26. 3. 2019

26. MFFK Febiofest

26. MFFK Febiofest

Záverečným ceremoniálom v Kine Lumiére sa v utorok v Bratislave skončil 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Súčasťou večera bolo vyhlásenie ocenenia súťažnej sekcie V strede Európy, v ktorej sa stretlo 20 krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska.
Hlavnú cenu spojenú s finančnou prémiou 3000 eur získal maďarsko-francúzsky animovaný film Pán Mora/Lidérc úr režisérky, scenáristky a animátorky Lucy Tóthovej, ktorý mal svetovú premiéru na Berlinale. Poetický príbeh zobrazuje Borisa, plešivejúceho bruchatého päťdesiatnika, ktorý je až po uši zaľúbený do mladého a krásneho Cézara. Boris sa však zrodil z jeho boku a nie je väčší ako myš. Vedie tajný život zasvätený mužovi, ktorý je jeho pôvodcom a zároveň objektom jeho náklonnosti. Všetko sa dramaticky zmení v deň, keď si Cézar, ktorý nevie o Borisovej existencii, privedie do hniezdočka lásky ženu.
O víťazovi rozhodla medzinárodná porota zložená z filmových profesionálov z Veľkej Británie, Ukrajiny a Francúzska. "Prekvapivá animácia so zvláštnou krásou. Filmárka nám ukazuje tichú intimitu a portrét samoty, s ktorým sa dokáže každý z nás stotožniť," znelo hodnotenie poroty, ktorú tento rok tvorili odborníci na krátky film - Philip Ilson, umelecký riaditeľ Londýnskeho festivalu krátkych filmov, Natalia Libetová, filmová producentka, a Sarah Momessová, zástupkyňa festivalu krátkych filmov v Clermont-Ferrande.
Porota udelila aj jedno zvláštne uznanie, ktoré patrí rovnako animovanému filmu - českej snímke Spolu sami režisérky a scenáristky Diane Cam Van Nguyenovej. "Kombinácia animačných štýlov a pulzujúcich obrazov nám podáva pravdivé svedectvo o momente, keď si uvedomíme, že naši rodičia nie sú nesmrteľní," komentovala porota animovaný dokument predstavujúci troch priateľov, ktorí majú rovnakú skúsenosť. Keď boli tínedžeri, zomrel im jeden z rodičov. Film skúma, ako im bolo pred touto udalosťou i po nej. Trojica dnes už dvadsiatnikov rozpráva o svojom prežívaní od odmietania cez zlosť až po zmierenie.
Cenu divákov získal tento rok slovensko-česko-poľský animovaný film Šarkan režiséra a scenáristu Martina Smatanu, ktorý mal svetovú premiéru na Berlinale. Príbeh plný čarovných obrazov s bohatou štruktúrou rozpráva o dedovi, ktorý daruje vnukovi šarkana, je to príbeh o spomínaní na tých, ktorí už nie sú medzi nami.
Bodku za 26. ročníkom festivalu dal anglicko-belgický horor Mandy - Kult pomsty režiséra Panosa Cosmatosa v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom, ktorý sa ocitol aj v programe festivalov v Cannes či Sundance. "Je to veľmi netypický film, pretože vás skoro až prehltne. Je to žáner, ktorý pracuje s emóciami, veľmi sa hrá s vaším telom, vašou mysľou, útočí na váš strach, na rôzne veci, ktoré v živote zažívate. A zároveň je to film, ktorý keď si pozriete, môžete to všetko nechať za sebou v tomto kine a vrátiť sa späť do reálneho života silnejší a, dúfam, že spokojnejší," rozlúčil sa s festivalovými divákmi umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.
Po bratislavskej časti si výber filmových hitov s podtitulom Best of MFFK Febiofest môžu pozrieť diváci do 10. apríla v ďalších 15 slovenských mestách a 17 filmových kluboch.

Copyright © TASR 2019