10. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká technologická spoločnosť Google sa odvolala voči rekordnej pokute v sume 5 mld. USD, ktorú jej uložila Európska komisia (EK) pre údajne zneužitie dominantného postavenia jej operačného systému Android na potlačenie konkurencie. Potvrdil to v stredu hovorca Googlu Al Verney.
Komisia o pokute rozhodla v júli po tom, ako dospela k záveru, že Google donútil výrobcov smartfónov používajúcich Android, aby inštalovali jeho vyhľadávacie aplikácie.
Podľa rozhodnutia Európskej komisie Google musí do konca októbra prijať opatrenia na riešenie problému, alebo čeliť hrozbe ďalších pokút. Google argumentoval, že jeho bezplatný operačný systém znižuje ceny telefónov a vedie k hospodárskej súťaži so spoločnosťou Apple, ktorá je jeho hlavným konkurentom.

Americký herec Michael Peňa sa predstaví v pripravovanej adaptácii seriálu Fantasy Island (1977 - 1984). Snímka prinesie príbeh skupiny ľudí, ktorí navštívia tropický ostrov, kde sa plnia priania. Ako ich však varuje tajomný majiteľ ostrova, tie sa nemusia naplniť tak, ako očakávali. Štyridsaťdvaročný Peňa v novinke stvárni spomínaného majiteľa pána Roarkea, ktorého si v pôvodnom projekte zahral mexický herec Ricardo Montalbán.
O réžiu novinky sa postará Jeff Wadlow, ktorý stojí za snímkami ako Bitkári (2008) či Vadí nevadí (2018). Filmár sa tiež podieľa na scenári, ktorý píše spolu s Chrisom Roachom a Jillian Jacobs. Financovanie a koprodukciu projektu budú mať na starosti spoločnosti Blumhouse a Sony.
Michael Anthony Peňa si zahral vo filmoch ako Million Dollar Baby (2004), Crash (2004), Chilli, sex a latino (2005), World Trade Center (2006), Babel (2006), Ostreľovač (2007), Hrdinovia a zbabelci (2007), Kráľ shopping centra (2009), 30 minút alebo menej (2011), Majstrovský plán (2011), Svetová invázia (2011), Obhajca (2011), Patrola (2012), Lovci gangstrov (2013), Špinavý trik (2013), Železné srdce (2014), Marťan (2015), Vojna proti všetkým (2016), Collateral Beauty (2016) alebo Chips (2017). Predstavil sa tiež aj v marvelovkách Ant Man (2015) a Ant-Man a Wasp (2018).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Turecký denník Sabah, považovaný za blízky prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, v stredu zverejnil fotografie 15 mužov, o ktorých tvrdí, že boli členmi komanda vyslaného do Istanbulu na likvidáciu saudskoarabského novinára a kritika režimu v Rijáde Džamála Chášukdžího.
Chášukdží je nezvestný od utorka minulého týždňa, keď zašiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou.
Turecké úrady majú podozrenie, že Chášukdží sa tam stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy".
Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta. Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam však Saudská Arábia doteraz neposkytla žiaden dôkaz pre tieto svoje tvrdenia. Medzičasom však súhlasila, aby turecké úrady vykonali policajnú prehliadku tohto objektu.
Denník Sabah v stredajšom vydaní zverejnil fotografie tvárí a mená 15 podozrivých mužov. Snímky vznikli počas pasovej kontroly alebo pochádzajú z bezpečnostných kamier hotelových recepcií. Denník tiež napísal, že muži sa 2. októbra - v deň, keď novinár zmizol - zaregistrovali v Istanbule v dvoch hoteloch a o deň neskôr sa z nich odhlásili.

