9. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bulharský verejnoprávny rozhlas BNR v utorok informoval, že v súvislosti s vraždou bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej zatkli podozrivého, ktorým je rumunský občan s pasom z Moldavska. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.
Telo televíznej žurnalistky Marinovovej našli v sobotu 6. októbra v meste Ruse v parku pri rieke Dunaj po tom, čo upozorňovala na možnú korupciu vo vláde.
Rozhlasová stanica BNR uviedla, že nepotvrdená informácia o zatknutí "rumunského občana s pasom z Moldavska" pochádza z bulharského ministerstva vnútra.
Zatiaľ nie sú dostupné žiadne ďalšie informácie.
Bulharská prokuratúra ešte v pondelok večer oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie zo zneužívania fondov Európskej únie; popri tom polícia vyšetruje znásilnenie a vraždu Marinovovej, ktorú našli zaškrtenú.
Marinovová (30) pracovala v regionálnej bulharskej televízii TVN a minulý mesiac moderovala reláciu, v ktorej vystupovali dvaja investigatívni novinári. Tých zadržali za ich prácu na údajných podvodoch, ktoré sa týkali eurofondov.

Bulharské ministerstvo vnútra oznámilo, že prokuratúra začala vyšetrovať údajné zneužívanie fondov Európskej únie (EÚ). Informovala o tom utorok agentúra AP s tým, že k tomu došlo po brutálnej vražde bulharskej novinárky, ktorá upozorňovala na možnú korupciu vo vládnych kruhoch.
Zavraždená reportérka Viktorija Marinovová v televízii TVN Ruse moderovala aj politickú tolkšou. Do vydania z 30. septembra pozvala do štúdia na rozhovor dvoch známych investigatívnych novinárov - Bulhara Dimitara Stojanova z portálu Bivol.bg a Rumuna Attilu Bira, venujúcich sa podozreniam o zneužívaní eurofondov, do ktorého sú údajne zapletení miestni podnikatelia a poslanci.
Spomínané ministerstvo uviedlo, že prokuratúra vyšetruje bulharskú stavebnú spoločnosť GP Group v súvislosti s podozrením zo zneužitia fondov EÚ, pričom jej zmrazila aktíva vo výške 14 miliónov eur.
Polícia zároveň vyšetruje aj vraždu 30-ročnej televíznej žurnalistky Viktorije Marinovovej, ktorá bola surovo zbitá, znásilnená a uškrtená. Jej telo našli v sobotu 6. októbra blízko rieky Dunaj v meste Ruse na severe Bulharska.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že turecké úrady vykonajú prehliadku na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule. Stane sa tak v rámci vyšetrovania zmiznutia saudskoarabského novinára a kritika vlády v Rijáde Džamála Chášukdžího.
Ako informovala agentúra AP, podľa tureckého rezortu diplomacie saudskoarabské úrady oznámili Ankare, že sú "otvorené pre spoluprácu" a umožnia prehľadanie budovy svojho konzulátu v Istanbule.
Ministerstvo neuviedlo, kedy sa táto prehliadka uskutoční.
Chášukdží (59) zmizol minulý utorok, keď navštívil konzulát Saudskej Arábie v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou.
Americký denník The Washington Post, pre ktorý žurnalista prispieval, následne - s odvolaním sa na nemenovaných tureckých predstaviteľov - uviedol, že podľa predpokladu vyšetrovateľov sa stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy".
Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta. Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam však Saudská Arábia doteraz neposkytla žiaden dôkaz pre tieto svoje tvrdenia.
Novinárovo zmiznutie by mohlo ešte zhoršiť už napäté vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Tureckom, pričom vyvoláva nové otázky okolo konzervatívneho kráľovstva a krokov jeho korunného princa Muhammada bin Salmána, o ktorom Chášukdží vo svojich komentároch písal kriticky.
S výzvou, aby podporila vyšetrovanie zmiznutia novinára a kritika vlády v Rijáde Džamála Chášukdžího a konala transparentne pri zverejnení jeho výsledkov, sa na Saudskú Arábiu - spojenca Spojených štátov - obrátil v noci na utorok aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Copyright © TASR 2018

Spoločnosť Google zastavuje prevádzku veľkej časti svojej sociálnej siete Google+. Ako firma oznámila, chyba v jej softvéri spôsobila, že informácie, ktoré ľudia považovali za súkromné, boli dostupné pre tretie strany. Spoločnosť uviedla, že sa to dotklo do 500 tis. užívateľov. Informuje o tom portál bbc. com, ktorý cituje správu denníka Wall Street Journal (WSJ). Podľa denníka firma Google o probléme vedela v marci, ale neinformovala o ňom. WSJ citoval interný záznam Googlu, podľa ktorého by informovanie o probléme znamenalo "okamžitý záujem regulátorov". Vo vyhlásení Google konštatoval, že problém nebol taký vážny, aby bolo nutné informovať verejnosť.
"Naša služba pre súkromie a ochranu údajov tento problém skúmala a kontrolovala typ dotknutých údajov, či by sme mohli presne identifikovať užívateľov, aby sme ich informovali, a či existovali nejaké dôkazy zneužitia," uviedol Google. Podľa neho sa "k nijakej z týchto hraníc nedospelo".
Sociálna sieť Google+ začala prevádzku v roku 2011 a rýchlo vošla do povedomia ako neúspešný pokus konkurovať Facebooku, konštatuje BBC. Teraz Google zastavuje prevádzku siete pre spotrebiteľov.
Firma uviedla, že na základe Google+ bude naďalej ponúkať súkromné siete pre firmy. V minulosti nebola spoločnosť ochotná zverejňovať informácie o tom, ako často sa sieť využívala. Po objavení chyby sa však podľa BBC snaží znižovať význam Google+. "Spotrebiteľská verzia Google+ má v súčasnosti nízku mieru využívania: 90 % pripojení sa na Google+ je kratších ako päť sekúnd," uviedla.
Akcie firmy Alphabet, ktorá je materskou firmou Googlu, klesli o 1,23 percenta.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.