30. 4. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka




Marian K., obžalovaný v prípade z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tvrdí, že Kuciakove články neohrozovali jeho podnikanie ani jeho osobu. Hovoril o tom na štvrtkovom hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
"Je zrejmé, že v roku 2017 zavraždený Ján Kuciak nahrádzal prácu orgánov činných v trestnom konaní," uviedol splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Marian K. povedal, že Kuciak nebol prvým novinárom, ktorý odkryl viaceré kauzy, či už Donovaly alebo kauzu televíznych zmeniek. Dodal, že v Kuciakových článkoch bolo veľa neprávd.
"Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a čo sa stalo jeho priateľke. Nikdy snáď nikto nemôže uveriť tomu, že som nechal odpraviť týchto ľudí zo sveta len pre to, že Ján Kuciak o mne písal," uviedol obžalovaný.
Marian K. tvrdí, že by nič nezískal, keby Kuciak prestal písať, a dodal, že by bolo za ním ďalších 100 novinárov. "Vražda novinára znie svetom viac ako vražda pápeža. Len úplný idiot by nemohol predpokladať, čo sa z niečoho takého stane," uzavrel Marian K.
Na súde sa prehrával aj už medializovaný telefonát medzi Marianom K. a Jánom Kuciakom, v ktorom obžalovaný obviňoval Kuciaka, že píše na objednávku. "Ale môžete si byť istý, že začnem sa vám osobne, pán Kuciak, špeciálne venovať," povedal mu Marian K.





V kauze vraždy Jána Kuciaka sa vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde čítali úryvky z článkov zavraždeného novinára. Predsedníčka senátu Ružena Sabová čítala o kauzách Donovaly, Technopol Servis, televízne zmenky a iné.
Články Jána Kuciaka sú súčasťou dôkazov a podľa obžalobnej verzie dokazujú motív Mariana K. objednať si Kuciakovu vraždu. Tento motív dopĺňajú aj výpovede Kuciakových kolegov z portálu Aktuality.sk. Tí na súde v januári zhodne vypovedali, že Kuciak Mariana K. ohrozoval a zapríčinil aj jeho opätovné trestné stíhanie, keď upozornil na chyby pri vyšetrovaní kauzy podvodov s DPH v lyžiarskom stredisku Donovaly. Po Kuciakovom článku prípad odňali bývalému vyšetrovateľovi Štefanovi Jombikovi, ktorý podľa splnomocnenca Kuciakovcov Daniela Lipšica pracoval v prospech obžalovaného. Mariana K. po Kuciakovom článku v kauze obvinili.
Predsedníčka senátu Sabová avizovala pred pokračovaním v dokazovaní, že sa vo štvrtok nebude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema. Urobila tak po tom, ako sa Marian K. sťažoval, že má mať strana poškodených dopredu informácie o dokazovaní, ktoré on nemá. Sabová ho ubezpečila, že zo strany senátu ani pracovníkov súdu informácie neunikajú, a doplnila, že poradie dokazovania ide podľa obžaloby a je predvídateľné.
Vo štvrtok by sa mala na súde prehrávať aj tlačová konferencia televízie TA3 z roku 2017, počas ktorej Kuciak konfrontoval Mariana K. s otázkami o jeho obchodných aktivitách na Donovaloch.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Alena Zs. a Marian K. Marian K. si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok prehrávala tlačovka, počas ktorej Ján Kuciak konfrontoval Mariana K. s jeho prevodmi hotelov na Donovaloch. Odhalenia v tej kauze považujú splnomocnenci poškodených za jeden z možných motívov na objednávku vraždy novinára. Po prehratí tlačovky avizovala predsedníčka senátu Ružena Sabová, že pojednávanie bude pokračovať v máji a júni.
Počas tlačovky v roku 2017 konfrontoval Mariana K. v živom vysielaní TA3 Ján Kuciak, keď sa pýtal na zmysel prevodov spoločností, ktoré vlastnili hotely v lyžiarskom stredisku. "Zmysel tých obchodov bol dostatočne jasne vysvetlený vyšetrovateľovi Policajného zboru," odpovedal vtedy Marian K. Kuciakovi. Po Kuciakových článkoch a odobraní prípadu pôvodnému vyšetrovateľovi následne Mariana K. v kauze Donovaly obvinili.
"Mali ste všetci možnosť vidieť, ako ho svojimi otázkami prichytil pri klamstve a dostal do úzkych," reagoval na tlačovku splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. "Myslím si, že aj jeho investigatívna práca prispela k tomu, že bol nakoniec v týchto veciach Marian K. postupne odstíhaný," doplnil Lipšic.
"Vôbec ma nedostal otázkami do úzkych, to nie je pravda," reagoval zase obžalovaný Marian K. Dodal, že celé vyšetrovanie kauzy Donovaly je o zneužití práva a nie jeho porušení. "Je to situácia, keď som konal v súlade s právom a mal som konať v súlade s právom a pritom získať výhody, ktoré považujú orgány činné v trestnom konaní za neoprávnené," vysvetlil obžalovaný.
Po hodnotení dôkazu avizovala predsedníčka senátu, že zamýšľa vytýčiť ďalšie termíny pojednávania na 18. a 19. mája a následne 1., 17., 18. a 19. júna.



Copyright © TASR 2020