13. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že zrušila sieť účtov, ktoré využívali ruské tajné služby na šírenie falošných správ zameraných proti Ukrajine a ďalším východoeurópskym krajinám. Správu priniesla agentúra Reuters.
"Hoci ľudia stojaci za touto sieťou sa svoju totožnosť pokúšali utajiť, naše vyšetrovanie ukazuje na ruské vojenské spravodajské služby," uviedol Facebook vo vyhlásení.
Ruské ministerstvo obrany na vyhlásenie Facebooku bezprostredne nereagovalo. Moskva však dlhodobo odmieta obvinenia z pokusov o ovplyvňovanie politiky v USA a ďalších západných krajinách.
Šéf oddelenia kyberbezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher tvrdí, že ruskí agenti v rámci uvedenej operácie využívali viac ako 100 účtov na Facebooku a Instagrame. Týmto spôsobom "vytvorili" osoby s falošnou identitou, ktoré sa vydávali za novinárov pôsobiacich na Ukrajine a iných východoeurópskych krajinách.
Z týchto účtov potom kontaktovali lokálne médiá a politikov s cieľom podať im nepravdivé a politicky sporné informácie o korupčných aférach, etnickom napätí na Kryme či o zostrelení malajzijskeho lietadla na Ukrajine v roku 2014.



Polícia v Severnom Írsku obvinila v súvislosti s vlaňajšou vraždou novinárky Lyry McKeeovej 52-ročného muža, ktorého zadržali v utorok. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.
Novinárka Lyra McKeeová (29) zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela 18. apríla pri streľbe v meste Londonderry. Vtedy neznáma osoba tam okolo 23.00 h miestneho času vypálila niekoľko rán smerom na policajtov a pri nich stojacu McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však utŕženým zraneniam podľahla.
K zodpovednosti za McKeeovej vraždu sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám následne prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA.


Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorej patrí aj televízia Markíza, oznámila v stredu, že jej zisk za 4. štvrťrok 2019 klesol, a to viac, ako odhadovali analytici.
Zisk skupiny CME po prepočítaní na akciu sa za tri mesiace do konca decembra 2019 znížil na 1,52 USD (1,39 eura) z 1,77 USD/akcia v rovnakom období predchádzajúceho roka. Tržby klesli na 1,14 miliardy USD z predvlaňajších 1,24 miliardy USD.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Investing.com, očakávali za 4. kvartál zisk vo výške 1,54 USD na akciu a tržby 1,15 miliardy USD.
V 3. kvartáli mala pritom CME zisk 1,28 USD na akciu a tržby 1,9 miliardy USD.
V aktuálnom 1. štvrťroku predpovedajú analytici spoločnosti zisk vo výške 1,76 USD na akciu a tržby 1,25 miliardy USD. 


