28. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili správu o situácii na Malte a na Slovensku. Vyjadrili v nej poľutovanie nad vážnymi nedostatkami v oblasti právneho štátu na Malte a na Slovensku a tiež varovali pred rastúcimi hrozbami pre novinárov v celej Európskej únii.
Za prijatie uznesenia, ktoré zhrnulo závery monitorovacej skupiny zriadenej v rámci Výboru EP pre občianske slobody, aby sledovala situáciu v oblasti právneho štátu v EÚ, najmä na Malte a na Slovensku, hlasovalo 398 poslancov, proti bolo 85 a zdržalo sa 69 zo 751-členného zákonodarného zboru EÚ. Monitorovacia skupina EP bola vytvorená v nadväznosti na vraždy novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Parlament odsúdil "nepretržité úsilie rastúceho počtu vlád členských štátov EÚ o oslabenie právneho štátu, rozdelenie právomocí a nezávislosť súdnictva". V prijatom texte sa zdôrazňuje, že atentáty na Caruanovú Galiziovú na Malte a na Kuciaka a Kušnírovú na Slovensku, ako aj vražda bulharskej novinárky Viktorie Marinovovej mali vplyv na novinárov v celej EÚ. Poslanci pripomenuli, že demokracia založená na právnom štáte nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.
V prípade Slovenska europoslanci privítali obvinenia proti údajnému objednávateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martina Kušnírovej a vyzvali na pokračovanie vyšetrovania na národnej i medzinárodnej úrovni všetkými dostupnými prostriedkami. "Všetky aspekty prípadu by sa mali v plnej miere preskúmať, vrátane prípadných politických väzieb na trestné činy," uvádza sa v správe EP.
Uznesenie vyjadrilo znepokojenie členov EP nad obvineniami z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti týkajúcich sa najvyšších kruhov moci na Slovensku. Prostredníctvom schválenej správy europoslanci varujú pred politizáciou a nedostatočnou transparentnosťou vo výberových a menovacích procesoch, napríklad v pozícii prezidenta Policajného zboru SR.
Na Malte je podľa uznesenia EP nevyhnutné nezávislé medzinárodné verejné vyšetrovanie vraždy Caruanovej Galiziovej, čo by mali podporiť všetky inštitúcie EÚ ako aj členské štáty. To sa rovnako týka aj vyšetrovania údajných prípadov korupcie, finančných trestných činov, prania špinavých peňazí, podvodov a daňových únikov, o ktorých informovala zavraždená novinárka, a ktoré sa týkajú súčasných aj bývalých verejných činiteľov.
Poslanci odkázali maltskej vláde, že všetky právne prípady urážok na cti, ktoré podali členovia maltskej vlády proti zabitej novinárke a jej rodine, treba stiahnuť.
EP rovnako žiada vyšetrovanie odhalení v rámci škandálu Panama Papers týkajúcich sa väzieb medzi spoločnosťou "17 Black" so sídlom v Dubaji a ministrom cestovného ruchu, bývalým ministrom energetiky a vedúcim Úradu predsedu vlády na Malte. Poslanci zároveň žiadajú, aby boli okamžite ukončené schémy na udeľovanie občianstva a trvalého pobytu pre zahraničných investorov na Malte, pretože predstavujú "vážne riziko" pre boj proti praniu špinavých peňazí a v podstate znamenajú "predávanie občianstva EÚ".
Z trinástich slovenských europoslancov jedenásť zahlasovalo za štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP) o situácii na Malte a na Slovensku. Hlasovania sa zdržal iba József Nagy (Most-Híd) a meno poslankyne Moniky Beňovej (Smer-SD) sa na hlasovacom mennom zozname neobjavilo.
Poslanci v prijatej správe vyjadrili poľutovanie nad vážnymi nedostatkami v oblasti právneho štátu na Malte a na Slovensku a varovali aj pred rastúcimi hrozbami pre novinárov v celej EÚ. Uznesenie sa zasadzuje za urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári Daphne Caruanová Galiziová a Ján Kuciak. EP Malte a Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom, ktorý by mal mať neobmedzený prístup k relevantným vyšetrovacím spisom.
