1. 5. 2020

HOAX: Zaregistrovanie patentu neznamená, že aj vírus vytvoril človek

HOAX: 

Zaregistrovanie patentu neznamená, že aj vírus vytvoril človek



>Na Facebooku sa objavil obrázok, ktorý zdieľali stovky ľudí, obsahujúci mená infekčných chorôb a patenty s nimi spojené. Spolu s popisom vytvára obrázok dojem, že vírusy, ktoré v minulosti spôsobili veľké epidémie, boli vytvorené umelo preto, lebo boli patentované. Nie je to pravda, uvedené čísla patentov nič také nedokazujú. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Dezinformáciu vo februári 2020 vyvrátil aj britský fact-checkingový portál fullfact.org.
Príspevok, ktorý bol na slovenský Facebook nazdieľaný 14. apríla 2020, tvrdí, že nový koronavírus, ako aj staršie vírusy, ktoré spôsobili veľké epidémie, boli umelo vyrobené. Obsahuje aj obrázok s číslami patentov a jeho popiska uvádza: "Keď je na niečo patent, je to dielo človeka. Tieto vírusy nevytvorila príroda, inak by na ne nemohol byť udelený patent."
Niektoré z týchto patentov sú skutočne na vírusové patogény. Väčšina uvedených patentov je však na lieky či vakcíny proti uvedeným chorobám. Žiaden z týchto patentov nedokazuje, že by bol niektorý z vírusov vytvorený umelo.
Agentúra AFP uvádza zoznam všetkých patentov, ktoré sú uvedené na zdieľanom obrázku, a vysvetľuje, čo znamenajú. Pracuje s globálnou webovou datábazou Google Patents, ktorá obsahuje full-textové znenie patentov z celého sveta.
Napríklad AIDS US-Patent 5676977 je patent na skúšobnú metódu liečenia AIDS pomocou "zariadení na báze molekulárnych kryštálov tetraoxidu tetrastriebornatého". Platnosť patentu vypršala v roku 2014.
H1N1 US-Patent 8835624 je zasa patent na tzv. "aptamér" špecifický pre vírus chrípky typu A H1N1, pri ktorej je možný vzájomný prenos a prekombinácia medzi rôznymi druhmi, napríklad človekom, ošípanými a vtákmi. Patent sa týka spôsobu detekcie vírusu prasacej chrípky, teda nie na vírus samotný. Plánovaná exspirácia patentu je v roku 2034.
Na obrázku je aj Coronavirus US-Patent 10130701. Označenie koronavírus nesie kategória vírusov RNA spôsobujúcich choroby ako napríklad nachladnutie, SARS, MERS alebo COVID-19. Koronavírusy sú rozdelené do štyroch skupín (Alpha, Beta, Gamma, Delta). Nový vírus SARS-CoV-2 zodpovedný za súčasnú pandémiu patrí do skupiny Beta. Číslo na obrázku patrí patentu, o ktorý podali žiadosť vedci z britského Pirbright Institute v roku 2015. Patent teda priamo nesúvisí s novým koronavírusom, ktorý sa prvýkrát objavil vo Wu-chane v Číne na konci roku 2019.



Copyright © TASR 2020