9. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americké ministerstvo zahraničných vecí zakázalo v pondelok vstup do Spojených štátov 16 občanom Saudskej Arábie, údajne zapojených do vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.
Agentúra DPA priblížila, že ide aj o Saúda al-Kahtáního, bývalého blízkeho poradcu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, a tiež Mahera Mutreba, údajného vodcu 15-člennej "popravnej čaty".
Títo jednotlivci a ich najbližší rodinní príslušníci nemajú oprávnenie na vstup do Spojených štátov vzhľadom na "vierohodné informácie o tom, že predstavitelia zahraničných vlád sa podieľali na... hrubom porušovaní ľudských práv," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí USA.
V súvislosti s vraždou novinára ministerstvo už predtým zrušilo víza takmer dvadsiatim saudskoarabským predstaviteľom a ďalším 17 osobám zmrazilo majetok.
Vražda Chášukdžího, ktorý prispieval aj pre Washington Post, vyvolala pobúrenie po celom svete. Americkí senátori, ktorých o prípade informovali šéfovia spravodajských služieb USA, vyjadrili presvedčenie, že zodpovednosť nesie koruý princ. Rijád opakovane zdôraznil, že korunný princ nebol do tohto činu zapletený.
Chášukdží zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Kráľovstvo spočiatku uvádzalo, že nemá informácie o osude novinára, neskôr však saudskoarabská prokuratúra oznámila, že ho zámerne zavraždili agenti konajúci svojvoľne, a v prípade vraždy obžalovala 11 osôb.

Americká popová speváčka Madonna vystúpi v májovom finále Pesničkovej súťaže Eurovízie v izraelskom Tel Avive. Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti Number 10, ktorá sa zaoberá vzťahmi s verejnosťou.
Podľa danej spoločnosti 60-ročná Madonna zaspieva jeden zo svojich známych hitov a jednu skladbu z pripravovaného štúdiového albumu.
Firma zastupuje aj kanadsko-izraelského podnikateľa Sylvana Adamsa, ktorý údajne americkú hudobnú hviezdu pozval na finále súťaže Eurovízie, ktoré sa uskutoční 18. mája. Adams tiež vyplatí Madonne honorár vo výške 1,5 milióna dolárov za vystúpenie, ktorého súčasťou budú aj desiatky tanečníkov.
Organizátor podujatia, Európska vysielacia únia (EBU/UER), na požiadavku DPA o stanovisko k daným skutočnostiam bezprostredne nereagovala.
Na tohtoročnej súťaži Eurovízie sa zúčastňujú interpreti zo 41 krajín. Semifinále sú naplánované na 14. a 16. mája. Konanie súťaže v izraelskom hlavnom meste "zabezpečila" izraelská speváčka Netta Barzilaiová, ktorá zvíťazila vo vlaňajšom ročníku v portugalskom Lisabone.
Proti konaniu súťaže v Izraeli sa medzičasom formou petície vyslovilo viac ako 50 predstaviteľov britskej kultúry, ktorí ako dôvod svojej výzvy na bojkot uviedli situáciu v Palestíne a s ňou súvisiacu politiku Izraela.

Osoby blízke maďarskej vláde založili v Londýne tlačovú agentúru V4 News Agency (V4NA), ktorá má prinášať správy najmä zo strednej a východnej Európy. Ľavicový denník Népszava v utorok konštatoval, že ide o agentúru, ktorá bude chváliť vládu premiéra Viktora Orbána.
V skupine majiteľov je bývalý Orbánov poradca pre stratégiu Árpád Habony, vydavateľ provládneho servera Origo, ale aj maďarský veľvyslanec v Londýne Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
Podľa servera valaszonline.hu pracuje pre agentúru sídliacu v Londýne približne 50 novinárov. Správy bude vydávať v anglickom a maďarskom jazyku.
Agentúra na svojej internetovej stránke píše, že sa bude zaujímať o miesta, kde sa odohrávajú hlavné udalosti v Európe: o Londýn, Brusel, Paríž, Berlín, Prahu, Budapešť, Belehrad, Bratislavu či Varšavu.

Copyright © TASR 2019

Anglický herec Jack O'Connell sa predstaví v pripravovanej štvordielnej sérii britskej televízie BBC The North Water. V adaptácii rovnomenného románu Iana McGuirea (v češtine vyšiel ako Severní vody, pozn. SITA) stvárni zneucteného bývalého vojenského lekára Patricka Summera, ktorý sa pridá na veľrybársku expedíciu do Arktídy. Tam stretne nemorálneho harpunára a brutálneho vraha Henryho Draxa, ktorého si zahrá Colin Farrell, a jeho cesta za vykúpením sa stane "tvrdým bojom v arktickej pustatine".
Novinka vznikne pod taktovkou režiséra Andrewa Haigha, ktorý má napríklad na konte snímku 45 rokov (2015). Nakrúcanie by sa malo začať na jeseň. North Water na televízne obrazovky prinesie BBC Two, no dátum premiéry zatiaľ nie je známy.
Jack O'Connell si zahral v snímkach ako Takéto je Anglicko (2006), Jazero smrti (2008), Starred Up (2013), '71 (2014), 300: Vzostup impéria (2014), Nezlomný (2014), Hra peňazí (2016), Tulipánová horúčka (2017) alebo Heydrich: Muž so železným srdcom (2017). Okrem toho sa objavil aj vo viacerých seriáloch, medzi ktoré patria napríklad Doctors (2000), Profil vraha (2002 - 2008) či Skins (2007 - 2013). V roku 2017 sa predstavil v limitovanej sérii Godless. Na konte má cenu BAFTA pre vychádzajúcu hviezdu z roku 2015.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.