1. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálna sieť Facebook vo štvrtok odstránila 783 falošných stránok, užívateľských účtov a skupín spojených s Iránom, ktoré sa podľa nej dopúšťali "koordinovanej zavádzajúcej činnosti", informovala vo štvrtok agentúra AP.
Termín koordinovaná zavádzajúca činnosť sociálna sieť používa na označenie falošných účtov, cieľom ktorých je narúšať politický proces a voľby.
Iránske stránky a účty boli aktívne vo viacerých krajinách, vrátane USA, Nemecka a Francúzska a využívané na šírenie iránskej propagandy, napísal webový portál televíznej stanice CNBC. Spoločnosť Facebook sa podľa CNBC snaží odstrániť zo svojich služieb dezinformácie.
Facebook v posledných mesiacoch zaviedol podobné opatrenia aj Mjanmarsku, Bangladéši a v Rusku, pripomína AP.

K väčšej angažovanosti v otázke smernice o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu vyzvali vo štvrtok prostredníctvom otvoreného listu nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona predstavitelia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), ako aj iné mediálne asociácie. TASR o tom informoval generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.
Autori vyhlásenia vítajú septembrové rozhodnutie Európskeho parlamentu (EP) schváliť prijatie rokovacej pozície o smernici o autorských právach. Ide podľa nich o zásadný krok k tomu, aby internetové platformy "patrične odmenili tvorcov spravodajského obsahu a médiá" za obsah ktorý zverejňujú s cieľom generovať zisk.
Avšak teraz, keď sa o osude iniciatívy rozhoduje v rámci tzv. trialógu - teda rokovaní medzi tromi hlavnými inštitúciami Únie -, predstaviteľov mediálnych asociácií znepokojuje neschopnosť Nemecka a Francúzska pristúpiť ku kompromisu v niekoľkých sporných bodoch.
Autori otvoreného listu sa preto v tomto kontexte obracajú na Merkelovú a Macrona, aby aktívnym spôsobom prispeli k včasnému prijatiu smernice. Tú totiž považujú za "kľúč k zachovaniu slobodných a nezávislých médií, ktoré sú základným kameňom našej demokracie".
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Obhajcovia dvoch novinárov tlačovej agentúry Reuters, odsúdených v Mjanmarsku na sedem rokov väzenia, podali v piatok na najvyššom súde odvolanie proti rozsudku, na základe ktorého ich obvinili z porušenia zákona o ochrane štátneho tajomstva.
V odvolaní uvádzajú, že išlo o pascu zo strany mjanmarskej polície, ako aj nedostatok dôkazov o spáchaní zločinu.
"Požadujeme, aby najvyšší súd s konečnou platnosťou spravodlivo rozhodol vo veci novinárov Wa Lonea (32) a Ťjo Sou Ua (28), anuloval chyby súdov nižšej inštancie a nariadil prepustenie našich novinárov," cituje Reuters.
Novinárov v septembri odsúdili na základe rozhodnutia súdu nižšej inštancie v prelomovej kauze, ktorá vyvolala pochybnosti o vývoji demokracie v Mjanmarsku, ako aj pobúrenie diplomatov a ľudskoprávnych advokátov.
Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij sa v septembri vyjadrila, že väznenie novinárov nemá nič spoločné so slobodou prejavu. Týždeň po ich odsúdení uviedla, že ich odsúdili za vyzradenie štátnych tajomstiev, a "nie za to, že sú novinári".

Tím právnych a forenzných expertov financovaných Organizáciou Spojených národov si vypočuje obsah zvukovej nahrávky, ktorá zachytáva vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.
V piatok to novinárom v Ankare uviedol poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay, ktorý sa tam stretol s osobitnou spravodajkyňou OSN pre mimosúdne, súhrnné alebo svojvoľné popravy Agnes Callamardovou a jej tímom. Informovala o tom agentúra DPA.
Cieľom Callamardovej návštevy, ktorá sa začala v pondelok a potrvá do soboty, je pomôcť objasniť okolnosti smrti novinára Chášukdžího, ktorého podľa dostupných informácií 2. októbra 2018 v budove sauskoarabského konzulátu v Istanbule zavraždili agenti Saudskej Arábie. Jeho telo sa doteraz nenašlo.
Predtým, ako Callamardová absolvovala v utorok štvorhodinové stretnutie s istanbulským hlavným prokurátorom, preskúmala istanbulskú štvrť v susedstve, kde sa nachádza budova generálneho konzulátu kráľovstva, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu.
Na vstup do samotnej budovy nedostala Callamardová od saudskoarabských predstaviteľov povolenie, dodala Anadolu.
Zodpovednosť za Chášukdžího vraždu sa neoficiálne pripisuje saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.
V Saudskej Arábii sa v januári začal súdny proces s 11 podozrivými z Chášukdžího vraždy. Podľa miestnych médií prokurátor žiada pre piatich z nich trest.
Ankara, ktorá už viackrát deklarovala, že postup Rijádu pri objasňovaní novinárovej vraždy nepovažuje za transparentný, oznámila, že pripravuje medzinárodné vyšetrovanie jeho násilnej smrti.
Callamardová sa systematicky zaoberá mimosúdnymi vraždami. Závery vyšetrovania, ktoré sa koná z jej iniciatívy, predstaví v júni tohto roku Rade OSN pre ľudské práva.

Copyright © TASR 2019