28. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Sociálna sieť Twitter po prvý raz označila dva príspevky amerického prezidenta Donalda Trumpa ako zavádzajúce a upozornila čitateľov, že jeho tvrdenia o korešpondenčnom hlasovaní obsiahnuté v týchto tvítoch vyvrátili faktografickí kontrolóri.
V noci na stredu o tom informovali tlačové agentúry AP, AFP a Reuters.
Trump v predmetnej dvojici príspevkov tvrdí, že korešpondenčné hlasovanie povedie k podvodom a zmanipulovaniu prezidentských volieb. Twitter pod oba príspevky umiestnil odkaz "Overte si skutočnosti o korešpondenčnom hlasovaní", ktorý používateľov zavedie k upozorneniu, že rozličné médiá ako CNN či The Washington Post citovali expertov, podľa ktorých sa korešpondenčné hlasovanie iba veľmi zriedka spája s volebnými podvodmi.
Twitter dlhodobo odoláva výzvam na cenzurovanie Trumpových príspevkov, ktoré často obsahujú invektívy a nepravdivé tvrdenia. Táto sociálna sieť, ktorá sa pre takéto situácie pokúša vymyslieť sankčné opatrenia, doteraz s Trumpovými tvítmi nerobila nič.
Twitter vo všeobecnosti zachováva neutrálny postoj k príspevkom politických lídrov s tým, že zverejnenie sporných tvítov pomáha hnať ich na zodpovednosť a podporuje diskusiu o danej problematike.
Twitter vlani vyhlásil, že zvažuje zavedenie varovných štítkov pri niektorých príspevkoch svetových lídrov so zámerom poukázať na to, že ich pravidlá nestoja nad všeobecnými zásadami používania tejto sociálnej siete.



Americký prezident Donald Trump v stredu obvinil sociálnu sieť Twitter zo "zasahovania" do nadchádzajúcich volieb novej hlavy štátu v USA po tom, ako Twitter po prvý raz označil dva jeho príspevky za "nepodložené".
Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
"Twitter teraz zasahuje do prezidentských volieb v roku 2020 a úplne potláča slobodu prejavu, ale ja ako prezident to nedopustím," napísal Trump na predmetnej sociálnej sieti.
Twitter v utorok historicky prvý raz označil dva Trumpove príspevky za zavádzajúce a upozornil čitateľov, že jeho tvrdenia o korešpondenčnom hlasovaní obsiahnuté v týchto tvítoch vyvrátili faktografickí kontrolóri.
Trump v predmetnej dvojici príspevkov tvrdí, že korešpondenčné hlasovanie povedie k podvodom a zmanipulovaniu prezidentských volieb.
Twitter pod oba príspevky umiestnil odkaz "Overte si skutočnosti o korešpondenčnom hlasovaní", ktorý používateľov zavedie k upozorneniu, že rozličné médiá ako CNN či The Washington Post citovali expertov, podľa ktorých sa korešpondenčné hlasovanie iba veľmi zriedka spája s volebnými podvodmi.
Trump obe zmienené médiá, ktoré súčasného šéfa Bieleho domu dlhodobo kritizujú, vo svojom tvíte zosmiešnil.
Trump, ktorý má na Twitteri viac než 80 miliónov sledovateľov, tvrdí, že používanie sociálnych sietí je preňho nevyhnutné, aby sa tak mohol vyhnúť "zaujatým médiám", dopĺňa tlačová agentúra DPA.
Twitter vo všeobecnosti zachováva neutrálny postoj k príspevkom politických lídrov s tým, že zverejnenie sporných tvítov pomáha hnať ich na zodpovednosť a podporuje diskusiu o danej problematike.




Americký prezident Donald Trump pohrozil v stredu sociálnej sieti Twitter novými reguláciami či dokonca jej zatvorením. Stalo sa tak deň po tom, čo Twitter označil dva Trumpove príspevky za "nepodložené" faktami. Informovala o tom agentúra AP.
Prezident USA nesmie jednostranne regulovať či zatvoriť spoločnosti - vyžadovalo by si to kroky Kongresu alebo Federálnej komisie pre komunikáciu (FCC).
Trump však napriek tomu Twitteru pohrozil slovami, že technologickí giganti "umlčiavajú konzervatívne hlasy". "Budeme ich dôrazne regulovať alebo ich zatvoríme predtým, než dovolíme, aby sa to ešte niekedy zopakovalo," tvítoval.
Twitter v utorok historicky po prvý raz označil dva Trumpove príspevky za zavádzajúce a upozornil čitateľov, že jeho tvrdenia o korešpondenčnom hlasovaní obsiahnuté v týchto tvítoch vyvrátili faktografickí kontrolóri.
Trump v predmetnej dvojici príspevkov tvrdí, že korešpondenčné hlasovanie povedie k podvodom a zmanipulovaniu prezidentských volieb.
Twitter pod oba príspevky umiestnil odkaz "Overte si skutočnosti o korešpondenčnom hlasovaní", ktorý používateľov zavedie k upozorneniu, že rozličné médiá ako CNN či The Washington Post citovali expertov, podľa ktorých sa korešpondenčné hlasovanie iba veľmi zriedka spája s volebnými podvodmi.



