26. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zmluva, na základe ktorej poskytuje Karolína Milerová povolenie na vytvorenie produktov s populárnou rozprávkovou postavičkou Krtkom, je neplatná. Milerová teda ku Krtkovi nemá licenciu ani právo poskytovať sublicencie ďalším výrobcom. Potvrdil to včera pražský vrchný súd. Odvolací senát tak dal za pravdu správkyni dedičstva Krtkova autora Zdeňka Milera, právničke Milene Fischerovej. Rozhodnutie je právoplatné.
Súdy dospeli k záveru, že obsah licenčnej zmluvy, ktorú Milerová uzavrela so svojím chorým starým otcom v septembri 2011, nie je dostatočne určitý. Výtvarníkova vnučka totiž v čase podpisu zmluvy nepoznala počet a rozsah 375 licenčných kontraktov ku Krtkovi, ktoré boli uzavreté skôr. "Zo zmluvy nie je zrejmé, aké práva mala žalovaná (Milerová) nadobudnúť," konštatoval predseda odvolacieho senátu Jiří Čurda.
Rozsudok sa týka nielen Krtka, ale celého autorského diela zosnulého výtvarníka Milera. Vnučka dielo nesmie nijako užívať, teda ani meniť a dopĺňať. Musí tiež do troch dní od právoplatnosti rozsudku identifikovať Fischerovej všetky subjekty, ktorým poskytla podlicenciu. Podľa správkyne dedičstva dopadá verdikt aj na kontrakty uzavreté vo svete, teda aj na seriál Krtko a Panda, ktorý vznikol v koprodukcii s Čínou.
Milerová argumentovala okrem iného tým, že všeobecnú formuláciu v napadnutej zmluve zvolil výtvarník zámerne, pretože chcel, aby jeho vnučka licenciu získala v čo najširšom rozsahu. "Je mi to samozrejme ľúto, ale právne vada nie je moja chyba. Ja som robila maximum pre to, aby som tú zmluvu obhájila. Uvidíme, či sa budeme môcť nejako dohovoriť, alebo ten biznis budeme musieť zatvoriť," povedala novinárom po rokovaní. "Tá situácia už bola vyčerpávajúca, takže niekedy aj prehra je výhra v tom, že máte jasno. Najhoršie je tá neistota," doplnila.
Na otázku, či bude sťahovať predmety s Krtkom z trhu, zatiaľ Milerová nedokázala odpovedať. "Záleží to veľa na protistrane, ako sa zachová. Budem sa snažiť čo najviac obhajovať svojich obchodných partnerov a eliminovať škody," dodala. Odhadla, že zmlúv uzavrela desiatky.
Právnik víťaznej Fischerovej Jiří Matzner predpokladá, že Milerová a jej firma Little Mole bude musieť svoje produkty stiahnuť - obdobne, ako to po minuloročnom prehratom spore musela urobiť jej teta Kateřina so svojou knihou Krtko na návšteve.
"Keby predajcovia ďalej distribuovali, dopustili by sa neoprávneného rokovania. Takže by mali prestať predávať," uviedol právnik k predmetom, ktoré nesú označenie Little Mole. "Až dostaneme od súdu písomné vyhotovenie rozsudku, môžeme sa obrátiť na jednotlivých distribútorov, televízie, predajcov a vyzvať ich, aby prestali," vysvetlil.
"Rozsudok znamená jednu zásadnú vec: zánik dvojkoľajnosti. Teda zánik toho, že sa budú objavovať dvaja licenčné partneri na rovnaký výrobok, na rovnakú oblasť trhu, na rovnakej územie," podotkol Matzner. Označil to za výhru výtvarníkových dedičov, ktorí sa na vysporiadanie mnohomiliónového dedičstva stále nedohodli.
Fischerová zažalovala Milerová tiež kvôli vydaniu výnosov z uzavretých zmlúv, pretože peniaze podľa nej patrí všetkým dedičom. Pražský mestský súd čakal s prerokovaním veci na rozsudok v dnešnom spore. "Budeme skúmať výšku výnosov. Máme zažalované milióny, ale to neznamená, že to nebude viac," povedal Matzner.
Správkyňa dedičstvo označila dnešné rozhodnutie za potešujúce. "S pánom Milerom som spolupracovala v dobrej zhode viac ako 20 rokov a tú agendu sme nikdy nevystavili žiadnym súdnym sporom. Bolo to pre mňa psychicky veľmi zaťažujúce a som rada, že to skončilo," povedala.
Ohľadom dedičského konania si Fischerová netrúfa odhadnúť ďalší vývoj. Existuje totiž niekoľko závetov a postoje dedičov sú podľa nej "premenlivé". "Bolo by dobre, aby to skončilo už v záujme udržania určitej image licencie Krtko. Žiadny spor neprispieva k dobrej povesti licencie," uzavrela.
Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Miler zomrel 30. novembra 2011 vo veku 90 rokov. Postava Krtka mu podľa odhadu českých vydavateľov vyniesla až 200 miliónov CZK, aj dnes Milerovo dielo zarába ročne milióny. Dedičské konanie počíta s vdovou po Milerovi, dcérami Barborou a Katarínou a synom Michaelom. Karolína Milerová žila v domácnosti svojho dedka od svojich 14 rokov, kedy sa prestala stýkať s matkou Barborou. Barbora Milerová sa v spore o licenciu už skôr zastala Fischerovej.

