15. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Bitský vedec Tim Berners-Lee vo štvrtok vyhlásil, že internet "nepracuje v prospech žien" a môže viesť k ich zneužívaniu, informovala agentúra AFP.brners-Lee, ktorý v roku 1990 vymyslel a zdokonalil prototyp internetu, svoje vyjadrenia zverejnil na webovej stránke nadácie World Wide Web Foundation, ktojnil pri príležitosti 31. výročia vynájdenia systému World Wide Web (WWW).
Svet podľa neho dosiahol výrazrá podporuje voľný prístup na internet pre všetkých. Vyjadrenie uverený pokrok v oblasti rodovej rovnosti aj vďaka práci aktivistov. "Som však vážne znepokojený tým, že tento pokrok je ohrozený ubližovaním v online priestore, ktorému sú vystavené ženy."
Diskriminácii podľa neho čelia najmä ženy inej farby pleti, patriace do LGBTQ komunity alebo do iných marginalizovaných skupín.
Berners-Lee takisto poukázal na to, diskriminácia narastá aj z toho dôvodu, že veľa žien nemá prístup na internet. Na základe výskumu nadácie World Wide Web Foundation majú muži o 21 percent väčšiu šancu, že sa dostanú na internet. V najmenej rozvinutých krajinách sveta je to až 52 percent.
Berners-Lee pracoval ako počítačový inžinier v ženevskom laboratóriu CERN-u, keď v marci 1989 navrhol vytvorenie webu. 

Maďarský Národný úrad vyšetrovania Pohotovostnej polície (KR NNI) vyšetruje prípady písania a šírenia falošných správ týkajúcich sa nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Informovalo o tom v piatok internetové vydanie denníka Népszava s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku maďarskej polície.
V tejto súvislosti kriminalisti oddelenia boja proti kybernetickému zločinu KR NNI vo februári vypočuli ako podozrivých 30-ročného muža a 44-ročnú ženu, ktorý napísali a šírili článok, že v januári sa v Maďarsku nakazili mnohí ľudia.
V stredu polícia zadržala a vypočula - tiež ako podozrivého - 32-ročného muža, ktorý takisto rozširoval na internete nepravdivé informácie o novom koronavíruse. Policajti vykonali uňho aj domovú prehliadku a zhabali počítačovú techniku.
Vo vyhlásení polície sa podľa denníka uvádza, že KR NNI po objavení sa vírusu v Maďarsku priebežne monitoruje na internete správy týkajúce sa šírenia tejto nákazy.


Copyright © TASR 2020 


Česká televízia spúšťa od pondelka 16. marca unikátny vysielania učiteľku. Každý deň čaká na programe ČT2 na žiakov prvého stupňa základných škôl vyučovanie prostredníctvom televíznej obrazovky. V utorok a vo štvrtok potom pomôže v relácii Škola doma s prípravou na prijímacie skúšky. 
"V čase mimoriadnych opatrení a uzavretie škôl v celej Českej republike ČT takmer okamžite ponúka službu, ktorá pomôže žiakom aj školám. A uľaví tiež rodičom. Pripravili sme naživo vysielané výučbové bloky vedenej vyštudovaným pedagógmi. Nový relácia učiteľky je primárne určený pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Okrem toho chystáme pre starších žiakov tiež prípravu na prijímačky, "hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. 
Projekt učiteľky alebo Keď deti učia telka vzniká s odbornou garanciou Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR. Česká televízia ho spustí zatiaľ na dobu jedného mesiaca. Sprevádzať ním budú moderátorky Petra Křížková a Kateřina Bílková."Každý všedný deň od deviatej štartuje vyučovania. Učebné blok bude trvať tridsať minút a bude určený vždy pre jeden ročník prvého stupňa s krátkou prestávkou v podobe vzdelávacích relácií z produkcie dečku. Vysielanie bude pravidelné, aby sme i rodičom umožnili prispôsobiť podľa neho denný program. Výučbovú hodinu v kulisách školské triedy povedie vždy jeden učiteľ, vyučovanie sa zúčastní aj tri deti, "vysvetľuje vedúci projektu Luboš Rosi. 
Na vzdelávacie pásmo naviažu od 12 do 15 hodín ďalšie vzdelávacie programy určené pre staršie deti. 
Česká televízia myslí aj na starších žiakov, ktorí sa doma pripravujú na prijímacie skúšky. Vždy v utorok a vo štvrtok od 14 hodín, po skončení relácie Sama doma, pomôže na programe ČT1 študentom, na ktoré čakajú prijímacie skúšky na stredné školy a osemročné gymnáziá. Program Škola doma bude trvať 45 minút. V utorok sa bude precvičovať Čeština a vo štvrtok matematika. Na postoch moderátoriek sa budú striedať Lenny Trčková, vždy v utorok, a Alena Zárybnický vo štvrtok. 
"Pôjde o interaktívnu formát, žiaci sa budú prostredníctvom chatu pýtať na to, čo ich zaujíma a čomu nerozumie, zároveň ale budú preberať s učiteľmi zaujímavou a interaktívnou formou aj vybrané témy z daných oblastí. Opakovať si môžu aj dospelí, budeme sa zameriavať na všeobecne problematickejšia javy, ako sú napríklad slovné úlohy alebo písanie veľkých a malých písmen, "vysvetľuje vedúci projektu Radomír Šofr. 
Rad edukatívnych aplikácií môžu deti nájsť tiež na webe www.decko.cz


