27. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Sociálne siete Twitter a Facebook zablokovali stránky 16 ľudí z najbližšieho okolia brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Stalo sa tak na žiadosť brazílskeho najvyššieho súdu, ktorý dospel k záveru, že dané stránky prispievajú k šíreniu dezinformácií.
Prístup na tieto stránky je však zablokovaný len na území Brazílie. V iných štátoch sú dostupné, uviedla v sobotu agentúra AFP. Podľa agentúry AFP medzi krajne pravicovým prezidentom a najvyšším súdom stúpa napätie vyvolané tým, že súd vyšetruje obvinenia, že ľudia z Bolsonarovho najbližšieho okolia viedli na sociálnych sieťach kampaň s cieľom diskreditovať súd, ohovárať jeho sudcov a vyhrážať sa im.
Sociálne siete Twitter a Facebook sú súčasne vystavené rastúcemu tlaku, aby agresívnejšie konali proti nenávistným prejavom a falošným informáciám na svojich platformách.
Podľa AFP boli na oboch sieťach zablokované kontá významných osobností, ako napríklad konzervatívneho exzákonodarcu Roberta Jeffersona, obchodného magnáta Luciana Hanga a krajne pravicovej aktivistky Sary Winterovej.
Majiteľov zablokovaných účtov rozhodnutie súdu nahnevalo: kým Winterová uviedla, že súdny príkaz je ako z "diktatúry", Jefferson ho spojil s nacistickým Nemeckom.


Copyright © TASR 2020





Spoločnosti Amazon, Google a Wish odstránili po vyšetrovaní BBC Click zo svojich ponúk neonacistické a rasistické produkty, informuje spravodajský portál BBC. V predaji mali zástavy, knihy i ďalší tovar, pričom algoritmy na Amazone a Wish pri vyhľadaní jednej položky odporúčali aj ďalšie. Všetky tri spoločnosti sa pritom pre BBC vyjadrili, že rasistické produkty sú na ich platformách zakázané.
Oren Segal z Ligy proti hanobeniu (ADL) sa v tejto súvislosti vyjadril, že všetky tri spoločnosti musia "mať neustále navrch v súvislosti s tým, čo odporúčajú ich algoritmy" a tie treba "naučiť zodpovednosti".
Jedným z produktov na Amazone bola rasistická zástava s keltským krížom, ktorý je podľa ADL jedným z najčastejších symbolov rasistov. Jeden nakupujúci pri nej v júni nechal odkaz, "Toto je neonacistická zástava. Amazon by z toho nemal profitovať", no iný poznamenal, že sa hodí na pochody a poďakoval firme, že "to umožnila". Algoritmy Amazonu navyše odporúčali aj ďalšiu kontroverznú zástavu, ktorú si ľudia "často kupovali" spolu s tou prvou. Oba symboly mal pritom na sebe napríklad aj strelec z novozélandského Christchurchu, ktorý v roku 2019 zabil 51 ľudí. Medzi ďalšími produktami sa objavil aj obrázok horiacej dúhovej vlajky, akú používa LGBT komunita. Amazon už medzičasom všetky spomínané položky odstránil.
Online predajca Wish po upozornení od BBC odstránil produkty s tematikou Ku-klux-klanu. Ten zas ako súvisiace produkty odporúčal kuklu a keltský kríž.
Amazon, Google aj Wish ponúkali aj produkty súvisiace s krajne pravicovým hnutím Boogaloo. Všetky tri tento obsah po upozornení stiahli.
Google odstránil rasistický obsah aj z ponuky Google Books a Google Play.


Detský animovaný seriál Labková patrola (2013) nezrušili. Oznámili to jeho tvorcovia po tom, ako tlačová tajomníčka Bieleho domu tvrdila opak. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého Kayleigh McEnany uviedla, že seriál patrí medzi televízne relácie, ktoré na obrazovkách skončili v dôsledku "kultúry rušenia". Tvorcovia však okamžite ubezpečili fanúšikov a fanúšičky, že "sa nemajú čoho obávať".
V Spojených štátoch v súvislosti s protestami proti policajnej brutalite, ktoré vypukli po smrti Georgea Floyda v rukách polície, stiahli z vysielania viacero relácií s policajnou tematikou.
McEnany sa v piatok počas brífingu vyjadrila, že prezident Donald Trump je proti "kultúre rušenia" a to najmä pokiaľ sa to týka policajtov. Termín "kultúra rušenia" označuje situácie, keď jednotlivci alebo spoločnosti čelia verejnej kritike alebo bojkotu za nevhodné vyjadrenia alebo činy.
"Pred niekoľkými týždňami sme videli, že zrušili Labkovú patrolu, animovaný seriál o policajtoch. Zrušili seriál Cops a tiež Live PD," uviedla. I keď informácie o zrušení druhých dvoch relácií sú pravdivé, obe čelili kritike už veľmi dlho.
Tlačová tajomníčka tiež zopakovala tvrdenie bývalého šéfa prezidentovej kampane Brada Parscalea, ktorý ešte v júni tvrdil, že výrobca stavebníc Lego stiahol z predaja hračky s policajnou tematikou, čo firma ešte vtedy odmietla s tým, že nič z predaja nestiahli.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.