27. 5. 2020

Členovia redakcie Reportéri RTVS sa dištancujú od informácií o cenzúre

Členovia redakcie Reportéri RTVS sa 

dištancujú od informácií o cenzúre

Členovia redakcie Reportéri RTVS sa zásadne dištancujú od obsahu aj formy statusov, ktoré onedlho už ich bývalý kolega Richard Bolješik zverejňuje na svojom profile a súvisia s redakciou Reportéri RTVS. Obviňuje v nich šéfku televízneho odboru Hany Lyons zo šikany a okliešťovania autorskej slobody. Agentúru SITA o stanovisku členov redakcie Reportéri informovala Lýdia Kokavcová.
„Pri vážnych obvineniach RTVS z cenzúry a šikany sa zaštiťuje značkou Reportérov. Navodzuje tak dojem, že odhaľuje nekalé konanie vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky, ktorého bol donedávna súčasťou. Medializovaním svojho osobného sporu hľadá podporu u verejnosti, ktorá je citlivá na zásahy do slobody novinárskej práce,“ uviedli v spoločnom stanovisku členovia redakcie Reportérov Ivan Brada, Lýdia Kokavcová, Juraj Mravec, Alžbeta Švecová, Lucia Virostková a Katarína Začková.
Ako ďalej tvrdia, keďže neboli objektmi ani svedkami cenzúry a (alebo) zastrašovania, iniciovala Rada RTVS stretnutie a ponúkla im priestor osobne sa Bolješika opýtať na detaily a prípadné dôkazy týchto vážnych obvinení.
„Na uvedené spoločné stretnutie však Richard Bolješik neprišiel. Rada RTVS nám oznámila, že pol hodiny pred jeho začiatkom doručil svoju výpoveď. Čo si máme myslieť o takomto konaní človeka, ktorý smerom k verejnosti šermuje pojmami ako vnútorná sloboda, nezávislosť, objektivita, na druhej strane šikana a cenzúra, ale keď má svoje výroky podložiť argumentmi, tak nepríde?“ napísali v stanovisku členovia redakcie Reportérov.
Všetkých divákov, priateľov a aj kritikov uisťujú, že naďalej pracujú slobodne, bez akýchkoľvek vonkajších zásahov. „Rovnako sa však odmietame nechávať zaťahovať do vnútorných osobných sporov členov vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Nepotrebujeme sa ani zviditeľňovať na sociálnych sieťach podľa aktuálnej politickej situácie. Už roky sa usilujeme prinášať divákom kvalitný obsah a na tomto našom poslaní sa nič nemení,“ dodali.
Bolješik na sociálnej sieti v pondelok 25. mája napísal, že RTVS doručil protestnú výpoveď. „Končím na pozícii šéf-dramaturga Reportérov a Občana za dverami. Urobil som tak na protest proti praktikám šéfky televízneho odboru Hany Lyons, ktoré vykazujú všetky znaky šikany, zastrašovania, okliešťovania mojej autorskej slobody, nezávislosti ako dramaturga a editora v jednej osobe,“ uviedol okrem iného Bolješik.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.