28. 1. 2019

RTVS pripravila rozhlasovú premiéru drámy Pavla Országha Hviezdoslava

RTVS pripravila rozhlasovú premiéru drámy 

Pavla Országha Hviezdoslava

Premiéru hry Pavla Országha Hviezdoslava, rozhlasové a televízne dramatizácie jeho diel, rozhovory a portréty prinesie RTVS vo svojom vysielaní pri príležitosti 170. výročia narodenia jedného z najväčších klasikov slovenskej literatúry. Svojím bohatým rozhlasovým a televíznym programom si pripomenie nielen jeho talent, ale i široký dosah jeho tvorby.
V priebehu budúceho týždňa počas pracovných dní (28.1.-1.2.) vždy o 18:30 uvedie Rádio Devín v Čítaní na pokračovanie výňatky z publikácie Jany Juráňovej Žena moja drahá. Ide o korešpondenciu básnika s manželkou Ilonou. V rovnakom termíne, avšak od 9:10 prinesie jeho známe verše. Vo štvrtok 31. januára o 20:00 zaznie v Rádiu Devín ikonická báseň Zuzanka Hraškovie v interpretácii Viliama Záborského z roku 1961. Nasledovať bude relácia Nedeľná lýra s názvom Hviezdoslav intímny s excelentnými recitátorskými výkonmi Ladislava Chudíka a Jána Galloviča z roku 2001.

Archívne spracovanie Krvavých sonetov z roku 1969 si poslucháči môžu vypočuť v piatok 1. februára o 21:00 v Dramatickom Rádiu Devín. V nasledujúcej rozhlasovej hre Gábor Vlkolinský z roku 1975 v réžii Viery Weidlerovej účinkujú Viliam Záborský, Pavol Mikulík, Oľga Borodáčová, Gustáv Valach, Jela Lukešová či Oľga Šalagová. V sobotu 2. februára o 12:00 uvedie Rádio Devín rozhlasovú dramatizáciu Hviezdoslavovej Ráchel. Predstavia sa v nej Michal Dočolomanský, Ida Rapaičová, Vladimír Minarovič, Emil Horváth, Július Vašek, Ján Mistrík, František Kovár a Karol Machata. V nedeľu 3. februára o 18:00 prinesie Rádio Devín dvojicu portrétov Pavla Országha Hviezdoslava a o 22:30 je na programe rozhlasová dramatizácia Hájnikovej ženy v úprave Viliama Turčányho s hudbou Tibora Andrašovana z roku 1963.

Vyvrcholením pripomienky 170. výročia narodenia velikána slovenskej literatúry bude premiéra jeho takmer nehrávanej a prakticky neznámej drámy Otčim. Rádio Devín ju odvysiela v utorok 5. februára o 20:00. Rozhlasová verzia, ktorú pripravila Michaela Zakuťanská, má ambíciu zvýrazniť predovšetkým jej nebývalý dramatický potenciál a špecifický jazyk. Divadelnú hru Otčim napísal Hviezdoslav pomerne mladý a výrazne sa odlišuje od jeho neskoršej, poeticko-romantickej línie tvorby. Poslucháči sa môžu tešiť na vynikajúce výkony Idy Rapaičovej, Štefana Bučka, Dana Heribana, Michala Režného, Kataríny Šafaříkovej či Anny Rakovskej. Po jej skončení uvedie Rádio Devín Hviezdoslavovho Eža Vlkolinského z roku 1975.

Rádio Slovensko odvysiela v pondelok 4. februára od 20:05 reláciu Kontakty, v ktorých sa bude hovoriť o tom, prečo a ako treba učiť o našom ,,rodinnom striebre“ tak, aby to žiakov zaujalo. Hosťom Nočnej pyramídy bude v stredu 6. februára po 22:15 prekladateľ John Minahane, ktorý preložil napríklad Krvavé sonety od Hviezdoslava, ale aj niektoré diela Laca Novomestského a Milana Rúfusa. Pochádza z Írska, na Slovensko prišiel v roku 1996 a dnes sa venuje prekladateľstvu. V publicistike a v rannej téme bude Rádio Slovensko hľadať odpovede na otázky ako Hviezdoslav obohatil našu slovnú zásobu a témou bude tiež súťaž recitátorov Hviezdoslavov Kubín.

Dramatickú úpravu epickej básne Ežo Vlkolinský ponúkne poslucháčom v nedeľu 27. januára po 17:05 Rádio Regina Západ. Účinkujú v nej Ladislav Chudík, Karol Machata, Hana Meličková, Gustáv Valach, Július Pántik či Alojz Kramár. V deň jeho narodenia, v sobotu 2. februára, si poslucháči o 8:16 môžu vypočuť Hviezdoslavove Sonety v prednese Viliama Záborského a v nedeľu 3. februára prinesie o 7:18 v rubrike Nedeľné rýmy jeho báseň Mňa kedy's zvádzal svet.

Výročie narodenia jedného z najvýznamnejších slovenských spisovateľov si RTVS pripomenie aj na televíznych obrazovkách. Počas troch piatkových večerov si diváci budú môcť pozrieť na Dvojke od 20:10 televízne dramatizácie najznámejších Hviezdoslavových diel – Hájnikova žena (1. 2.), Ežo Vlkolinský (8. 2.) a Gábor Vlkolinský (15. 2.). V utorok 5. februára o 10:00 odvysiela Dvojka záznam scénickej kompozície venovanej Hviezdoslavovi pod názvom Hviezda tisícročia a v piatok 8. februára o 12:30 prinesie dokumentárnu štúdiu o rodokmeni inšpirátorky Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.