29. 4. 2020

Film Skutok sa stal bude po televíznej premiére súčasťou e-learningu


Film Skutok sa stal bude po televíznej

 premiére súčasťou e-learningu


V deň, keď si verejnosť na Slovensku pripomína tragické úmrtie Róberta Remiáša, uvedie RTVS v televíznej premiére dokumentárny film Skutok sa stal. Film režisérky Barbory Berezňákovej podáva správu o stave krajiny cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha. Originálny pohľad mladej autorky na našu nedávnu históriu, ale aj prítomnosť, uvidia diváci v stredu na Dvojke o 21.05 h. TASR o tom informovala PR manažérka Eva Pavlovičová.
Film sa zaoberá politickými zločinmi spáchanými v novovzniknutej Slovenskej republike v 90. rokoch minulého storočia, ktoré neboli nikdy potrestané – únos prezidentovho syna, vražda Róberta Remiáša a kauza Technopol. Príbeh je rozprávaný prostredníctvom troch zúčastnených postáv - obete vraždy, svedka únosu prezidentovho syna a vtedy mladého investigatívneho novinára. Divák vidí, ako sa traja priatelia (Oskar Fegyveres - svedok, Róbert Remiáš - obeť a Peter Tóth - novinár) zapletú do vysokej politickej hry a sleduje, ako sa ich osobnosti a ľudské osudy ďalej vyvíjajú.
"Film Skutok sa stal je pre mňa v prvom rade reflexia krajiny, v ktorej žijem/e. Som presvedčená, že precedens nepotrestaného zločinu, ignorovaného toľko rokov, z nás robí apatické obete systému. Film sa snaží nielen objasňovať zločiny z našej minulosti, ale aj poukázať na to, do akej miery sú tieto udalosti prepojené s prítomnosťou," uviedla k snímke jej režisérka Barbora Berezňáková.
Po televíznej premiére bude nasledovať online premiéra filmu pre študentov stredných škôl. "Rozhodli sme sa reagovať na krízu pandémie a náš najnovší projekt Skutok sa stal adaptovať do digitálneho priestoru formou e-learning. Učiteľom a študentom ponúkame online sprístupnenie dokumentárneho filmu spolu s interaktívnymi študijnými podkladmi," informoval Matej Sotník z Dokumentu na kolesách. Ako ďalej poznamenal, film a interaktívne študijné podklady budú pre žiakov užitočné a spestria náročné a často monotónne domáce vyučovanie: "Na jeseň bude vzdelávací projekt pokračovať projekciami pre školy s účasťou lektora a expertov."



Copyright © TASR 2020