21. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Ukrajine prestávajú kvôli epidémii koronavírusu vychádzať celoštátne noviny. 
Informoval o tom spravodajský server denníka Strana. Mnoho redaktorov je v preventívnej karanténe, výpadky majú tlačiarne, viazne distribúcia a zatvorené sú väčšinou aj kiosky. Vychádzať prestali denníky Korrespondent, Fakty, Vesti alebo Segodňa, časť denníkov prešla na internet.
Vychádzať neprestáva denník Holos Ukrajiny, ktorý publikuje úradné informácie, a niektoré regionálne noviny. Väčšina kyjevských denníkov ale nie je v tlačenej podobe k dispozícii.
Ukrajinský Národný zväz novinárov vyzval vládu, aby vydavateľom poskytla daňové úľavy, ktoré im umožnia krízové ​​obdobie prekonať, pretože príjmy z reklamy sa prepadajú. Celoštátna karanténa bola na Ukrajine vyhlásená do začiatku apríla.
Podľa oficiálnej štatistiky ukrajinského ministerstva zdravotníctva sa v krajine koronavírusom nakazilo zatiaľ 16 ľudí. Jedna žena chorobe COVID-19 podľahla.

2020 © ČTK Copyright




Rozhlasové stanice po celom Taliansku pustili naraz počas jedenásteho dňa zákazu vychádzania štátnu hymnu. Obyvatelia o 11:00 tamojšieho času vyšli do okien či na balkóny a spoločne spievali.
Taliani sa každý deň snažia podporiť lekárov a zdravotné sestry spievaním, tancom či potleskom v oknách alebo na balkónoch, zatiaľ čo zostávajú v karanténe. Zákaz vychádzania v krajine platí od 9. marca. Počet nakazených v Taliansku už presiahol 41-tisíc.

Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter odstráni všetky príspevky obsahujúce neoverené a nepravdivé informácie o koronavíruse. Takéto tweety by mohli ľudí vystaviť väčšiemu riziku nákazy a preto ich na základe nových bezpečnostných opatrení budú vymazávať. Medzi nežiadúce budú patriť napríklad príspevky o tom, že niektoré špecifické skupiny ľudí sú náchylnejšie voči koronavírusu, ďalej tiež neoficiálne rady týkajúce sa spôsobov diagnózy či liečby.
"Tieto kroky uskutočníme vďaka úzkej spolupráci s overenými partnermi, akými sú úrady verejného zdravotníctva a vlády, pričom pri posudzovaní obsahu budeme informácie konzultovať s týmito zdrojmi," napísali predstavitelia spoločnosti na svojej webstránke.
Oznámenie sa objavilo po tom, ako Facebook, Google, Microsoft a Reddit tento týždeň prisľúbili, že v spolupráci s vládami budú bojovať proti šíreniu nepravdivých informácií.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.