27. 4. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS
 


Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) dočasne zbavila funkcie svojho dlhoročného hovorcu Christiana Lütha po tom, ako sám seba verejne označil za fašistu a odkazoval na "árijský pôvod" svojho starého otca, píše agentúra AFP s odvolaním sa na niektoré nemecké médiá.
Lütha uvoľnili z funkcie po internom preskúmaní celej záležitosti na žiadosť jedného z vedúcich predstaviteľov strany Alexandra Gaulanda.
Lüthov starý otec bol počas druhej svetovej vojny veliteľom ponorky a od nacistického vodcu Adolfa Hitlera dostal vyznamenanie Železný kríž.
Spolupredseda AfD Tino Chrupalla síce pred časom potvrdil denníku Der Spiegel, že Lütha v strane dočasne pozbavili funkcie, odmietal však komentovať dôvod.
Denník uvádza, že Lüth zatiaľ nebol oficiálne odvolaný, no "nevyzerá to s ním dobre". Lüth v strane pôsobí od jej založenia, vďaka čomu si vytvoril blízke vzťahy s jej vedúcimi osobnosťami, vrátane Gaulanda.
AfD často podlieha kritike za svoje xenofóbne a protiislamské postoje či dištancovanie sa voči odsudzovaniu nacistických vojnových zločinov. Popularita AfD prudko vzrástla po migračnej kríze v roku 2015, keď kritizovala nemeckú azylovú politiku, s ktorou nesúhlasila veľká časť občanov. V posledných mesiacoch však podpora strany v dôsledku obvinení z podnecovania krajne pravicových útokov klesla.

Copyright © TASR 2020



Po výtvarníkovi Zdeňkovi Milerovi, autorovi postavičky Krtka, bude dediť šesť ľudí - päť jeho príbuzných a správkyňa dedičstva Milena Fischerová. Dedičia sa okrem iného dohodli, že po vnučke Karolíne nebudú vymáhať náhradu za to, že ku Krtkovi neoprávnene poskytovala licencie. Rodina sa k detailom uzatvorenej dohody zatiaľ nechcela vyjadrovať. Znepriatelení príbuzní sa dohovorili po viac ako ôsmich rokoch súdnych sporov. Dedičstvo vrátane podielov k majetkovým právam, obrazom a finančnej hotovosti na niekoľkých účtoch si rozdelia Milerova manželka Emília, tri jeho deti - Barbora, Katarína a Michael z prvého manželstva - a jeho vnučka Karolína. Fischerová získala svoj dedičský podiel v peniazoch.
Čo sa týka majetkových práv, Barbore pripadne štyridsaťpercentný podiel. Vdova po výtvarníkovi, Katarína a Michael majú každý nárok na dvadsať percent. Štvorica zdedila tiež prístup k desiatim bankovým účtom.
"Všetci štyria zároveň získajú tiež 192 obrazov, ktoré Zdeněk Miler nakreslil. Jeden sa napríklad volá Krtko a rybka, ďalšie Domček s dvoma myškami alebo Cvrček v odkvapovej rúre," napísal server Seznam. Hodnota týchto diel bola podľa notára v čase úmrtia autora 30 miliónov korún. Dedičia sa zároveň dohodli, že medzi sebou ukončia všetky súdne spory a že zároveň v budúcnosti nezačne ohľadom autorských práv nové súdne spory alebo správne konanie s Milerovou vnučkou Karolínou ani s jeho dcérou Katarínou. "Nebudú tak uplatňovať akékoľvek nároky vzniknuté do dňa uzavretia tejto dohody," uviedol v dokumente notár. Karolína Milerová je zakladateľkou firmy Little Mole. Práve táto spoločnosť poskytovala práva na postavičky z rozprávky o Krtkovi, a to na základe zmluvy, ktorú vnučka so svojím chorým dedkom uzavrela v septembri 2011, teda dva mesiace pred jeho smrťou. Súdy ale vlani na základe žaloby Fischerovej právoplatne rozhodli, že zmluva nie je platná, a že teda Milerová ku Krtkovi ani ďalšiemu dielu nemá licenciu ani právo udeľovať sublicencie iným výrobcom. Obsah zmluvy totiž podľa justície nebol dostatočne určitý. Dohoda teraz uvádza, že dedičia nebudú osobne ani cez firmy, ktoré vlastní, v súvislosti s autorskými majetkovými právami po Milerovi vyvíjať akúkoľvek ďalšiu činnosť. Po výtvarníkovi zostali aj niektoré pohľadávky. Na ich uhradenie sa budú dedičia podieľať rovnakým dielom. Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Miler zomrel vo veku 90 rokov. Postava Krtka mu podľa odhadu slovenských vydavateľov vyniesla až 200 miliónov korún, aj dnes Milerovo dielo zarába ročne milióny.



