12. 10. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Zahraničné média si v súvislosti s piatkovou rozlúčkou s Karlom Gottom v Prahe všímajú zástupy čakajúcich fanúšikov a nemecká rozhlasová stanica MDR prirovnala spoločenské postavenie zosnulého speváka k britskej kráľovnej.
"Krajina neprišla len o po celé desaťročia najobľúbenejšiu hviezdu, ale aj o národný symbol, garanta stálosti," uviedla na svojej webovej stránke nemecká rozhlasová stanica MDR, podľa ktorej bolo umelcovo spoločenské postavenie porovnateľné s postavením britskej kráľovnej Alžbety II. Česko bez Karla Gotta je podľa MDR krajina v stave núdze.
Podľa agentúry AP bol Gott "vzácny príklad popového speváka z východnej Európy, ktorého hudba si získala popularitu aj v niektorých krajinách západnej Európy, najmä v západnom Nemecku".
Nemecké noviny Welt píšu o fanúšikoch, ktorí pred palácom Žofín čakali v dlhých radoch. Dobrovoľníci Českého červeného kríža rozliali ľudom stojacim v rade do pohárikov 400 litrov čaju, uviedol server iDNES.cz.
Zástupy čakajúcich ľudí pozorovali aj zahraniční návštevníci Prahy, i takí, ktorí ho nepoznali, napísal server Novinky.cz. "Neviem, kto bol Karel Gott, ale asi to bola veľmi významná osobnosť. U nás by podľa mňa takýto záujem a smútok vyvolala len smrť cisára," povedala študentka Haruko z Japonska, ktorá do Prahy prišla so spolužiakmi.
Hovorkyňa pražskej polície podľa iDNES.cz. povedala, že do večerných hodín mohlo smútočnou sieňou, kde je vystavená rakva so spevákovými pozostatkami, prejsť 30.000-35.000 ľudí.
Polícia fanúšikom, ktorí sa chcú s umelcom rozlúčiť, odporučila, aby sa do radu pred palácom Žofín zaradili pred 20.00 h večer. Rozlúčka v Prahe prebieha v paláci Žofín od 8.00 h do 22.00 h. V prípade veľkého záujmu nechajú organizátori sálu otvorenú až do polnoci.
Ďalšie spomienkové miesto vzniklo pri Novej scéne Národného divadla v Prahe, kde sú vylepené Gottove fotografie, umiestnené sviečky a položené kvety.



Copyright © TASR 2019

Americká platená internetová televízia Netflix vo štvrtok oficiálne spustila české používateľské rozhranie s českými titulkami aj dabingom. V ponuke má tisíce hodín televíznych programov a filmov, vrátane pôvodnej tvorby. Uviedla to firma v tlačovej správe.
Netflix ponúka prístup k filmom, seriálom a televíznym programom na tabletoch, chytrých telefónoch, počítačoch a herných konzolách. Základný mesačný poplatok je 199 Sk mesačne. Prvých 30 dní užívanie je zadarmo. Konkurentom Netflix s ponukou filmov a seriálov v Česku je napríklad Stream.cz od Zoznamu, O2 TV, HBO Go alebo voyou televízia Nova.
"Nielenže od dnešného dňa ponúkame naše služby v češtine, ale aj veľmi radi oznamujeme, že sme pridali asi 70 populárnych českých filmov, a to ako nových, tak tých klasických. Medzi ne patrí napríklad Špindl, Anjel Pána 2, Päťdesiatka, Vratné fľaše, Po strnisku bos, Masaryk, Pupendo, Ostro sledované vlaky, Tmavomodrý svet alebo napríklad Kuky sa vracia, "uviedol marketingový riaditeľ Netflix pre strednú a východnú Európu Tomek Ebbig. "Do konca tohto roka sa toto číslo zdvihne až na 150. Ďalej budeme mať všetok populárne medzinárodný obsah dabovaný v češtine," dodal.
Medzi pripravované filmy z dielne Netflix patrí The Irishman Martina Scorseseho, potom El Camino, film inšpirovaný seriálom Perníkový táta, The Laundromat alebo The Two Popes.
Netflix je svetová jednotka medzi službami poskytujúcimi zábavu na internete. Celosvetovo má viac ako 151 miliónov predplatiteľov. Netflix sledujú diváci z celého sveta celkovo 115 miliárd hodín ročne. Netflix je k dispozícii v 190 krajinách. Existuje v 32 jazykových mutáciách, vrátane tej českej. To znamená, že všetko zo série Netflix Originals zakaždým vyjde v rovnaký okamih vo všetkých týchto mutáciách, a to s dabingom, s titulkami, alebo v oboch variantoch.


Copyright © ČTK 2019