17. 3. 2020

Rádio Devín pre zrušenie kultúrnych podujatí prispôsobilo program


Rádio Devín pre zrušenie kultúrnych podujatí 
prispôsobilo program


Pandémia nového koronavírusu dočasne zrušila plánované verejné kultúrne podujatia. "Rádio Devín zareagovalo zmenou programu a poslucháčom prinesie hodnotné rozhlasové hry, fíčre, relácie o poézii a próze, symfonické koncerty vážnej hudby, experimentálnu, jazzovú a folkovú hudbu či veľké operné a koncertné diela," TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Počas tohtotýždňových pracovných dní Rádio Devín mimoriadne zaradilo do vysielania od 7.00 do 8.00 h rozprávky. Od utorka (17. 3.) do piatka (20. 3.) si poslucháči môžu vypočuť medzinárodne oceňovaný cyklus Jána Bábika "Múzy za mrežami". V ňom sa venuje osudom viacerých slovenských spisovateľov, ktorí sa po komunistickom prevrate v roku 1948 ocitli vo väzení.
Cyklus Historia magistra vitae sa počas týždňa od 15.00 h zameria na renesančnú Florenciu, komunity v stredovekom uhorskom meste, fortifikačné systémy stredovekých miest v Uhorsku a mestské stredoveké rituály.
V Čítaní na pokračovanie o 22.30 h budú mať premiéru úryvky z knihy Aleny Sabuchovej "Šeptuchy". Dramatické Rádio Devín ponúkne v utorok premiéru rozhlasovej hry Miroslavy Kuracinovej Valovej "Gemini" a v stredu o 21.30 h reprízu rozhlasovej hry pre celú rodinu autorky Jany Bodnárovej "V záhrade papierových drakov".
Relácia Ars litera rozoberie vo štvrtok (19. 3.) o 17.00 h tvorbu Leonida Andrejeva a v piatok prinesie aktuálny diel z cyklu Ikony divadla. Relácia Poézia sa v sobotu (21. 3.) o 15.00 h zameria na tvorbu Mariána Hatalu v rozhlasovom pásme pod názvom "Chlieb dní lámaný poéziou". Projekt Desať dekád divadla.sk pokračuje v nedeľu (22. 3.) o 16.30 h premiérovou časťou Cesta k slovenskému baletu 1920 – 1940.
"Tím hudobného vysielania upriamuje pozornosť poslucháčov počas tohto týždňa na reláciu Bližšie k jazzu, v ktorej v utorok o 19.00 h predstaví tvorbu rakúskeho džezového bubeníka Klemensa Marktla. V stredu (18. 3.) napoludnie zahrajú Mucha Quartet a klaviristka Magdaléna Bajuszová diela Alexandra Aflbrechta, Alexandra Moyzesa, a Štefana Németha Šamorínskeho. V piatok o 18.00 h v relácii Jazz zaznie hudba prominentného vietnamského jazzového saxofonistu Tran Manh Tuana," priblížil intendant Rádia Devín Peter Janků s tým, že v sobotňajšej relácii Festivalové reminiscencie si poslucháči môžu o 15.30 h vypočuť záznam koncertu San Fransisco Symphony Orchestra s dirigentom Michaelom Tilsonom Thomasom.
Ranné ladenie bude v pracovných dňoch v upravenom čase od 8.00 do 10.00 h mapovať vývoj udalostí v oblasti umenia a kultúry na Slovensku. "Poslucháčom a hlavne návštevníkom webu RTVS ponúkame širokú paletu rozhlasových hier, rozprávok, fíčrov, vzdelávacích programov v rámci Archívu Extra, ktorý je k dispozícii 24 hodín denne," dodal Janků.


Zdroj: TASR