České vydavateľstvo Mladá fronta vyhlásilo platobnú neschopnosť. Súčasný akcionár už totiž nefinancuje jeho prevádzkovú stratu. Do stredy (12.2.) pritom rokovalo so strategickým investorom, ktorým je „významná slovenská investičná skupina“, ale neúspešne.
Portál mediar.cz vo štvrtok uviedol, že vydavateľstvo Mladá fronta bolo nútené požiadať súd o ochranu pred veriteľmi a pripravuje sa na reorganizáciu.
"Spoločnosť tak urobila potom, čo sa jej nepodarilo uzavrieť dohodu so strategickým investorom a financujúca banka požiadala o jednorazovú úhradu prevádzkového kontokorentu, zablokovala bankové účty spoločnosti a existujúci akcionár zatiaľ nedokázal pokryť vznikajúcu stratu vydavateľstva," informovala vo štvrtok ráno hovorkyňa vydavateľstva Pavlína Loptová.
"Od vlaňajšieho novembra čelíme šikanóznemu insolvenčnému návrhu spoločnosti Bazcom, hoci sme jeho spornú pohľadávku uhradili, aby sme zabránili ďalším nezvratným škodám na reputácii a obchodných vzťahoch spoločnosti. To, že sa v deň spätného vzatia insolvenčného návrhu spoločností Bazcom objavil ďalší insolvenčný navrhovateľ, spoločnosť Bizpoint, proti ktorej žiadne záväzky neevidujeme, vyvoláva dôvodné pochybnosti ohľadom skutočného zámeru osôb stojacich za týmito subjektmi," vyhlásil generálny riaditeľ Mladej fronty Jan Mašek.
"Navyše náš jediný akcionár zatiaľ nedokázal dodržať záväzok, že bude financovať prevádzkovú stratu, ktorú sa nám v ostatných dvoch rokoch darilo výrazne znižovať a ktorú sme tento rok podľa finančného plánu mali prvýkrát premeniť v mierny zisk. Predstavenstvo spoločnosti žiaľ nemá v tejto chvíli zo zákona inú možnosť, než požiadať o ochranu pred veriteľmi a podať insolvenčný návrh. Dúfame, že situáciu bude možné vyriešiť reorganizáciou, ktorá umožní zachovanie pracovných miest a prevádzky spoločnosti," dodal riaditeľ vydavateľstva.
Krajský súd v Českých Budějoviciach už určil za predbežnú konkurznú správkyňu Petru Hýskovú. Jej úlohou bude najmä zabezpečiť ďalšiu prevádzku vydavateľstva a uspokojovať súvisiace pohľadávky veriteľov.
Maškov tím okrem ochrany spoločnosti hľadal na konkurznom súde aj "ďalšie spôsoby riešenia zložitej situácie": "Situáciu sme sa snažili riešiť intenzívnym rokovaním s akcionárom aj so strategickým investorom, významnou slovenskou investičnou skupinou, ktorá bola pripravená do spoločnosti vstúpiť a kapitálovo ju posilniť. Tieto rokovania prebiehali až do včerajšieho večera (12.2.), k dohode však napriek všetkému úsiliu nedošlo."
Podľa predchádzajúcich vyjadrení firmy výška jej úveru v banke presahuje 60 miliónov Kč (2,41 milióna eur). Stratu za minulý rok Mladá fronta vyčíslila na 20 až 30 miliónov Kč. Účtovnú uzávierku zverejnila naposledy za rok 2014, kedy jej tržby predstavovali 915 miliónov Kč a strata 38 miliónov Kč. Tento rok firma očakávala mierny zisk.
Mladá fronta vydáva predovšetkým ekonomický týždenník Euro a jeho odnože, a tiež zdravotnícke a motoristické časopisy. Knižná divízia potom ročne uvedie na trh okolo 200 nových titulov. Tri mesiace insolvenčného konania označuje vedenie Mladej fronty za "nesmierne poškodzujúce".
Vlastníkom vydavateľstva je František Savov, ktorý je v Česku obvinený v kauze rozsiahlych daňových podvodov a žije v Londýne. Vlani v decembri pre DV TV povedal, že do Česka by sa rád vrátil, ale má obavy, že mu nebude umožnený spravodlivý proces. Česko sa usiluje o jeho vydanie. Savov má za to, že pohľadávky voči Mladej fronte sú súčasťou ofenzívy skupiny Czechoslovak Group rodiny Strnadových voči jeho firmám, čo Czechoslovak Group odmieta.
 


