26. 4. 2020

Výstava karikaturistov ponúka pohľad na ochorenie COVID-19

Výstava karikaturistov ponúka pohľad na 

ochorenie COVID-19


Pohľad slovenských a českých karikaturistov na súčasnú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 ponúka výstava v uliciach mekky slovenského kresleného humoru Nového Mesta nad Váhom.
"Nápady prichádzajú, dokonca sa hlásia ďalší autori. Nevystavujeme kresby v Galérii kresleného humoru, ale vo vitrínach po celom meste. Ľudia, ktorí prechádzajú okolo vitrín, si ich môžu pozrieť. A pozrieť sa na to, ako situáciu vidia karikaturisti. Sú tu napríklad návody, ako nosiť rúška, ako si ich oprať, ako sa správať," povedal domáci karikaturista Vladimír Pavlík.
Na výstave "Súčasná doba očami karikaturistov" sa podľa riaditeľky Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Novom Meste nad Váhom Márie Volárovej predstavujú aj autori Ľubomír Kotrha, Vladimír Pavlík, Roman Sika a František Bojničan. "Sú vždy pripravení a ochotní podeliť sa o svoje diela – táto doba im ponúka množstvo nových námetov. Okrem nich som oslovila aj Marie Plotěnú z Brna, ktorá mala u nás naplánovanú výstavu pri príležitosti Festivalu Aničky Jurkovičovej 2020. Do projektu som prizvala tiež Milana Kupeckého s jeho aforizmami," uviedla Volárová.
"Hovorí sa, že humor lieči – v týchto dňoch potrebujeme veľa zdravia a množstvo konkrétnych uzdravení. A kde inde by sme v rámci Slovenska mali hľadať či, naopak, ponúkať toto liečivo, keď nie v našom meste, kde má humor svoj domov – Galériu kresleného humoru - a kde pravidelne organizujeme bienále kresleného humoru Novomestský osteň," podotkla riaditeľka MsKS.
V súčasnej situácii Vladimírovi Pavlíkovi najviac chýbajú spoločné podujatia karikaturistov. "Žiaľbohu, museli sme zastaviť festivaly kresleného humoru na Slovensku aj v Česku. Nemôžeme vystupovať na verejnosti. Iba takýmto spôsobom, že nakreslíme a vystavíme. Kresba pre divákov mi trvá zhruba 50 až 60 sekúnd. Na jednej z nich napríklad chceme, aby bolo ochorenie COVID-19 zatvorené niekde v klietke. Nevychádzalo  z nej, aby sme boli takto chránení," dodal domáci karikaturista.

Copyright © TASR 2020