28. 4. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Turecká polícia zatkla 402 ľudí pre "nepodložené a provokatívne" príspevky o pandémii koronavírusu na sociálnych sieťach. Informovalo o tom v pondelok ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra AFP.
Z dostupných informácií tureckých úradov vyplýva, že používatelia v niektorých príspevkoch písali nepravdivé informácie o dĺžke trvania obmedzenia pohybu alebo obviňovali turecké úrady z klamstiev o počte mŕtvych.
"Za uplynulých 42 dní sme analyzovali 6362 príspevkov na sociálnych sieťach. Na zoznam podozrivých sme zaradili 855 používateľov, pričom 402 sme chytili," uviedlo ministerstvo na Twitteri.
O zatknutí ďalších 410 ľudí ministerstvo informovalo koncom marca.
Turecko zaviedlo v boji s pandémiou koronavírusu prísne opatrenia, ktoré zahŕňajú uzavretie škôl a reštaurácií aj obmedzenia pohybu počas víkendu.
Krajina dosiaľ potvrdila viac ako 110.000 nakazených a 2800 úmrtí.

Copyright © TASR 2020
 


Obmedzenia pre pandémiu koronavírusu viedli aj k vyššej návštevnosti pirátskych filmových stránok. Najväčší nárast pritom zaznamenalo Taliansko. Návštevnosť počas posledných siedmich marcových dní narástla oproti rovnakému obdobiu vo februári o 66 %. Nasledujú India (63 %), Španielsko (50 %), Portugalsko (47 %), Kanada (45 %), či Veľká Británia (43 %).
Výsledky priniesla spoločnosť Muso, ktorá monitoruje digitálnu pirátsku činnosť. Uviedla tiež, že dopyt po pirátskych televíznych kanáloch klesol. Dôvodom je zrejme zrušenie živých prenosov športových podujatí.
"Tak ako Netflix zaregistroval veľký nárast nových používateľov, aj my sme zaznamenali značný nárast návštev na pirátskych stránkach," uviedol výkonný riaditeľ Muso Andy Chatterly. Dodal, že nárast zachytili aj v počte nelegálne sťahovaných softvérov. V Taliansku to bolo o 41 %. Muso tvrdí, že má najväčšiu databázu o pirátskych aktivitách na svete a sleduje viac ako 19-tisíc stránok.
Ernesto van der Sar z blogu TorrentFreak vyhlásil, že "čísla spoločnosti Muso zodpovedajú tomu, čo by sme mohli očakávať".


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.