Copyright © ČTK 2019

Ukrajinské úrady zamietli vstup do krajiny talianskemu novinárovi, ktorý je podľa nich proti Ukrajine zaujatý. Marcovi Innarovi, ktorý je korešpondentom talianskej štátnej televízia RAI, zamietli vstup na Ukrajinu, kam sa chystal pokrývať nedeľňajšie prezidentské voľby. Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Oleh Slobodjan v pondelok povedal, že Innaro "sa často vo svojich správach angažoval v protiukrajinskej kampani". Podľa hovorcu sa novinár tiež nestihol vopred akreditovať.
Zamietnutie vstupu talianskemu novinárovi prišlo po tom, čo ukrajinské úrady rovnako zakročili aj proti novinárovi z rakúskej televízie ORF. Toho zase označili za "hrozbu národnej bezpečnosti". Rakúsko tento zákaz skritizovalo ako "neprijateľný čin cenzúry".



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


V sudánskom Chartúme protestovali v pondelok desiatky novinárov a žiadali prepustenie šéfredaktora nezávislého denníka at-Tajar Usmána Mírghaního. Toho polícia zadržala za kritiku výnimočného stavu, ktorý vyhlásil prezident Umar Bašír. Informovala o tom agentúra AFP.
Novinári chceli na zhromaždení vyjadriť svoju solidaritu s Mírghaním a zároveň bojovať za slobodu slova v tejto východoafrickej krajine.
Mírghaního zadržali po tom, ako v rozhovore pre televíziu Sky News Arabia komentoval Bašírovo rozhodnutie vyhlásiť výnimočný stav. Vyhlásil, že Bašírove opatrenia vyvolajú novú vlnu protestov a vyšlú správu, že verejnosť môže vyvinúť väčší tlak na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je odstránenie Bašírovho režimu.
Mírghaní sa často stával terčom bezpečnostných agentov, ktorí ho niekoľkokrát zadržali, skonfiškovali výtlačky novín či zakázali ich vydávanie bez udania dôvodu.
Sudán sa v svetovom rebríčku slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) nachádza na 174. mieste zo 180 krajín.
Bašír (75), ktorý sa k moci dostal v roku 1989 pri prevrate podporovanom islamistami, už takmer tri desaťročia vládne v Sudáne železnou rukou. V piatok 22. februára vyhlásil v reakcii na vyše dvojmesačné protivládne protesty ročný výnimočný stav, rozpustil vládu a guvernérov všetkých 18 sudánskych štátov nahradil vysokopostavenými dôstojníkmi armády.



Desiatky austrálskych novinárov môžu dostať pokutu alebo ísť do väzenia po tom, ako údajne porušili zákaz informovania o procese s kardinálom Georgeom Pellom, ktorého odsúdili v súvislosti so sexuálnym obťažovaním dvoch chlapcov na šesť rokov odňatia slobody. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.
Informovanie o detailoch z trestného konania voči Pellovi v akejkoľvek forme dostupnej v Austrálii zakázali vlani nariadením sudcu. Cieľom bolo, aby na základe predchádzajúceho konania nedošlo k ovplyvneniu plánovaného druhého procesu, ktorý bol napokon zrušený.
Prokuratúra v austrálskom štáte Viktória podala na najvyššom súde žalobu, v ktorej uviedla mená 23 novinárov a 13 organizácií. Žiada, aby boli uznaní za vinných z porušenia nariadenia, pohŕdania súdom, pomoci a navádzania zahraničných médií a publikovania materiálov, ktoré "mali za následok škandalizovanie súdu".
Podľa súdu žaloba žiada pre novinárov pokutu alebo uväznenie.
Po vyhlásení verdiktu vlani v decembri zverejnili rozsudok nad kardinálom Pellom niektoré zahraničné médiá. Niektoré austrálske médiá vo svojich článkoch naznačovali výsledok procesu a vyhlasovali, že sú predmetom cenzúry, pokiaľ ide o informovanie o najväčšej kauze v krajine.
Žaloba žiadne zahraničné médium nespomína. Prvé pojednávanie sa začne 15. apríla.
Pell, ktorý mal donedávna na starosti finančné záležitosti Vatikánu, bol súdom uznaný za vinného z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov a bol odsúdený na šesť rokov väzenia.
Uvedené skutky Pell spáchal v 90. rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v katolíckej Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Obete mali vtedy 12 a 13 rokov.
George Pell, bývalý arcibiskup Sydney a Melbourne, je najvyššie postaveným predstaviteľom Vatikánu odsúdeným za sexuálne delikty. Svojho času bol jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. Na čele vatikánskeho ekonomického sekretariátu pôsobil až do februára 2019.



Copyright © TASR 2019