1. 5. 2020

RTVS prichádza s novou reláciou o duševnom zdraví

RTVS prichádza s novou reláciou 

o duševnom zdraví
 
Podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie Martina Knuta sú ľudia s psychickými problémami na Slovensku dlhodobo stigmatizovaní a duševnému zdraviu sa verejne venuje iba málo pozornosti a priestoru. „Je to verejná téma a je preto veľkým benefitom RTVS, že jej vyčlenila pravidelný priestor vo vysielaní,“ poznamenal. Od potvrdenia prvých pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 na Slovensku stúpal na linkách dôvery počet telefonátov od ľudí, ktorých úzkostné stavy a panika súviseli aj s ekonomickou neistotou, stratou zamestnania či izoláciou. „Súčasná doba si vyžaduje, aby sme ľudí upokojili, pomenovali otázniky a vysvetlili ich,“ konštatoval Martin Knut.

V každej časti dvaja odborníci z medicínskej oblasti budú radiť vždy v inej téme – napríklad, ako zvládnuť intenzívne spolužitie členov v domácnosti, domáce vzdelávanie, prácu z domu, ako zvládnuť, keď je niekto v karanténe sám, ako čeliť hrozbe domáceho násilia, ako zvládnuť odlúčenie od vzdialenejších členov rodiny, ako zvládnuť strach či úzkosť. Odbornou garantkou je psychologička a psychoterapeutka Hana Ševčíková.
„Je nesmierne dôležité, aby mali ľudia pocit, že niekomu záleží na ich osude, zdraví, na tom, že ich niečo trápi. V spoločnosti sa psychické problémy veľmi bagatelizujú, keďže sa k tomu nikdy nepristupovalo tak, že sa do tohto stavu môže dostať ktokoľvek a kedykoľvek. Duševné zdravie a pohoda je pritom základ toho, aby ľudia mohli fungovať a vydávať zo seba maximum,“ vysvetlil televízny programový riaditeľ Marek Ťapák dôvod, prečo sa RTVS rozhodla pre vysielanie cyklu o duševnom zdraví.
Moderátorkou a dramaturgičkou relácie Ako sa máte? – Čo sa dnes vraví o duševnom zdraví je Oľga Valentová. „Ľudia sú v čase pandémie naraz zasiahnutí mnohými problémami a niektoré sú dokonca neriešiteľné. Z toho sa prudko zhorší duševné rozpoloženie človeka. Najhoršie sú na tom rodiny žijúce pod jednou strechou s násilníkom, ktorému sa nedá uniknúť. A potom rodičia so školopovinnými deťmi, ktorí majú naraz aj pracovať, aj učiť sa s deťmi. Nový cyklus podáva pomocnú ruku týraným, rodičom, deťom aj seniorom.“