10. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bieloruskí vyšetrovatelia v utorok prehľadali sídlo vplyvnej nezávislej satelitnej televízie Belsat v Minsku. Prehliadka sa uskutočnila v rámci vyšetrovania prípadu súvisiaceho s podozrením z ohovárania a na základe príkazu Vyšetrovacieho výboru.
Novinári televízie Belsat sa domnievajú, že prehliadka súvisí s reportážou o korupcii na ministerstve zdravotníctva a zadržaní šéfa štátneho podniku Medtechnocentr Olega Šveda.
Videozáznam, ktorý bol odvysielaný vlani v lete, však nekorešpondoval so správou zverejnenou na webe. V nej sa totiž uvádzalo, že zadržaný bol aj Švedov brat Andrej, ktorý bol riaditeľom Štátneho výboru pre súdne expertízy.
Autora reportáže Alesa Zalevského po odvysielaní reportáže a objavení sa podozrení, že v nej boli nepravdy, začali prešetrovať daňové úrady, ale vyšetrovací výbor vlani v novembri dospel k záveru, že nie je dôvod na začatie trestného konania. V januári tohto roku však minská prokuratúra sama otvorila trestné konanie o ohováraní, informoval Zalevskij.
Belsat, ktorý vysiela z Poľska, podľa agentúry AP vo svojej reakcii dodal, že polícia počas prehliadky v jeho sídle v Minsku zhabala počítače. Zdroje televízie tiež vyslovili predpoklad, že bieloruské vedenie sa touto akciou snaží zastrašiť nezávislé médiá v krajine.
V Bielorusku sa na budúci rok uskutočnia prezidentské voľby. Súčasný prezident Alexandr Lukašenko je prvým a zatiaľ jediným zvoleným bieloruským prezidentom. Na Západe je označovaný za posledného európskeho diktátora.

Copyright © TASR 2019


Facebook v utorok oznámil, že začne využívať umelú inteligenciu na vyhľadávanie profilov ľudí, ktorí už nežijú. V takýchto profiloch následne zmení nastavenia tak, aby napríklad nedochádzalo k tomu, k čomu často dochádza teraz, že facebookoví priatelia zosnulého človeka naďalej dostávajú upozornenia, aby mu zablahoželali k narodeninám. Facebook okrem toho mení pravidlá aj pri nahlasovaní profilov zosnulých ľudí samotnými používateľmi. Doteraz mohol takéto profily nahlasovať ktokoľvek, kto pracovníkom spoločnosti úmrtie daného človeka doložil nejakým dôkazom, napríklad úmrtným oznámením. Po novom už bude môcť profil zosnulého človeka nahlásiť len jeho príbuzný alebo niekto, kto mal túto osobu na Facebooku za priateľa.
Ďalšou zmenou, ktorú Facebook v tejto súvislosti chystá, je pridanie spomienkovej rubriky na profily zosnulých ľudí. Do tejto rubriky budú môcť písať alebo zverejňovať v nej fotografie facebookoví priatelia či rodinní príslušníci danej osoby.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.