2020 © ČTK Copyright



Predstavitelia spoločností Amazon, Google, Microsoft, Apple a Facebook sa v stredu stretli so zástupcami Downing Street a rokovali o ich úlohe v boji proti šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19. Podobný samit absolvovali aj v Bielom dome, kde sa rozprávali o využití umelej inteligencie v súvislosti s pandémiou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý mesiac uviedla, že práve umelá inteligencia a veľké dáta zohrali kľúčovú rolu pri riešení tohto problému v Číne.
Facebook už spolupracuje s Harvardovou univerzitou a univerzitou v taiwanskom meste Sin-ču, zdieľa anonymné dáta o pohybe ľudí a vytvárajú mapy hustoty obyvateľstva s vysokým rozlíšením, čo pomáha predpovedať šírenie vírusu. Firma takisto pomáha partnerom chápať, ako ľudia o situácii diskutujú na internete.
Spoločnosť Verily vyvíja malé osobné zariadenie na merania teploty, ktoré posiela informácie prostredníctvom mobilnej aplikácie. Jeho využitie vidia najmä u starších ľudí, ktorí patria k najviac ohrozeným skupinám.
Zatiaľ neexistuje žiadna komplexná štúdia zaoberajúca sa množstvom dezinformácií, ktoré sa stále šíria na platformách ako Google a Facebook, no predpokladá sa, že ich je stále veľké množstvo. Google potvrdil, že jeho zamestnanci "neustále" pracujú na ochrane používateľov pred phishingom, konšpiračnými teóriami, malvérom a nepravdivými informáciami. YouTube sa na svojej domovskej stránke snaží nasmerovať používateľov na WHO a iné skupiny ponúkajúce užitočné informácie. Zároveň pracujú na odstránení videí s alternatívnymi spôsobmi liečby, a to čo najskôr po ich zverejnení.
Britský start-up Exscientia tento rok informoval, že sa podieľa na vývoji lieku pomocou umelej inteligencie, ktorý bol na svete za dvanásť mesiacov. Je určený na liečbu obsedantno-kompulzívnej poruchy (OCD). Bežne to vedcom trvá štyri až päť rokov. Výkonný riaditeľ firmy Andrew Hopkins povedal, že v súčasnej kríze by tento spôsob mohli využiť troma spôsobmi - vyvinúť antibiotiká a vakcíny proti ochoreniu COVID-19, preskúmať už existujúce lieky a zistiť, či by sa dali využiť na liečbu choroby alebo navrhnúť liek na boj proti súčasnému a potenciálnemu budúcemu šíreniu koronavírusu. Zdôraznil však, aby ľudia uvažovali realisticky o tom, čo umelá inteligencia v skutočnosti dokáže. Dodal, že pomoc by sa z ich strany mohla dostaviť za 18 až 24 mesiacov.
Firma DeepMind od Googlu zas potvrdila, že chce prostredníctvom svojho systému AlphaFold pomôcť vedcom zistiť, ako vírus funguje.
Spoločnosti Facebook a Twitter rozložili na svojich platformách sieť falošných účtov z Afriky, ktoré mali spojenie s už predtým zakázanými ruskými trolmi. Účty so sídlom v Ghane a Nigérii boli zamerané na amerických občanov. Žiaden z nich sa aktívne nezameriaval na voľby a politických kandidátov, ale sieť žiadala o zverejnenie politickej reklamy. Podľa Twitteru sa účty pokúšali "zasiať nesvár" medzi používateľmi.
Podľa vyšetrovania Facebooku, ktorý spolupracoval s televíziou CNN, sa niektoré účty vydávali za profily mimovládnych organizácií z Ghany. Táto trolia farma mala sídlo, ktoré si prenajala v mene neziskovky, pri hlavnom meste Akkra. Ďalšie účty sa zase vydávali za blogy a iné zverejňovali príspevky v skupinách na Facebooku. Všetky falošné účty sa zameriavali na témy ako černošská história, móda, správy o celebritách, Spojených štátoch a otázkach LGBTQ komunity. Tiež zdieľali negatívny obsah o policajnej brutalite a útlaku. Účty boli podľa Facebooku relatívne nové a prevádzkovali ich Rusi, ktorí majú väzby na známu troliu farmu - Internetovú výskumnú agentúru, uviedol Facebook.
Facebook tvrdí, že jeho systémy odmietli žiadosti týchto účtov o zverejňovanie politickej reklamy v USA. Na rovnomennej sociálnej sieti Facebook zrušil 49 účtov a 69 stránok, 85 zrušil na službe Instagram. Všetky spolu mali zhruba 278-tisíc sledovateľov, pričom 65 percent z nich z USA. Twitter odstránil 71 účtov, ktoré mali 68-tisíc sledovateľov.
Internetová výskumná agentúra okrem iného viedla kampaň falošných správ zameraných na narušenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.