25. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy 27. mája ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia. K posledne menovanému pri tejto príležitosti vznikol aj špeciálne nový diel. Jeho služby ale budú drahšie ako konkurenčné Disney + alebo Netflix.
HBO Max prichádza na trh v čase, keď je značná dopyt po nových filmoch a seriáloch, pretože kvôli Koronavirové kríze viac ľudí zostáva doma. Zároveň sa ale vinou opatrení proti pandémii znižujú príjmy potenciálnych zákazníkov novej služby.
Spoločnosť ponúkne cez desať tisíc hodín video obsahu z dielne štúdia Warner Bros a televízie HBO. Budú medzi nimi aj relácie pre deti, ako je zábavno vzdelávací Sesame Street , alebo nový zábavný detský reláciu The Not Too Late Show with Elmo, vytvorený pre HBO Max Chýbať nebude ani vlastné baletné súťaž Legendary alebo nová kuchárska relácia s americkou herečkou a speváčkou Selenou Gomez.
Spoločnosť Walt Disney si za streamovacie službu Disney + mesačne účtuje 6,99 dolára a podľa posledných zverejnených údajov má okolo 50 miliónov predplatiteľov. Konkurenčný Netflix, ktorý mal v prvom štvrťroku takmer 183 miliónov platiacich zákazníkov, za svoju streamovacie službu mesačne požaduje 12,99 dolára .HBO Max potom záujemca zaplatí 15 dolárov za mesiac.
HBO Max bude od stredy k dispozícii aj zákazníkom televízneho kanála YouTube, ktorý patrí spoločnosti Google. Sú ich viac ako dva milióny a mesačne za službu platí 49,99 dolára .

Copyright © ČTK 2020


Online encyklopédia Wikipedia zavedie pre svojich dobrovoľníkov nové pravidlá zamerané na boj proti "toxickému správaniu sa". Nezisková organizácia Wikimedia Foundation, ktorá encyklopédiu prevádzkuje, odhlasovala, že nové opatrenia dokončia do konca roka. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Správna rada Wikimedia Foundation rozhodla, že zavedie záväzný kódex správania sa členov, ktorý bude napríklad zakazovať alebo obmedzovať prístup dobrovoľníkom, ktorí porušia pravidlá. Okrem toho tiež vytvorí retroaktívny postup preskúmania obťažovania, ku ktorému došlo ešte pred stanovením týchto pravidiel.
Vývoj nového kódexu bude mať dve fázy. Prvá, ktorú by mala rada ratifikovať do 30. augusta, stanoví pravidlá pre osobné a virtuálne podujatia, chatovacie miestnosti a ostatné projekty Wikimedie. Druhá sa zameria na uplatnenie trestov po porušení pravidiel, pričom by ju mali schváliť do konca roka.
Príspevky vo Wikipedii píšu a aktualizujú dobrovoľní editori. Mnohí, hlavne ženy a ľudia z LGBTQ komunity, sa však sťažujú na urážky a obťažovanie od iných editorov. Platforma sa s týmto problémom potýka už takmer desaťročie. Štúdia z University of Washington o rodovej priepasti medzi editormi na Wikipédii napríklad zistila, že mnohé ženy a LGBTQ editori sa obávajú o svoju bezpečnosť. Niekoľko editoriek výskumníkom povedalo, že im editori napadli ich prácu alebo im dali zlú spätnú väzbu. Článok v denníku New York Times vlani zase poukázal na obavy transrodových dobrovoľníkov, pričom jeden novinám povedal, že sa mu vyhrážali smrťou.


Streamovacia platforma Netflix začne rušiť účty, ktoré sú viac ako rok neaktívne, no stále platia predplatné. Podľa spoločnosti sú takýchto neaktívnych účtov státisíce a jej rozhodnutie tak môže pomôcť zábudlivým zákazníkom ušetriť peniaze. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Netflix pred zrušením ich účtov používateľov upozorňuje prostredníctvom e-mailov. Spoločnosť uviedla, že upozornenia posiela ľuďom, ktorí sa zaregistrovali s kreditnou kartou alebo inou platobnou metódou a v priebehu roka od registrácie si nič nepozreli. Upozornenia dostanú tiež používatelia, ktorí za službu platia a nepozreli si nič v priebehu ostatných dvoch rokov. Netflix sa majiteľov týchto neaktívnych účtov pýta, či chcú pokračovať v predplácaní jeho služieb, a ak neodpovedajú, zruší ich.
Streamovacia služba si zachová dáta o pozeraní z deaktivovaných účtov. V prípade, že by si používateľ, chcel znovu začať Netflix predplácať, bude mať prístup k svojím preferenciám.

Americký denník The New York Times venoval titulnú stranu svojho nedeľňajšieho vydania obetiam pandémie nového koronavírusu. Pokrývajú ju mená tisícok ľudí z celých Spojených štátov s krátkymi popismi z ich nekrológov. Mená sú zoradené do šiestich stĺpcov pod titulkom "Úmrtia v Spojených štátoch sa blížia k 100-tisíc, nevyčísliteľná strata". "Neboli to jednoducho mená na zozname. Boli nami," uvádza sa ďalej v podtitulku.
Zoznam, ktorý tvorí len text, je na mieste, kde sú obyčajne okrem článkov aj fotografie a grafiky. Podľa Simone Landon z grafického oddelenia novín sa vzhľadom nedeľňajšieho vydania snažili sprostredkovať rozsiahlosť a rozmanitosť stratených životov.
Podľa údajov Johns Hopkins University v Spojených štátoch potvrdili ochorenie COVID-19 u vyše 1,6 milióna ľudí a viac ako 97-tisíc v jeho dôsledku zomrelo.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.