11. 10. 2019

Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show


Ministerstvo spravodlivosti našlo nezrovnalosti priamo v spise o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur, v ktorom rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková. Novinárom to povedal minister Gábor Gál (Most-Híd) s tým, že ministerstvo kontroluje viacero spisov sudcov a sudkýň, u ktorých zasahovala v závere augusta tohto roka Národná kriminálna agentúra (NAKA). Konanie Maruniakovej podľa údajnej komunikácie z aplikácie Threema riadila bývalá štátna tajomníčka ministerstva Monika Jankovská. Obe budú zrejme onedlho čeliť disciplinárnemu stíhaniu, ktoré pripravuje ministerstvo. Podozriví sudcovia a sudkyne môžu prísť vysvetliť medializované informácie aj pred Súdnu radu SR, ktorá ich pozvala na najbližšie neverejné zasadnutie v pondelok 14. októbra.

„Preverujeme všetky spisy, v ktorých sa objavili informácie, že v nich mohlo byť rozhodované inak, ako podľa zákona. Našli sme nezrovnalosti aj v prípade kauzy zmenky,“ povedal Gál. Ministerstvo zatiaľ nekonkretizovalo, aké nezrovnalosti našlo v spise. O zmenke sa rozhodovalo na Okresnom súde Bratislava V ešte vlani na jar, pričom vyplatenie peňazí žiadal dnes už obvinený Marian K. Za zmenky ručí v druhom rade televízia Markíza a najmä jej exriaditeľ Pavol R. Bývalý šéf televízie tvrdí, že zmenky sú pravé a vyriešil nimi spor o televíziu z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. Maruniaková rozhodla v prospech Mariana K. v apríli 2018. Ministerstvo spravodlivosti okrem iného kontroluje aj výberové konanie Maruniakovej na post sudkyne. Tá pracovala na ministerstve priamo pod Jankovskou.

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje podnet aj na bývalú štátnu tajomníčku Jankovskú. Podľa ministra Gála totiž klamala, keď opakovane tvrdila, že nebola vo vile v Chorvátsku, ktorá patrí advokátovi Radomírovi Bžánovi. Návštevu Jankovskej pritom pre Denník N potvrdil samotný Bžán. Právnik Bžán sa stal známym najmä potom, ako zastupoval Slovensko v prípade vodného diela Gabčíkovo, za čo žiadal odmenu v desiatkach miliónoch eur. V prípade Maruniakovej bude Gálov podnet nadviazaný zrejme priamo na jej rozhodovaciu činnosť.

Maruniaková je v súčasnosti na materskej dovolenke, Jankovská ihneď po nástupe na Krajský súd v Bratislave oznámila práceneschopnosť. Známe je už aj uznesenie vyšetrovateľa, na základe ktorého zasiahla voči sudcom polícia. V prípade vznikol aj špeciálny vyšetrovací tím s názvom Hmla.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.