30. 5. 2020

Štát médiám pomôže, ak ich podporí a opraví chyby v zákonoch

Štát médiám pomôže, ak ich podporí
 a opraví chyby v zákonoch

K zlepšeniu situácie na mediálnom trhu môže štát prispieť podporou investigatívnej žurnalistiky či regionálnych médií, ale aj opravou zákonov. Pre agentúru SITA to uviedol projektový koordinátor z Transparency International (TIS) Michal Piško a predseda Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Daniel Modrovský. Podľa Piška by mohli byť médiá zaradené do schémy dvoch percent, cez ktoré ľudia už teraz podporujú aj mimovládne organizácie. Prikláňa sa tiež k vytvoreniu úradu pre dohľad nad infozákonom.
V súvislosti so zabezpečením fungujúceho mediálneho trhu adresoval Slovenský syndikát novinárov Ministerstvu kultúry (MK) SR aj predsedovi vlády list s požiadavkami, ktoré by mali spoločne zvážiť. Žiadajú napríklad o zadefinovanie základných pojmov ako novinár, novinárske dielo či investigatívna žurnalistika do Tlačového zákona či inej právnej normy. Vláda by podľa syndikátu zároveň mala určiť základné podmienky, ktoré musí každý novinár, respektíve autor spĺňať na to, aby sa mohol dožadovať ochrany. A to aj vo vzťahu k svojmu zamestnávateľovi.
Podľa Modrovského by vláda mohla podniknúť kroky v súvislosti so zavedením tzv. „Mediálneho zákonníka“ do praxe. „Podstatné je tiež vytvoriť pracovnú skupinu na ministerstve kultúry, pozostávajúcej zo všetkých relevantných subjektov, ktorých sa táto iniciatíva dotýka,“ doplnil. Ako ďalej uvádza predseda syndikátu novinárov, je potrebné začať úplne od začiatku, nakoľko na Slovensku nie sú určené základné mantinely mediálneho trhu, ako aj fungovania jeho súčastí.
Piško z TIS sa prikláňa k vytvoreniu úradu pre dohľad nad infozákonom, ktorý existuje vo viacerých krajinách. „V súvislosti s infozákonom sme podporili pripravovanú novelu bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, v ktorej boli zapracované aj naše pripomienky a ktorá sa žiaľ do vlády nedostala. Išlo napríklad o rozšírenie povinných informácií, ako napríklad životopisy štátnych manažérov či vysokopostavených úradníkov,“ vysvetlil.
V programovom vyhlásení sa vláda zaviazala, že pripraví zásadnú rekodifikáciu mediálneho práva tak, aby v súlade s hodnotami občianskej spoločnosti zabezpečil fungujúci mediálny trh so slobodnými, nezávislými, transparentnými a konkurencieschopnými médiami vrátane zásadných garancií pre nezávislý výkon novinárskeho povolania. Podľa Modrovského vláda môže predovšetkým vytvoriť vhodné podmienky pre fungovanie médií a prácu novinárov. Zasiahnuť by však mal zákonodarný zbor, ktorý by mal opraviť viaceré chyby v zákonoch. „Sústrediť by sa mal nielen na relevantné mediálne zákony, ale aj na bežnú novinárku prax. Teda na to, s čím reálne novinári každý deň bojujú,“ dodal predseda syndikátu.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.