9. 4. 2019

Zmenky a Ďateľ

Zmenky a Ďateľ

Peter Tóth priťažil Marianovi K. aj v kauze zmenky, keď vypovedá o ich antedatovaní, túto informáciu dnes priniesol spravodajský web Denníka N. V kauze, kde sú Marian K. a Pavol R. obžalovaní z falšovania zmeniek voči televízii Markíza, je nový dôkaz. Je ňou svedecká výpoveď Petra Tótha. Na polícii povedal, že Marian K. sa pred ním vyjadril, že zmenky antedatoval, teda sfalšoval na nich dátum, kedy boli podpísané. "Musím povedať, že sa predo mnou jeden alebo dvakrát preriekol v súvislosti s antedatovaním zmeniek TV Markíza,“ uvádza Denník N z Tóthovej výpovede. Televízii Markíza vlastnenej americkou spoločnosťou CME hrozilo, že bude musieť vyplatiť desiatky miliónov eur. Ešte vlani v apríli uspel Marian K. na Okresnom súde v Petržalke so žalobou na bývalého riaditeľa televízie Pavla R., ručiteľom však bola v tomto prípade Markíza a rozsudok určil, že Marianovi K. treba zaplatiť 8,3 milióna eur. Zmeniek bolo viac, televízia sa vlani voči rozsudku odvolala.

Na výpoveď Petra Tótha reagovala aj samotná televízia, podľa ktorej jeho slová potvrdzujú snahu o podvod. "Samotné vyšetrovanie potvrdzuje, že zmenky nie sú pravé a ide o podvodnú snahu poškodiť Markízu. V období posledných dvoch rokov sme opakovane predložili mnoho dôkazov, ktoré to potvrdzujú. Okrem iného, v spise sú znalecké posudky a odborné vyjadrenia, ktoré vylučujú, že Pavol R. zmenky podpísal v roku 2000, keď bol oprávnený konať za Markízu. Je zjavné, že zmenky neboli nikde evidované, a to ani v spoločnostiach Mariana K. ako u údajných nadobúdateľov. V skutočnosti sa tieto zmenky objavili až v roku 2016. Ak takto vypovedal Peter Tóth, ktorý v danom čase bol dôverníkom Mariana K., iba to potvrdzuje a ďalej ilustruje dôkazy o falšovaní zmeniek predložené Markízou a zabezpečené orgánmi činnými v trestnom konaní. Veríme, že zistenia polície budú teraz potvrdené aj dokazovaním na súde a následným súdnym rozhodnutím," uviedol v reakcii Peter Papanek zo spoločnosti Neuropea, ktorá mediálne zastupuje televíziu Markíza.

Práve pre kauzu falšovania zmeniek je dnes Marian K. v kolúznej a preventívnej väzbe v Leopoldove a momentálne sa čaká na vytýčenie prvého hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.