Copyright © TASR 2020 


Experti spoločnosti Kaspersky skúmali výskyt podvodov zo strany kybernetických zločincov spojených s nedávnym udeľovaním Oscarov. Ich analýza odhalila viac než 20 webových stránok a aspoň 925 škodlivých súborov vydávajúcich sa za tohtoročné nominované filmy. Spomedzi nominovaných titulov takto najviac zneužili film Joker.
Spoločnosť identifikovala vyše 20 phishingových webových stránok a účtov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, ktoré používateľom ponúkajú možnosť sledovať nominované filmy zadarmo. Tieto webové stránky zhromažďujú údaje používateľov a vyzývajú ich na realizáciu rôznych úkonov, aby mohli získať prístup k želanému filmu. Používatelia sa tak môžu stretnúť s pofidérnym prieskumom, výzvou na zdieľanie osobných údajov, s inštaláciou advéru alebo so žiadosťou o poskytnutie údajov o svojej kreditnej karte. Na konci tohto procesu sa používateľ k želanému obsahu ani nedostane.
Aby kyberzločinci čo najviac podporili propagáciu podvodných webstránok, zriaďujú tiež účty na Twitteri, ktoré distribuujú odkazy ponúkajúce filmový obsah. V kombinácii s distribúciou škodlivých súborov cez ďalšie kanály im to prináša uspokojivé výsledky.
Škodlivé súbory šírené na internete pod zámienkou, že sú to kópie nominovaných filmov, tiež naznačujú mieru záujmu o filmové nominácie. Experti spoločnosti Kaspersky porovnávali škodlivú aktivitu skrývajúcu sa pod názvom nominovaného filmu počas prvých štyroch týždňov od jeho premiéry. Výsledkom analýzy je fakt, že najobľúbenejším sa medzi kyberzločincami stal film Joker, po ktorom pomenovali 304 škodlivých súborov. Na druhom mieste sa ocitol film 1917 s 215 škodlivými súbormi a prvú trojku uzatvára snímka Ír so 179 škodlivými súbormi. Prekvapením je, že víťazný film Parazit sa nespájal so žiadnou škodlivou aktivitou.
Spoločnosť sa tiež zaoberala otázkou, či nastal výrazný nárast škodlivých súborov hneď po zverejnení filmu. Ukázalo sa, že väčšina škodlivých súborov sa objavila počas tretieho alebo štvrtého týždňa po uvedení filmu v kine, niektoré sa však začali šíriť ešte pred ich premiérou.
Odborníci tiež analyzovali, či dostupnosť filmu na streamovacej platforme ovplyvňuje pravdepodobnosť, že používatelia vyhľadajú jeho nelegálnu kópiu na webe, pričom porovnávali škodlivú aktivitu po počiatočnom limitovanom uvedení filmu v kine a po jeho reálnom uvedení na platforme Netflix.
V prípade filmu Manželská história neobjavili žiadny malvér ani počas ani po uvedení filmu do kín. Kyberzločinci však začali používať názov filmu po jeho uvedení na Netflixe, čo odráža rastúci záujem o tento film. V prípade spomínaného Íra sa síce o hľadanie jeho kópie na internete zaujímalo menej ľudí, záujem oň bol väčší pred jeho oficiálnou premiérou, než pred jeho uvedením na Netflixe. "Kybernetickí zločinci vo všeobecnosti nie sú viazaní na dátumy premiér filmov, pretože v skutočnosti okrem škodlivých súborov nedistribuujú žiaden obsah. Avšak vyhľadávajú príležitosti spojené s aktuálnymi trendmi, no aj vtedy sú závislí od záujmu používateľov a tiež aktuálnej dostupnosti súborov. Aby ste predišli takejto forme útoku, využívajte legálne streamingové platformy a oficiálne obsahové služby, aby ste si vedeli vychutnať pekný večer pred obrazovkou bez obáv z akýchkoľvek hrozieb," uviedol Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu.
Spoločnosť odporúča, aby používatelia venovali pozornosť oficiálnym dátumom vydania filmov v kinách, na streamovacích službách, v televízii, na DVD alebo prostredníctvom iných zdrojov. Upozornili tiež, aby neklikali na podozrivé odkazy, napríklad na tie, ktoré sľubujú skoré zobrazenie nového filmu. Sťahovaný súbor by mal mať príponu .avi, .mkv alebo .mp4, určite však nie .exe. Treba tiež skontrolovať pravosť webovej stránky a nenavštevovať tie, ktoré umožňujú pozrieť si film bez toho, aby si používateľ napríklad overil, či začína ich URL link reťazcom "https". Pred začatím sťahovania si treba skontrolovať, či je webová lokalita pravá, prekontrolovať formát URL adresy alebo názov spoločnosti, prečítať si o nej recenzie a skontrolovať údaje o registrácii domény.




©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané