28. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Hovorcu iránskej vlády Alího Rabíího previezli do nemocnice s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pondelňajšie správy iránskej tlačovej agentúry Mehr.
Chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, už v predchádzajúcich mesiacoch potvrdili u viacerých iránskych vládnych predstaviteľov, pripomína Reuters. Boli medzi nimi i viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová, námestník ministra zdravotníctva Irádž Harirčí a viacerí poslanci iránskeho parlamentu.
Irán zaznamenal najvyšší počet prípadov nákazy spomedzi krajín Blízkeho východu. Počet nakazených i úmrtí sa začal opäť prudko zvyšovať od apríla, keď iránske úrady začali s uvoľňovaním reštriktívnych opatrení.
V krajine zaznamenali celkovo 293.606 prípadov nákazy, z čoho 255.144 osôb sa už z ochorenia vyliečilo. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 15.912 ľudí, uviedla v pondelok hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva Símá Sadatová Láríová.
Iránsky prezident Hasan Rúhání obyvateľov krajiny v sobotu vyzval, aby dodržiavali opatrenia v oblasti ochrany zdravia a počas blížiacich sa moslimských sviatkov dodržiavali predpísané rozstupy. Zdravotnícke úrady upozornili na nárast počtu prípadov, ktorý v posledných dňoch zaznamenali v meste Mašhad na severovýchode Iránu. Toto mesto je pútnickým miestom pre šiitkých moslimov. Harirčí ľudí vyzval, aby toto mesto nenavštevovali.
Moslimovia po celom svete od 31. júla slávia niekoľkodňový sviatok íd al-adhá.


Facebook podal sťažnosť na Európsku úniu (EÚ) na Všeobecnom súde Európskej únie za narušenie súkromia jeho zamestnancov. Uviedol to v pondelok britský denník Financial Times, s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou.
Americká firma tvrdí, že regulátori EÚ kládli jej zamestnancom mnoho otázok, ktoré sa netýkali dvoch prebiehajúcich protimonopolných vyšetrovaní. Preto požiadala Všeobecný súd v Luxemburgu, aby zasiahol, uviedol britský denník.


Copyright © TASR 2020


Austrálska komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC) ženie pred súd spoločnosť Google, ktorú obvinila zo zneužitia osobných údajov majiteľov účtov. Predstavitelia ACCC uviedli, že firma "uviedla do omylu" milióny Austrálčanov, aby získala ich súhlas a viac osobných informácií, ktoré Google zhromažďuje o internetovej aktivite s cieľom prispôsobiť reklamu pre používateľov.
Google v roku 2016 začal na prispôsobenie reklamy kombinovať osobné údaje používateľov z ich účtov na tejto platforme s informáciami z činností zo stránok, ktoré nepatria Googlu, no využívajú technológie firmy. "Tvrdíme, že spoločnosť Google nezískala výslovný súhlas zákazníkov na vykonanie tohto kroku," povedal zástupca ACCC Rod Sims.
Google vyhlásil, že na vyšetrovaní plne spolupracoval s ACCC a uviedol, že majiteľov účtov požiadal o súhlas prostredníctvom "významných a zrozumiteľných upozornení". "Dôrazne nesúhlasíme s ich obvineniami a budeme brániť náš postoj," reagovali predstavitelia Googlu.

Kosovská ministerka zahraničných vecí požiadala spoločnosť Apple, aby správne vyznačila hranice krajiny vo svojej službe Mapy. Meliza Haradinaj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v nedeľu napísala, že generálnemu riaditeľovi spoločnosti Timovi Cookovi poslala list, v ktorom ho žiada, "aby okamžite vykonal kroky a v službe Mapy správne vyznačili medzinárodne uznanú hranicu Kosova".
Krajinu v aplikácii znázorňujú ako súčasť Srbska, čo je podľa političky v "priamom rozpore s politickou a právnou realitou". Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktorú uznalo približne sto krajín, Srbsko však nie.
"Pre našich občanov, ktorí počas boja o našu nezávislosť utrpeli obrovské straty, je to veľká rana. Vnímame to tiež ako urážku nášho štátu," vyjadrila sa ministerka a dodala, že iné digitálne služby, ako napríklad LinkedIn, Twitter, Facebook či Spotify vnímajú Kosovo ako suverénny štát.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.