28. 3. 2019

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) sa dohodla na spolupráci s najväčšou českou fotobankou Profimedia. Cieľom spolupráce je prienik na zahraničné trhy s ponukou aktuálnych fotografií TASR a výberom fotografií zo zdigitalizovaného archívu. Fotografie z produkcie TASR sa budú predávať s licenciou pre celý svet, predovšetkým však pôjde o predaj v Česku a ďalších deviatich európskych krajinách, kde Profimedia pôsobí.
„Myslím si, že touto spoluprácou posilníme informovanosť o dianí na Slovensku u našich susedov. Okrem aktuálnych fotografií dostanú klienti snímky turistických lokalít, ale i výber zo zdigitalizovaného archívu TASR. Ide o fotografie našej spoločnej histórie, a to od politických udalostí cez veľké stavby až po športové úspechy. Verím, že napríklad aktuálne fotografie TASR z hokejových MS na Slovensku oslovia médiá v rôznych krajinách,“ povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
Súčasťou projektu je aj ponuka jedinečných fotografií Slovenska z lietadla, ktorú TASR vydala v cykle Rodinné striebro. Ide o letecké snímky slovenských hradov, zámkov, národných parkov, vodných nádrží, miest a zaujímavostí. TASR vníma distribúciu takýchto snímok prostredníctvom silného medzinárodného partnera aj ako spôsob prezentácie Slovenska v zahraničí.
Profimedia si od spolupráce sľubuje, že ponúkne najväčším českým médiám, s ktorými má uzatvorené kontrakty, aktuálne obrazové pokrytie udalostí zo Slovenska a súčasne i archívne snímky, ktoré dodnes na českom trhu predáva hlavne ČTK.
„Je pre nás česť, že môžeme našim zákazníkom v deviatich krajinách strednej a východnej Európy ponúknuť unikátne snímky TASR. Rovnako ich budeme distribuovať napríklad pre francúzsku AFP či do amerických The New York Times. TASR má, na rozdiel od ČTK, tieto archívne fotografie zdigitalizované, a teda ihneď dostupné pre klientov. Tento unikátny archív je navyše často veľmi podobný tomu, čo ponúka ČTK,“ povedal predseda správnej rady Profimedia Pavel Macků.
Zmluva je uzatvorená na jeden rok. Pokrytie Slovenska si TASR necháva vo svojej exkluzivite. Fotobanka Profimedia aktuálne na svojich stránkach ponúka viac ako 100 miliónov fotografií z celého sveta. Okrem obrázkov od vlastných fotografov exkluzívne predáva fotografie francúzskej agentúry AFP, vydavateľstva MAFRA a ďalších mediálnych domov.


Copyright © TASR 2019