V prípade Slovenska si text uznesenia všíma, že vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice viedlo k odhaleniu údajných plánov na vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica. Europoslanci zdôraznili, že ďalší vývoj budú monitorovať.
Parlament vyzval Európsku komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na riadne vyšetrenie všetkých údajných trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania poľnohospodárskych dotácií EÚ, o ktorých boli poslanci informovaní počas svojich pracovných ciest na Slovensko.
Do textu uznesenia sa dostal aj únos vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla zohrať istú úlohu aj vláda SR. Poslanci vyzvali na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu, vrátane údajného zapojenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.
Uznesenie si okrem iného všíma aj diskusie o úpravách tlačového zákona na Slovensku. Revízia aktuálneho právneho rámca poskytuje príležitosť na posilnenie slobody médií a novinárov, tvrdia poslanci, zároveň však upozornili, že súčasný legislatívny návrh predstavuje riziko obmedzenia slobody médií.
Holandská liberálna poslankyňa Sophie in 't Veldová, predsedníčka parlamentnej skupiny pre monitorovanie právneho štátu, konštatovala, že doterajší európsky tlak a spolupráca priniesli výsledky. Podľa jej slov spolupráca s Europolom umožnila slovenským orgánom zatknúť podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a pod tlakom EÚ aj maltská vláda začína modernizovať problematické zákony. Poslankyňa, ktorá ako členka monitorovacej skupiny EP viackrát navštívila Slovensko, upozornila, že slovenská vláda sa novým tlačovým zákonom snaží podkopať slobodu médií.
Maďarský europoslanec Benedek Jávor, z politickej skupiny Zelení /Európska slobodná aliancia, ktorý bol tiež súčasťou kontrolných misií na Slovensku, upozornil, že kým v prípade vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej došlo k pokroku, hrozby voči novinárom a nedostatok transparentnosti okolo vlastníctva médií sú "veľmi znepokojujúce".
"Sloboda médií na Slovensku je pod útokom z rôznych strán, Slovensko má najprísnejšie tresty za hanobenie v celej EÚ a reforma tlačového zákona dáva politikom viac právomocí, aby zasahovali do práce novinárov," opísal situáciu. Zároveň dodal, že SR má najvyššiu mieru nezrovnalostí a odhaľovania podvodov zo všetkých členských štátov EÚ. "Existujú vážne obavy z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti v mocenských kruhoch na Slovensku," zdôraznil Jávor. Spresnil tiež, že problémy týkajúce sa podvodov s DPH a prerastanie organizovaného zločinu s úradnou mocou, na čom Ján Kuciak pracoval v dobe, keď bol zavraždený, sa ešte stále nevyriešili.

Britská spravodajská stanica BBC vo štvrtok oznámila, že ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi uhradí súdne trovy a výdavky v súvislosti so zverejnením materiálu, ktorý obsahoval nepravdivé tvrdenie, že za svoje prvé stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom zaplatil 400.000 dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.
Porošenko, ktorý sa v nedeľu uchádza o znovuzvolenie v prezidentských voľbách, v súvislosti so zverejnenými tvrdeniami zažaloval BBC za ohováranie.
BBC vlani v máji informovala, že právnik prezidenta USA Michael Cohen dostal od sprostredkovateľov konajúcich v Porošenkovom mene najmenej 400.000 dolárov za zorganizovanie stretnutia s Trumpom. Trump prijal Porošenka v Bielom dome v júni 2017.
"Ospravedlňujeme sa pánovi Porošenkovi za spôsobené ťažkosti a súhlasili sme s tým, že mu zaplatíme náhradu spôsobenej škody, ako aj súdne výdavky," uviedla BBC vo vyhlásení na svojej webovej stránke.
Výšku tejto sumy však BBC neoznámila.
Porošenko prostredníctvom svojich právnikov odkázal, že zverejnený tvrdenia poškodili jeho "politickú a podnikateľskú" povesť a spôsobil mu "značné ťažkosti a nepríjemnosti".

Copyright © TASR 2019