Copyright © TASR 2020


Pandémia koronavírusu pripravila pre svet športu plno nástrah a ten sa ich postupne snaží riešiť. Často aj bizarným spôsobom. Príkladom sú Japonci, ktorí sú majstri sveta vo vymýšľaní nových moderných technológií. Hoci pri opätovnom spustení futbalu v tejto krajine sa ráta s prázdnymi tribúnami, predsa len by sa z nich mal ozývať krik a potlesk v podaní fanúšikov. Japonci totiž vymysleli aplikáciu na fandenie na diaľku. Informoval o tom aj portál ORF.

Princíp je jednoduchý. Počas zápasu pri jeho sledovaní v televízii si fanúšikovia môžu nastaviť na svojom mobilnom telefóne súhlasný krik, potlesk ako reakciu na vydarený akciu, ale aj údiv nad zmarenou šancou svojho mužstva. Prostredníctvom aplikácie sa tento zvuk prenesie na štadión, kde ho v prázdnom hľadisku rozozvučia pripravené amplióny. Futbalisti budú mať pocit, akoby sa hralo pred divákmi. Najvyššia japonská súťaž J-League 1 by sa opäť mala začať hrať od 13. júna.

Japonskí "inžinieri" už majú za sebou skúšobnú prevádzku systému pod názvom "Remote cheerer", čiže "Diaľkové ovládanie povzbudzovania". Všetky svoje zvukové vnemy poslali na štadión Ecopa v Šizuoke, ktorý má reálne kapacitu vyše 50 000 miest na sedenie a bol jedným z dejísk majstrovstiev sveta v roku 2002. Používatelia si tiež mohli zvoliť, z ktorého ampliónu na štadióne zaznie ich potlesk, povzbudzovanie či pieseň. Napríklad aj za bránkou súpera.

Japonci upozorňujú, že ich aplikácia ešte nie je vyvinutá natoľko, aby sa dala používať všade na štadiónoch pri zápasoch, ktoré sa budú hrať bez prítomnosti divákov.



Zástupcovia YouTube vyšetrujú automatické odstraňovanie komentárov kritizujúcich Komunistickú stranu Číny. Firma uviedla, že chyba zrejme nastala v dôsledku väčšej automatizácie systémov po tom, ako svojich zamestnancov v čase pandémie poslala domov.

Vyšetrovanie sa začalo po mediálnych správach, v ktorých na filtrovanie poukázal vynálezca Palmer Luckey. Na jeho príspevok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter reagovali aj ďalší používatelia, ktorí s jeho tvrdením súhlasili.

Komentáre zaujali aj republikánskeho senátora Teda Cruza, ktorý kauzu označil za "veľmi znepokojivú". "Prečo Google/YouTube cenzuruje Američanov v prospech čínskej komunistickej strany? Toto nie je správne. Veľké technologické firmy sú opité mocou," napísal a dodal, že americké ministerstvo spravodlivosti by "to malo okamžite zastaviť".

Zástupcovia služby YouTube, ktorú vlastní Google, uviedli, že vykonali určité opatrenia a že ich filtre sú vytvorené na odstránenie "spamov, nenávistných alebo obťažujúcich komentárov". Hovorca dodal, že "systémovú chybu vyšetrujú" a vyzval používateľov, aby spoločnosť informovali o podozreniach a pomohli jej tak zlepšiť služby.

YouTube v marci informoval, že očakáva väčšie vymazávanie obsahu v dôsledku prechodu na strojové učenie.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Česká snemovňa zvolila do Rady Českej televízie ekonómku Hanu Lipovský, novinára Pavla Matocha a moderátora Lubomíra Veselého známeho pod menom Luboš Xaver Veselý. Výsledky druhého kola tajnej voľby oznámil predseda volebnej komisie Martin Kolovratník (ANO) Poslanci vyberali členmi rady zo šestice kandidátov. Neuspeli psychológ Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý a predseda správnej rady Nadačného fondu obetiam holokaustu Michal Klíma.

Na zvolenie bolo dnes nutných 97 poslaneckých hlasov. Lipovská ich dostala 114, Matocha 108 a Veselý 111. Douda získal 60 hlasov, Holý 72 a Klíma 70. V marcovom prvom kole voľby poslanci vybrali do 15-členný televíznej rady niekdajšieho šéfa televízneho spravodajstva Romana Bradáča, ekonóma Pavla Kysilka a bývalého hokejistu a poslanca Jiřího Šlég.