Od tej doby, čo sú celebrity izolované vo svojich vilách s bazénom kvôli chorobe covid-19, nemajú paparazzovia v Hollywoode žiadnu morálku, ale ani nič moc čo robiť. Píše o tom agentúra AFP. Módne nočné kluby, reštaurácie a natáčacie priestory navštevované hviezdami bývajú zvyčajne v každú dennú i nočnú hodinu obklopené fotografmi. Avšak všetky podniky boli pred mesiacom v celej Kalifornii uzavreté, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu.
Fotografie Bena Afflecka, ako venčí svojich psov, alebo Cameron Diaz v cukrárni, ktoré boli denným chlebíčkom bulvárnych časopisov, sa dnes stali vzácnosťou. A desiatky paparazzov bažiacich po podobných záberoch sú viac než sklamané. "V tejto dobe máme len fotografie celebrít sa slnečnými okuliarmi a rúškom na tvári. Nie je nádej na lepšie zábery," vysvetľuje Randy Bauer, zakladateľ slávnej agentúry Bauer-Griffin. "Situácia je to vážne bezútešná," povzdychne si. Od chvíle, kedy bola v Kalifornii vyhlásená karanténa, klesla podľa jeho odhadu produkcie agentúry o viac ako 90 percent. Skôr publikovala na 7000 fotografií celebrít mesačne, zatiaľ čo dnes je to prinajlepšom asi 500. "Všetko je hore nohami," sťažuje sa majiteľ agentúry, ktorá zamestnáva dvadsiatku väčšinou nezávislých fotografov. Paparazzovia sú len jedna z mnohých vetiev filmového priemyslu v Hollywoode, ktorý opatrenia proti šíreniu choroby covid-19 zdecimovala. Natáčanie sa zastavila, červené koberce zrušené ... Fotografi už nemajú čo ľuďom ponúknuť. A pritom dopyt nebola nikdy tak veľká, práve z dôvodu nedostatku spôsobeného koronavírusom. Bulvárna tlač sa teraz dokonca uspokojuje s fotografiami celebrít druhej kategórie, ktoré by predtým naozajstný záujem nevyvolali. "Je tu dopyt, ale nemáme čo dodávať," ľutuje Randy Bauer. Vzhľadom k svojej zlej povesti sa paparazzovia nestretávajú s nejakým prílišným súcitom. "Sú pred mojím domom. Čakajú, až pôjdem na prechádzku, ale to sa nikdy nestane," napísala Chrissy Teigenová, manželka speváka Johna Legenda, vo tweetu, ktorý olajkovalo na 350.000 ľudí. Fotograf Mark Karloff nedávno pripustil, že "nás široká verejnosť dozaista vypíska, keď si budeme na naše problémy sťažovať". "Ale my sme tiež otcovi, máme deti, máme rodiny, sme tiež ľudia," zdôraznil. Predtým sa Bauer snažil svoj tím fotografov rozmiestniť na strategické miesta v Los Angeles, dnes im pomáha, aby dostali podporu v nezamestnanosti. V Spojených štátoch totiž teraz môžu prvýkrát nezávislí pracovníci z dôvodu sanitárnej krízy dostávať podporu v nezamestnanosti. To však paparazzom nebráni utešovať sa nádejou, že sa im podarí ukoristiť snímku v okolí hollywoodskych víl. "Raz to bolo ako na divokom západe," hovorí pomocník Marka Karloff, ktorý sa skrýva pod pseudonymom Jedi. "Išiel som okolo domu Kate Hudsonovej a videl som štyri alebo päť týpkov (s fotoaparátmi). Išiel som okolo Reese Witherspoonovej a boli tam tiež. Chlapci sú všade," hovorí. Našťastie tu je ešte Ben Affleck, ktorý ďalej venčia svojich psov a ukazuje sa so svojou novou priateľkou Anou de Armasovou, "ešte viac ako pred koronavírusom", uisťuje Bauer. "Niekoľkokrát som sa sám seba pýtal, prečo je vidieť toľko celebrít, ako venčí psov. Potom som si uvedomil, že k nim už nechodia ich zamestnanci a že to musia robiť samy!" dodáva.

Copyright © ČTK 2020


Komunikačná aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, zaznamenala 70-percentný pokles v rozsiahlom preposielaní správ, ktoré súviselo aj s falošnými informáciami o koronavíruse. Spoločnosť pred dvoma týždňami zaviedla nové prísne obmedzenie preposielania správ v snahe spomaliť šírenie falošných informácií. Ak používateľ dostal správu, ktorú preposlali viac ako päťkrát, po novom ju nemôže poslať ďalej do viacerých chatov, ale len do jedného.
Odborníci tvrdia, že v boji proti dezinformáciám má aplikácia ešte stále čo robiť. Hovorca WhatsAppu uviedol, že sú pripravení splniť si svoju úlohu v boji proti falošným správam.
Výkonný riaditeľ Centra pre boj proti digitálnej nenávisti (CCDH) Imran Ahmed pre BBC News povedal, že "giganti v oblasti sociálnych médií, ako napríklad WhatsApp, majú pred sebou ešte veľa práce". "Na platforme sa nachádza ešte dosť falošných informácií. V čase, keď sa ľudia nemôžu stretnúť naživo, je dezinformačná kríza spôsobená len sociálnymi médiami," vyhlásil.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila šírenie falošných informácií v čase pandémie za "infodémiu".


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.