Nemecká polícia potvrdila v stredu zadržanie muža podozrivého zo znásilnenia, okradnutia a zavraždenia bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej. K zadržaniu 20-ročného Bulhara došlo v meste Stade, ležiacom západne od Hamburgu, informovala tlačová agentúra DPA.
Krajinský kriminálny úrad Dolného Saska uviedol, že tohto muža vypátral v utorok večer a krátko na to ho zadržala v Stade špeciálna policajná jednotka. Prokuratúra v dolnosaskom Celle teraz preveruje, či sú splnené podmienky na jeho extradíciu, a chystá sa podať na súde žiadosť o vydanie zatykača.
Bulharský minister vnútra Mladen Marinov predtým v Sofii uviedol, že Bulhar zadržaný v Nemecku je vo veku 21 rokov a pochádza z mesta Ruse, kde uvedenú novinárku našli v sobotu zavraždenú v parku. Konkrétne miesto jeho zadržania však nespomenul.
Agentúra DPA tiež s odvolaním sa na vyjadrenia bulharských predstaviteľov informovala, že voči zadržanému mužovi už boli vznesené obvinenia zo znásilnenia a úkladnej vraždy. Bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov ho identifikoval ako Severina Krasimirova a dodal, že na oblečení a tele zavraždenej našli vyšetrovatelia stopy DNA. Polícia zase uviedla, že v byte podozrivého sa našli Marinovovej veci.
Podľa Cacarova tento muž ušiel z pohraničného mesta Ruse najprv do susedného Rumunska a nie je zatiaľ jasné, ako a kedy sa dostal do Nemecka.
Minister Marinov tiež informoval, že zadržaný má z minulosti záznam v registri trestov pre krádež kovového odpadu. Doplnil, že vyšetrovatelia vypočuli Marinovovej rodinných príslušníkov a priateľov, pričom nenašli "zjavné prepojenie" zločinu s jej prácou.
Už v utorok bulharské orgány informovali o prvom zadržanom v súvislosti s týmto znásilnením a vraždou. Išlo o rumunského občana, ktorého v Ruse nakrátko zaistili a vypočuli, avšak oficiálne ho neoznačili za podozrivého a následne prepustili. Podľa agentúry DPA išlo o bezdomovca, u ktorého sa nepreukázala žiadna spojitosť s vraždou ani s iným protizákonným konaním.
Mŕtve telo novinárky Marinovovej (†30) sa našlo minulú sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú tolkšou, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi.

Bulharský premiér Bojko Borisov potvrdil, že jeho krajina požiada o vydanie dôvodne podozrivého zo znásilnenia a úkladnej vraždy novinárky Viktorije Marinovovej v Ruse, ktorého zadržali v utorok večer v nemeckom meste Stade príslušníci tamojšieho mobilného policajného komanda (MEK).
Predseda bulharskej vlády súčasne kritizoval reakcie zo zahraničia a tlak medzinárodného spoločenstva na jeho krajinu, aby urýchlene kauzu objasnila. "Napriek tomu, čo nás učili... aby sme nikoho neobviňovali skôr, ako sa to preukáže, zaútočili na nás tvítmi," formuloval podľa tlačovej agentúry DPA Borisov.
Hlavnými dôkazmi voči mladému mužovi z Ruse, ktorý nie je polícii úplne neznámy a ktorého vek je podľa nemeckých zdrojov 20 a podľa bulharských 21 rokov, sú stopy jeho DNA na tele zavraždenej, ako aj fakt, že novinárkine osobné veci sa našli v bydlisku podozrivého v Ruse.
V Nemecku ho ešte v stredu predvedú pred sudcu, ktorý rozhodne o jeho ďalšom osude.
Bulharskí vyšetrovatelia nepredpokladajú, že medzi zločinom, ktorý bol dôsledkom spontánneho útoku so sexuálnym motívom, a výkonom profesie zavraždenej jestvuje súvislosť.
Vedúci oddelenia pre právnu pomoc Generálnej prokuratúry v Celle Christian Schierholt v súvislosti s kauzou poznamenal, že sa opäť raz osvedčil inštitút európskeho zatykača, a zdôraznil, že spolupráca medzi justičnými a policajnými orgánmi európskych krajín funguje príkladne.
V podobnom duchu sa vyslovil aj najvyšší predstaviteľ dolnosaského krajinského kriminálneho úradu Friedo de Vries, ktorý ocenil všetky zasahujúce zložky.
Exmanžel obete zločinu Svilen Maximov sa nechal počuť, že jeho niekdajšia životná partnerka nebola investigatívnou novinárkou, ale riaditeľkou televízneho kanála, ktorá prezentovala verejnosti výsledky práce kolegov v úsilí zmeniť svet a Bulharsko k lepšiemu.
Informácie priniesli Severonemecký rozhlas (NDR) a tlačová agentúra DPA.
Mŕtve telo novinárky Marinovovej (†30) sa našlo minulú sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú tolkšou, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi.
Ešte v utorok bulharské orgány informovali o prvom zadržanom v súvislosti s týmto znásilnením a vraždou. Išlo o rumunského občana, ktorého v Ruse nakrátko zaistili a vypočuli, avšak oficiálne ho neoznačili za podozrivého a následne prepustili. Podľa agentúry DPA išlo o bezdomovca, u ktorého sa nepreukázala žiadna spojitosť s vraždou ani s iným protizákonným konaním.
Cez Rumunsko však zrejme ušiel z Ruse do Nemecka, do mesta Stade, kde žije jeho matka, dôvodne podozrivý.

Copyright © TASR 2018