Za začiatok konca nezávislé verejnoprávnej televízie označil výsledok dnešnej voľby predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek. "Nesie za to stopercentné plnú zodpovednosť sociálnej demokracie," uviedol. Ako menšia vládna strana podľa neho mohla takémuto výsledku zabrániť. Podpredseda klubu ČSSD Ondřej Veselý reagoval, že sociálna demokracia nemá páku na to, aby za niekým išla za volebný plentu a hovorila mu, koho zaškrtnúť.

Poslanec STAN Petr Gazdík hovorí o politizáciu Rady ČT. "V tieni vykrádania obecných rozpočtov dnes demagogická časť politického spektra definitívne ovládla kontrolu verejnoprávnych médií. Považujem to za alarmujúci stav a ohrozenia nezávislosti jedného z hlavných pilierov demokracie," povedal v tlačovej správe. Piráti sa obávajú ohrozenia objektivity spravodajstva. "Ak by zvolenie radkyňa nekonali odborne a nestranne, môže byť ohrozená objektivita spravodajstva. Vyvážené politickej debaty sa môžu stať minulosťou," uviedol v tlačovej správe pirátsky poslanec Tomáš Martínek.

Kontroverzie v minulosti vzbudila kandidatúra Lipovskej, ktorú nominovala Česká biskupská konferencia. Zhruba štvrtina senátorov a vedenie Českej kresťanskej akadémie českých biskupov vyzvali, aby návrh stiahli v súvislosti s tým, že Lipovská verejne spochybnila zmysel existencie verejnoprávnych médií. Kardinál Dominik Duka vtedy v reakcii uviedol, že ekonomická odbornosť Lipovský môže byť pre televíznu radu prospešná a že prípadné kritické hlasy na adresu verejnoprávnych médií môžu ich službu skvalitniť.

Podľa mediálneho experta Jána Potůčka zloženie rady opäť kopíruje rozloženie síl v Snemovni, teda vedú priaznivci ÁNO. "Skomplikuje to vzťah Rady ČT a generálneho riaditeľa Petra Dvořáka. Očakávam rad zbytočných útokov a slovíčkarenia. Pravdepodobne bude tiež ťažšie schvaľovanie rozpočtu ČT," povedal ČTK. Už vlani na jeseň rada Dvořákovi uložila hľadať v rozpočte úspory. Tohtoročný rozpočet potom po niekoľkonásobnom prerokúvaní schválila až vo februári. Príjmy a výdavky klesli o 200 miliónov na 6,76 miliardy CZK.

Snemovňa vyberala členmi Rady Českej televízie v tajnej voľbe za šestice ľudí, ktorým skončil mandát 26. marca. Jednalo sa o bývalého predsedu Jána Bednářa a radových členov Ľuboša Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivanovi Levou a Vlastimila Venclíka. Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík sa uchádzali o pozíciu v televíznej rade i teraz, volebný výbor ich ale už skôr do finálneho súboja neposlal.

Rada Českej televízie je orgán, prostredníctvom ktorej verejnosť uplatňuje svoje právo kontroly tohto verejnoprávneho média. Do pôsobnosti rady patrí napríklad vymenovanie a odvolanie generálneho riaditeľa a schvaľovanie rozpočtu.

Poslanci ODS považujú výsledok dnešnej voľby členov Rady Slovenskej televízie (ČT) za ohrozenie slobody a nezávislosti fungovania verejnoprávneho média. Podľa predsedu Pirátov Ivana Bartoša je voľba výsledkom nedôstojného politického handlu. Podpredseda hnutia STAN Petr Gazdík považuje voľbu za alarmujúce a za ohrozenie nezávislosti jedného z hlavných pilierov demokracie. TOP 09 hovorila o čiernom dni pre slobodu slovenského mediálneho prostredia a ČT ako takú.

"Vnímam práve prebehnutou voľbu členov Rady Českej televízie ako vážne ohrozenie slobody, nezávislosti, objektivity a vyváženosti fungovanie verejnoprávneho média," povedala na tlačovej konferencii podpredsedníčka snemovne volebného výboru Miroslava Němcová (ODS). Časť kandidátov by podľa nej bezpochyby vyhovela požiadavkám na radcov lepšie než tí, ktorí boli dnes zvolení. Podľa nej boli členovia zvolení poslancami ÁNO, KSČM a SPD. Sociálna demokracia zostala stranou, zásadné ale je, že to nebola jej priorita a nevyvolala kvôli tomu koaličné rokovanie, povedala Němcová.

"Poslanci niektorých strán porušili dohody o vyváženom personálnom zložením rád a uprednostnili vlastné záujmy spočívajúce v kontrole a ovplyvňovaní Českej televízie. Presadili tam svoje vlastné kone, ktorí sa nehanbia dávať najavo vlastnú vôľu zasahovať do programu a obsahu verejnoprávnych médií. Hoci sme ako opozícia vystupovali jednotne s cieľom brániť nezávislosť Českej televízie, hlasovacie mašina komunisticko-populistickej-fašistickej koalície je skrátka v presile, "uviedol v tlačovom komentári podpredseda STAN Gazdík.

Copyright © ČTK 2020