6. 10. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Neznámi ozbrojenci prepadli v noci na nedeľu redakciu panarabskej televízie al-Arabíja v irackej metropole Bagdad. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.
Nemenovaný predstaviteľ al-Arabíje uviedol, že pri prepade bolo zranených niekoľko pracovníkov televízie a poškodené jej zariadenie. Povedal tiež, že "príslušníci (irackej) federálnej polície odmietli počas útoku poskytnúť pracovníkom televízie ochranu".
Ozbrojenci údajne prepadli aj redakciu irackej súkromnej spravodajskej televízie NRT.
K útokom na sídla médií došlo v Bagdade po takmer týždni násilných protestov, pri ktorých zahynulo viac ako 80 ľudí a ďalších vyše 4000 osôb utrpelo zranenia. Niektoré zdroje uvádzajú, že násilnosti v Bagdade a iných mestách na juhu Iraku si vyžiadali už vyše 100 životov.
Protesty proti vláde premiéra Ádila Abdala Mahdího vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Protestujúci žiadajú zníženie nezamestnanosti, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako sú elektrina či voda.
Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v Bagdade zákaz vychádzania a Mahdí v piatok účastníkov protestov vyzval, aby sa vrátili domov. Naopak, na Mahdího odstúpenie vyzval vplyvný šiitský duchovný Muktada as-Sadr. Ten tiež požaduje vypísanie predčasných volieb, ktoré by sa podľa neho mali konať pod dohľadom OSN.
Mahdí v sobotu večer po zasadaní vlády podľa agentúry AP vyzval demonštrantov, aby ukončili svoje protesty a vyhlásil, že je pripravený sa s nimi stretnúť a vypočuť si ich požiadavky. Bezpečnostné zložky majú podľa neho rozkaz nepoužívať ostrú muníciu s výnimkou striktne špecifikovaných prípadov sebaobrany. Prisľúbil, že použitie takejto munície dá vyšetriť. Zároveň ohlásil balík sociálnych opatrení zameraných na ukončenie protivládnych protestov.

Copyright © TASR 2019


Novinára z National Geographic postrelili v mexickom Ciudad Juárez do nohy, keď robil rozhovor s údajným drogovým dílerom. Stalo sa to v piatok večer, keď ich prepadli. Generálna prokuratúra štátu Chihuahua informovala, že novinára ošetrili v miestnej nemocnici. Údajný díler drog však prepadnutie neprežil.
Prokuratúra uviedla, že postrelený novinár je zahraničným reportérom, ktorý pracoval spolu s ďalšími troma novinármi. Detaily o tíme ale nezverejnila.
Mexiko je najnebezpečnejším štátom pre novinárov na západnej hemisfére. Podľa Výboru na ochranu novinárov v krajine tento rok zabili už päť žurnalistov.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.