31. 7. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Všetci, čo sa podieľali na vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, považovali potrebu zistenia a usvedčenia páchateľov za vec osobnej a profesionálnej cti. Pre TASR to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a nový európsky prokurátor zastupujúci SR Juraj Novocký.
„Prirodzene, pred a počas vykonávania prípravného konania sme si plne uvedomovali možnosť, že v rámci neho zistíme aj skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu inej trestnej činnosti. Napriek tomu, miera závažnosti aj jednotlivé osoby, ktoré sa na jej spáchaní pravdepodobne podieľali, ma úprimne prekvapili,“ uviedol pre TASR Novocký. Prokurátor tým odpovedal na otázku, či ho šokovali informácie o niektorých sudcoch, prokurátoroch a policajtoch, ktoré vyplynuli z vyšetrovanie vraždy novinára. Novocký zároveň pevne verí a je presvedčený, že skutočnosti zistené tímom Kuciak budú riadne preverené a objasnené a prípadní páchatelia trestnej činnosti aj potrestaní.
Prokurátor Juraj Novocký dozoroval prípad vraždy Jána Kuciaka spolu s prokurátorom Vladimírom Turanom. Ako uviedol pre TASR, je v súlade s praxou ÚŠP, že prípad dozorujú a pred súdom obžalobu zastupujú dvaja prokurátori, a to obzvlášť v prípadoch závažnej trestnej činnosti alebo zločineckých skupín.
Hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka pokračuje v piatok pred senátom Špecializovaného trestného súdu prednesom záverečných rečí obhajoby a obžalovaných Mariana K., Aleny Zs. a Tomáša Sz. Po tých bude nasledovať záverečné slovo obžalovaných, ktoré predchádza rozsudku. Ten sa očakáva 5. augusta.




Reťaz dôkazov, ktorú popisuje obžaloba v prípade kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, sa podľa obhajcu Mariana K. Mareka Paru pretrháva. Obhajca navrhol oslobodiť Mariana K. spod obžaloby.
Vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde sa Para sústredil najmä na Zoltána Andruskóa. V prípade vraždy novinára mu pripisuje inú úlohu ako sprostredkovateľa. Zároveň tvrdí, že dostával nezákonné výhody. Dokazovať to má Andruskóove tvrdenie o sľube prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimíra Turana o osemročnom väzení. Turan to odmietol, čo Para považuje za prejav nedôvery prokurátora voči korunnému svedkovi. "Klamstvá Andruskóa milosrdne nazýva prokurátor omylmi," doplnil obhajca.
Para upozorňoval na údajné rozpory medzi tvrdeniami Andruskóa a neprávoplatne odsúdeného strelca Miroslava M. Ilustroval to na fotkách zo sledovania novinárov, ktoré podľa obžalobnej verzie Miroslav M. opoznal. Para to odmieta a tvrdí, že s fotkami nebola urobená riadna rekognícia, kde by sa mu ukázali aj iné fotky.
Prekáža mu aj to, že Andruskó bol vylúčený na samostatné konanie, čím sa mu znemožnil prístup do spisu a možnosť poukazovať na rozdielnosť Andruskóových výpovedí v priebehu vyšetrovania.
V záverečnej reči sa venoval aj správam cez aplikáciu Threema a údajným šifrám. Šifry sa podľa neho dajú vybrať z hocijakého slova. Rovnako pri Threeme upozornil, že si Alena Zs. s Marianom K. písali o možných vrahoch novinára, čo má dokazovať, že to nemohli byť oni.
"O mojom klientovi píšu novinári od 90. rokov," spochybňoval Para aj motív na vraždu Kuciaka. Tvrdil tiež, že motív je príliš všeobecný a pripadá do úvahy aj iná publikačná činnosť Kuciaka. Mal na mysli teóriu, podľa ktorej stáli za vraždou podvodníci s DPH z južného Slovenska a Maďarska, s ktorými spájal Andruskóa.
Para sa v záverečnej reči venoval rovnako ako prokurátor Turan aj médiám. "Ak bol môj klient od začiatku vysnívanou verziou, tak za akú inú verziu by mohol dostať Andruskó takú istú výhodu?" pýtal sa obhajca. S médiami spojil aj splnomocnencov poškodených Daniela Lipšica a Romana Kvasnicu, ktorí podľa neho diktovali novinárom, čo o procese písať, a od rozsudku nad Miroslavom M. už diskutovali nie o vine Mariana K., ale iba o tom, aký trest má dostať.
"Celková sústava nepriamych dôkazov musí byť uzavretá tak, že musí viesť k jedinému skutkovému záveru a musí vylučovať akýkoľvek iný záver. Toto kritérium pri Marianovi K. splnené nie je," uzavrel Para.



Copyright © TASR 2020