28. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že zakáže podporu alebo pochvalné vyjadrenia na adresu belošského nacionalizmu a separatizmu, informovala agentúra AFP. Opatrenia sú podľa nej súčasťou tvrdých zásahov voči nenávistným prejavom.
Facebook uviedol, že začne zákaz presadzovať od budúceho týždňa na svojej sociálnej sieti a v aplikácii na zdieľanie fotografií Instagram.
"Je jasné, že tieto myšlienky sú hlboko prepojené s organizovanými skupinami šíriacimi nenávistné prejavy. V našich službách nemajú miesto," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.
Facebook už zakázal príspevky, ktoré podporujú nadvládu bielej rasy. Je to súčasť opatrení proti nenávistným prejavom voči ľuďom na základe rasy, etnickej príslušnosti alebo náboženstva.
Facebook v dôsledku nátlaku od vlád z celého sveta zlepšil svoje mechanizmy a nástroje umelej inteligencie, aby lepšie vyhľadávali a odstraňovali nenávistný obsah, no umožňovali voľnosť prejavu.

Copyright © TASR 2019

Česká televízia (ČT) sa v pripravovaných projektoch obráti k českým dejinám. Niekoľkými seriálmi nezanedbala ani divácky obľúbený žáner krimi. Z historických námetov ČT ponúkne pokračovanie príbehu panovníčky Márie Terézie, filmový portrét Emanuela Moravca alebo dokument o hercovi Janovi Potměšilovi pripomínajúci 30. výročie nežnej revolúcie. ČT vlani do výroby schválila 458 nových relácií. Novinárom to včera povedal generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák.
V pokračovaní príbehu Márie Terézie sa réžie nových dvoch dielov opäť ujal Robert Dornhelm. Panovníčka v nich vedie vojnu o habsburské dedičstvo i spory vo svojom manželstve s Františkom Štefanom Lotrinským.
Medzi chystanej filmovej portréty osobností symbolizujúcich zložitý vývoj českých dejín patrí snímka Emanuel Moravec - Anatómia zrady, v ktorom režisér Biser Arichtev obsadil do hlavnej úlohy Mariána Labuda mladšieho. Do minulých rokov sa vracia aj Pasca, životopisný film o divadelnej herečke Jiřine Štěpničkovej, jej pokuse emigrovať na Západ a následnom procese, po ktorom strávila desať rokov vo väzení. Štěpničková vo filme Viktora Polesného stvárni Zuzana Stivínová.
Do 20. rokov divákov zavedie desaťdielny seriál Zločiny Veľkej Prahy režiséra Jaroslava Brabca s Jiřím Langmajerom, Jaroslavom Pleslom a Denisom Šafárikom v hlavných úlohách. V rovnakom období sa odohráva tiež seriál Četníci zo Znojma, ktorý nadväzuje na skorší projekt ČT Četníci z Luhačovíc.
Po Rašínovi sa k súdobej látke vracia režisér Jiří Svoboda. Snímka Vysoká hra inšpirovaný románom Václava Lásku rozpráva príbeh policajta protikorupčného útvaru, pre ktorého je idea právneho štátu prioritou. Hlavné úlohy sa zhostí Richard Krajčo. Zo skutočných udalostí vychádza trinásťdielny seriál Miesto zločinu Ostrava, ktorý predstaví dvojicu zdanlivo veľmi odlišných kriminalistov. Ostravské prípady z nedávnej doby budú vyšetrovať Pavla Beretová a Stanislav Majer. Ďalší kriminálny seriál Hlava medúzy sa odohráva v réžii Filipa Renča v Juhomoravskom kraji.
Nová dokumentárna tvorba ČT bude tiež reflektovať tridsiate výročie zamatovej revolúcie. Dokumentaristi Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer pripravujú portrét herca Jana Potměšila, jednej z tvárí udalostí roka 1989. Revolúciu z pohľadu vtedajších i dnešných študentov predstaví snímka Zamatová FAMU. S archívnymi zábermi pracuje tiež dokument Rekonštrukcia okupácie 1968. Ďalším dokumentom bude Najkrvavejší proces, ktorý približuje vykonštruovaný politický proces z novembra 1952, ktorého najznámejšou postavou je politik Rudolf Slánský.
ČT pripravuje tiež dva koprodukčné snímky mieriace do kín. Režisérka Agnieszka Holland začne nakrúcať film Šarlatán, Olga Sommerová zase v autorskom dokumente predstaví legendu českého divadla Jiřího Suchého.
Česká televízia bola vlani najsledovanejšie televízne skupinou u divákov starších ako 15 rokov. Nasleduje Nova, ktorá verejnoprávnej televízii predstihla v hlavnom večernom vysielacom čase. Tretia je skupina Prima.

Copyright © ČTK 2019