19. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ruské médiá spustili voči Západu "rozsiahlu dezinformačnú kampaň" s cieľom zhoršiť dosah pandémie nového koronavírusu SARS-CoV-2, vyvolávať paniku a nedôveru. V stredu o tom informovala agentúra Reuters. Odvolala sa pri tom na dokument EÚ, s ktorým mali možnosť oboznámiť sa jej spolupracovníci.
"Prebieha rozsiahla dezinformačná kampaň ruských štátnych médií a prokremeľskej tlače vo vzťahu ku COVID-19 (ochorenie spôsobované SARS-CoV-2)," uvádza sa v dokumente, ktorý pripravila Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS).
V správe zo 16. marca je podľa agentúry ďalej napísané, že "cieľom dezinformácií zo strany Kremľa je vyvolať krízu verejného zdravotníctva v západných krajinách v rámci širšej stratégie, ktorá je zameraná na podkopanie európskych spoločností". 




Známeho bulharského investigatívneho novinára Slaviho Angelova napadli a zbili v utorok večer pred jeho domom v centre Sofie maskovaní muži. Informuje o tom v stredu agentúra AFP s tým, že na útok s rozhorčením zareagovali viaceré bulharské novinárske organizácie.
Slavi Angelov, dlhoročný investigatívny novinár bulharského týždenníka 168 Časa, bol po útoku hospitalizovaný so závažnými zraneniami a následne sa podrobil operácii, informovali v stredu miestni zdravotníci.
Polícia pri vyšetrovaní pracuje najmä s hypotézou, že útok súvisel s jeho novinárskou prácou, informoval bulharský verejnoprávny rozhlas BNR s odvolaním sa na policajné zdroje.
Samotný Angelov uviedol, že ho kovovými tyčami napadli dvaja maskovaní muži a tretí muž si bitku natáčal na mobilný telefón.
Útok odsúdilo viacero bulharských novinárskych organizácii vrátane bulharskej pobočky Asociácie európskych novinárov (AEJ) či Únie bulharských novinárov. Bulharsko sa vlani ocitlo na 111. mieste vo Svetovom indexe slobody tlače, ktorý zostavuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).
Bulharská pobočka AEJ v stredu uviedla, že všetky známe fakty v prípade vedú k záverom, že "bitku si niekto objednal". Úrady podľa jej vyjadrenia musia "vypátrať, postaviť pred spravodlivosť a potrestať" nielen páchateľov, ale aj objednávateľov tohto činu. Asociácia tiež úrady vyzvala na "rýchle a účinné" vyšetrenie prípadu.


Organizátori pesničkovej súťaže Eurovízia (Eurovision Song Contest) zrušili v súvislosti s pandémiou koronavírusu jej aktuálny ročník, ktorého dejiskom malo byť holandské prístavné mesto Rotterdam. S odvolaním sa na vyhlásenie Európskej vysielacej únie (EBU) o tom v stredu informovali agentúry AFP a DPA.
"S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že musíme zrušiť súťaž Eurovízia 2020 v Rotterdame," uviedla EBU. Organizátori spresnili, že hľadali iné možnosti, aby sa súťaž mohla konať, ale napokon sa ju rozhodli zrušiť z dôvodu "neistoty vyvolanej šírením COVID-19 v celej Európe, ako aj obmedzeniami zavedenými vládami zúčastnených vysielateľov a holandskými úradmi".
"Sme veľmi hrdí na súťaž Eurovízia, ktorá už 64 rokov spája ľudí po celej Európe. A sme hlboko sklamaní touto situáciu," uviedli organizátori. EBU momentálne rokuje so svojimi holandskými hostiteľmi, aby sa toto podujatie v Rotterdame usporiadalo na budúci rok.
Tohtoročný 65. ročník Eurovízie sa mal konať v rotterdamskej Ahoy aréne 12. - 16. mája.
Pesničková súťaž Eurovízia sa konala nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete. Pôvodným zámerom jej vzniku bolo prispieť k upevneniu vzťahov medzi jednotlivými krajinami Európy po druhej svetovej vojne.
Z bilancie agentúry AFP vyplýva, že počet obetí nového koronavírusu SARS-CoV-2 je v Európe už vyšší ako v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3421 úmrtí spojených s novým koronavírusom, kým v Ázii ich je 3384.
V Holandsku doposiaľ potvrdili 2051 prípadov nákazy, pričom 58 ľudí chorobe COVID-19 podľahlo.

Copyright © TASR 2020


Spoločnosť Facebook priznala, že chyba v jej antispamovom systéme dočasne zablokovala zverejňovanie linkov na nové správy o koronavíruse. Zástupca spoločnosti Guy Rosen v utorok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že po tom, ako odhalili chybu, začali pracovať na jej odstránení.
Používatelia sa sťažovali, že automatizovaný systém blokoval linky na správy o zatvorení škôl a ďalšie informácie týkajúce sa pandémie. Neskôr v utorok Rosen potvrdil, že Facebook obnovil všetky nesprávne odstránené príspevky, ktoré sa venovali aj iným témam.
Facebook tento týždeň údajne poslal domov ľudí, ktorí majú na starosti reguláciu obsahu, no Rosen dodal, že problém nesúvisí s regulátormi.
Agentúra AP píše, že Facebook sa zatiaľ nevyjadril k otázke týkajúcej sa regulátorov, z ktorých mnohí nepracujú priamo pre spoločnosť a nie vždy sú schopní pracovať z domu.

Americká spoločnosť Facebook prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť poskytuje všetkým svojim zamestnancom bonus v sume 1 000 USD, aby ich podporila počas epidémie. Cieľom bonusu je pomôcť zamestnancom, ktorí pracujú z domu, s dodatočnými nákladmi, napríklad pri zriadení domácich kancelárií. Firma to potvrdila pre televíznu stanicu CNN. Facebook má celosvetovo približne 45-tis. zamestnancov.
Veľké technologické firmy v rôznom rozsahu prikázali svojim zamestnancom pracovať z domu, keďže šírenie koronavírusu pokračuje. Spoločnosť Twitter minulý týždeň rozhodla, že práca z domu bude povinná pre všetkých jej pracovníkov po celom svete. Na prácu z domu vyzvala svojich zamestnancov v Severnej Amerike, Európe, Afrike a na Blízkom východe aj spoločnosť Google. Firmy Facebook a Amazon nezaviedli povinnú prácu z domu, ale povzbudzujú zamestnancov, aby to robili, ak im to ich činnosť umožňuje.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu prihovoril k národu s dôležitým oznámením v súvislosti s epidémiou koronavírusu, no nikto zatiaľ nevie, čo chcel povedať. Prejav totiž naživo odvysielal na Facebooku, pričom používatelia videli iba obraz, ale chýbal zvuk. Pod príspevkom so živým vysielaním sa objavilo množstvo otázok a komentárov od zmätených divákov, a často zaznieval názor, že premiér by sa nemal v takejto krízovej situácii spoliehať na Facebook, ale mal by takéto prejavy mať normálne v televízii.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.