií Peter Kažimír.
„Uvedomujeme si, že digitalizácia predstavuje najvýznamnejší posun ekonomiky od priemyselnej revolúcie. Daňové zaťaženie tohto odvetvia však úplne neodráža výhody spojené s vývojom moderných technológií“ uviedli ministri v memorande a zhodli sa na tom, že táto téma si vyžaduje ich plnú pozornosť.
Fakt, že firmy pôsobia v digitálnom priestore, ako aj zvýšená mobilita digitálneho trhu majú negatívny vplyv na príjmy jednotlivých krajín v porovnaní s tradičnými spôsobmi podnikania. Preto je dôležité zrovnoprávniť podmienky podnikania pre všetky subjekty bez ohľadu na to, či pôsobia v digitálnom, alebo fyzickom priestore.
Diskusia ministrov na Štrbskom Plese bola neformálnym pokračovaním rozhovorov z neformálnych zasadnutí Rady ECOFIN v Sofii a vo Viedni, kde si členské štáty vymenili názory na návrhy súboru riešení zverejnených Európskou komisiou v marci tohto roka.
OECD má zverejniť svoje odporúčania v oblasti zdaňovania digitálnej ekonomiky o dva roky.

Tlačový odbor Ministerstva financií SR