29. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turecký parlament v stredu schválil kontroverzný návrh zákona, ktorý poskytne vláde širšiu kontrolu nad sociálnymi sieťami. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.
Na základe novej legislatívy budú musieť mať platformy ako Facebook a Twitter v Turecku miestnych zástupcov a budú musieť vyhovieť nariadeniam tureckých súdov o odstránení určitého obsahu, inak im bude hroziť vysoká pokuta.
Kritici tohto opatrenia sa obávajú dosahu nového zákona na slobodu slova.
Schválená legislatívna norma je zameraná na sociálne siete s viac než miliónom jedinečných návštev denne, pričom tiež nariaďuje, aby sa servery s dátami tureckých užívateľov nachádzali v Turecku.
Predmetný návrh zákona predložila v parlamente vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jej nacionalistický partner MHP, ktoré majú v parlamente väčšinu. Návrh schválili po rozprave, ktorá sa začala v utorok a trvala do stredy.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v júli prisľúbil sprísnenie vládnej kontroly sociálnych médií po tom, ako podľa jeho slov používatelia internetu "s temným srdcom" inzultovali tureckého ministra financií Berata Albayraka a jeho manželku Esru - prezidentovu dcéru - po narodení ich štvrtého dieťaťa.



Copyright © TASR 2020

Služba Instagram zakročila proti speváčke Madonne, ktorá na svojom účte zdieľala video o konšpiračnej teórii súvisiacej s koronavírusom. Interpretka, ktorá má na konte zopár kontroverzných vyjadrení o víruse, vo svojom príspevku tvrdila, že vakcína na COVID-19 už existuje, ale je skrytá, aby "mohli boháči bohatnúť". Instagram video rozmazal, označil ho popiskom "falošné informácie" a zároveň presmeroval používateľov na webstránku, ktorá vyvracia tvrdenia v ňom.
Podľa Instagramu označenie jej videa skomplikovalo používateľom ho nájsť, pretože ho prefiltrovalo z navrhovaných príspevkov a znížilo jeho viditeľnosť.
Video neskôr z Madonninej instagramovej stránky zmizlo, no pred jeho zmazaním sa fanúšikovia obrátili na speváčku s kritikou. Okrem iných naň zareagovala aj speváčka Annie Lennox, ktorá to označila za "úplné bláznovstvo". "Nemôžem uveriť, že podporuješ toto nebezpečné šarlatánstvo. Snáď tvoju stránku hackli a ty sa to chystáš vysvetliť," uviedla interpretka.
Video ukazovalo skupinu America's Frontline Doctors, ktorá reční pred americkým najvyšším súdom počas podujatia organizovaného iniciatívou Tea Party Patriots Action. V klipe hovorí lekárka Stella Immanuel z Houstonu, ktorá tvrdí, že úspešne vyliečila 350 pacientov s koronavírusom hydroxychlorochínom a lieči aj ďalších. Sociálne siete Facebook a Twitter už video odstránili a označili ho za dezinformáciu, syn amerického prezidenta Donald Trump Jr. dostal za jeho zdieľanie od druhej menovanej zákaz tweetovať na 12 hodín.

Rusko popiera obvinenia amerických predstaviteľov, že v USA šíri dezinformácie o novom koronavíruse. Podľa Moskvy sú to len "konšpiračné teórie" a "pretrvávajúca fóbia".
Americkí vládni predstavitelia, ktorí s agentúrou The Associated Press (AP) komunikovali pod podmienkou anonymity, uviedli, že ruské tajné služby využívajú trojicu webstránok v angličtine na šírenie dezinformácií o pandémii v snahe využiť krízu, s ktorou Spojené štáty bojujú pred novembrovými prezidentskými voľbami. Webstránky od konca mája do začiatku júla zverejnili zhruba 150 článkov o reakcii na pandémiu, vrátane textov zameraných na podporu Ruska alebo očierňovanie USA. Za dezinformačné úsilie zamerané na Západ a USA sú podľa amerických predstaviteľov zodpovední dvaja Rusi, ktorí mali popredné pozície vo vojenskej tajnej službe GRU.
Ruské dezinformácie sú súčasťou pretrvávajúceho a trvalého úsilia o podsúvanie falošných informácií a spôsobovanie zmätku, povedali americkí predstavitelia. Či toto konkrétne úsilie na troch weboch súviselo so spomínanými voľbami, ale neuviedli.
One World, jedna zo spomínaných webstránok, v stredu reagovala na tvrdenia o spolupráci s ruskými tajnými službami a šírením propagandy s tým, že sú "kategoricky falošné".
"Ruské médiá sa aktívne zaoberajú situáciou s koronavírusom. Pokiaľ ide o Rusko, prechádza týmto ťažkým obdobím lepšie ako mnoho iných krajín, aj keď nie bez problémov. Všetky médiá skutočne poukazujú na značné problémy, s ktorými sa Spojené štáty v tomto období stretávajú. V takom prípade, ak niekto hovorí o nejakých dezinformáciách, ide o istý druh pretrvávajúcej fóbie a nie je potrebné obviňovať objektívnu a kvalitnú prácu médií," reagoval v stredu na obvinenia hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Poslanec Konstantin Kosačev, ktorý šéfuje výboru zahraničných záležitostí hornej komory parlamentu, americké tvrdenia označil za "nové konšpiračné teórie" vymyslené novinármi alebo "hoax amerických bezpečnostných služieb". Ako dodal, zatiaľ sa "žiadna z konšpiračných teórií" publikovaných v západných médiách v realite nepotvrdila.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.