10. 4. 2019

NAJVÄČŠÍ SLOVÁK: Príbeh Cyrila a Metoda už v stredu na RTVS

NAJVÄČŠÍ SLOVÁK: 

Príbeh Cyrila a Metoda už v stredu na RTVS

Nenarodili sa na Slovensku, ale aj tak patria medzi najvýznamnejšie osobnosti našej histórie. Diváci počas nominačného hlasovania v ankete Najväčší Slovák rozhodli, že patria medzi desať najvýznamnejších osobností našej histórie. Príbeh solúnskych bratov spoznajú diváci v dokumente a diskusii v stredu 10. apríla o 20:30.

Životom Cyrila a Metoda budú divákov sprevádzať dvaja obhajcovia – herečka Božidara Turzonovová a Cyril Vasiľ, gréckokatolícky arcibiskup a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme. Do diskusie sa zapoja aj kňaz Andrej Škoviera a archeológ Vladimír Turčan.

Slovanskí apoštolovia, solúnski bratia Cyril a Metod pôsobili v 9. storočí na území Veľkej Moravy, kam boli vyslaní byzantským kráľom Michalom III. na žiadosť kniežaťa Rastislava. Ten sa snažil získať politickú podporu na ustálenie moci a pomoc v boji o nezávislosť spod franskej moci. Konštantín, zdatný filozof, vytvoril nové písmo, hlaholiku, a ako prvý preložil do slovanského jazyka časti Biblie a texty bohoslužieb. To, že boli bratia i šikovnými diplomatmi, dokázali pri jednaní s pápežom, ktorý uznal ich základné požiadavky: založenie školy vedenej Metodom, ktorá znamenala začiatok éry rozvoja slovanského písomníctva, vysvätenie slovanských učeníkov a uznanie tzv. staroslovienčiny ako štvrtého kresťanského liturgického jazyka.


Budúci týždeň v stredu 17. apríla odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Alexandrovi Dubčekovi.

Diváci môžu hlasovať prostredníctvom SMS zaslanej na číslo 9977 v tvare NAJSLOVAK(medzera)číslo nominovaného.
Alexander Dubček – NAJSLOVAK(medzera)1
Jozef Gabčík – NAJSLOVAK(medzera)2
Andrej Hlinka – NAJSLOVAK(medzera)3
Gustáv Husák – NAJSLOVAK(medzera)4
Juraj Jánošík – NAJSLOVAK(medzera)5
Cyril a Metod – NAJSLOVAK(medzera)6
Peter Sagan – NAJSLOVAK(medzera)7
Anton Srholec – NAJSLOVAK(medzera)8
Milan Rastislav Štefánik – NAJSLOVAK(medzera)9
Ľudovít Štúr – NAJSLOVAK(medzera)10