2. 2. 2019

Ceny české filmové kritiky 2018

 Ceny české filmové kritiky 2018


Najlepším českým filmom roku 2018 bol podľa filmových novinárov film režiséra Roberta Sedláčka Jan Palach. Jeho producenti dnes na slávnostnom večere v pražskom Divadle Archa prevzali Cenu českej filmovej kritiky. Ocenenie za najlepšiu réžiu dostal Olmo Omerzu vďaka road-movie Všetko bude. Najlepší scenár napísali podľa kritikov Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová ku komédii Chata na predaj. Celkom získalo cenu osem titulov zo 14 nominovaných.

Kým v nomináciách na České levy, ktoré sa budú odovzdávať 23. marca, dominuje politický thriller Toman o vývoji v povojnovom Československu, na Cenách českej filmovej kritiky nezískal tento film nomináciu ani jednu. Ako najlepší minuloročný film ohodnotili kritici snímku Jan Palach. Filmoví novinári ho nominovali aj v kategórii réžia, scenár, najlepší herec, najlepšia herečka a objav roka, a bol tak favoritom dnešného večera.

Dráma Jan Palach mala premiéru vlani 21. augusta na výročie augustovej okupácie z roku 1968. Na rozdiel od trilógie Agnieszky Hollandovej Horiace ker, ktorej dej sa začína okamihom študentovho sebeupálenia, Sedláčkov film sleduje posledný rok a pol Palachova života. Ukazuje, ako sa zmenila atmosféra vo vtedajšom Československu, akým vývojom prešlo jeho vnímanie spoločnosti a snaží sa ukázať, čo ho viedlo k jeho činu.

Ďalšie ocenenie si medzi seba dnes večer rozdelilo sedem snímok. Dve sošky si nakoniec odniesli tvorcovia Hovorov s TGM. Debutujúci režisér Jakub Červenka bol vyhlásený Objavom roka a predstaviteľ Tomáša Garrigua Masaryka Martin Huba získal ocenenie za najlepší herecký výkon. Nadviazal tak na minuloročný úspech Karla Rodena, ktorý v biografickej dráme Masaryk Julia Ševčíka stvárnil Masarykova syna Jána. Z herečiek českú filmovú kritiku najviac zaujala Jenovéfa Boková v debute Beaty Parkanovej Chvíľky.

Cenu za réžiu prevzal Olmo Omerzu, tvorca filmu Všetko bude, ktorý vznikol v česko-slovinsko-Slovensko-poľskej koprodukcii. Inšpiráciou pre neho bola policajná správa o trinásťročnom chlapcovi, ktorého v aute zastavila polícia. Omerzu natočil netradičné road-movie o dvoch chlapcoch, ktorí sa v ukradnutom aute vydávajú na cestu cez republiku. Cieľom ich úteku je pocit slobody a túžba niečo zažiť. Akademici snímku nominovali aj do boja o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, do užšej nominácie sa však neprebojoval.

Najlepším dokumentom bol vlani podľa kritikov snímku Až príde vojna, ktorý nakrútil Jan Gebert.

V kategórii audiovizuálny počin obdržali cenu Ján a Václav Švankmajer za výtvarnú štylizáciu posledného celovečerného filmu Jána Švankmajera Hmyz. Hokejový dokument Ondreja Hudečka Nagano Tapes zvíťazil v kategórii Mimo kino. Tou chcú kritici upozorniť na počiny mimo klasickú kinodistribúciu, ktoré vznikajú pre televíziu či internet a robia českú audiovizuálne kultúru rozmanitejšie, ale zároveň bývajú menej vidieť.

O cenách rozhodlo zhruba päť desiatok novinárov zo Združenia českej filmovej kritiky. Ich hlasovanie je verejné, výsledky sú dostupné na webových stránkach www.filmovakritika.cz.

Copyright © ČTK 2019