31. 7. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Nie som svätec, ale nie som ani vrah. Vo svojej záverečnej reči v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka to uviedol obžalovaný Marian K. Argumentoval najmä spochybňovaním svedka Petra Tótha, ktorého považuje za agenta tajnej služby. Spochybňoval tiež tvrdenia Zoltána Andruskóa, ako aj spôsob, akým sa pracovalo s jeho telefónom pri extrakcii komunikácie cez aplikáciu Threema. Po jeho záverečnej reči prednáša tú svoju obžalovaná Alena Zs.

Marian K. sa pristavil pri svojej údajnej motivácii k vražde novinára potom, čo zverejnil analýzu o kauze Donovaly. „Z tých serióznych analýz sa ani jedna neobjavila v obvinení a o pár týždňov to budú tri roky, odkedy som bol obvinený. V tej kauze sme sa nepohli ani o milimeter,“ uviedol.

V záverečnej reči si pomáhal aj vizuálnymi pomôckami, napríklad aj pri lustráciách Kuciaka. Obhajoba Mariana K. prefotila pôvodný lustračný graf, v ktorom chýba jeho kompletná adresa. Správu Petrovi Tóthovi s adresou preto považuje za dodatočne doplnenú do jeho komunikácie.

Marian K. extenzívne rozprával aj o Tóthovi, ktorý podľa jeho slov opakovane klame a vymýšľa si. Naďalej ho považuje za agenta v legalizácii, čo má potvrdzovať aj výpoveď Miroslava Kriaka, ktorý pre Tótha realizoval sledovanie novinárov a politikov. Marian K. zároveň upozornil, že sa v spise nachádza informácia o tom, že Tóth dostal od neznámej spoločnosti sídliacej v Spojených arabských emirátoch po vražde 50.000 eur, a následne sa mu vyplácalo mesačne 5.000 eur. Súhlasí so splnomocnencom poškodených Danielom Lipšicom, ktorý uviedol, že si sledovanie novinárov nemohol Tóth financovať sám.

Na margo Zoltána Andruskóa skonštatoval, že dopĺňal svoju výpoveď postupne podľa toho, čo sa publikovalo v médiách. To, že je klamár, má dokazovať aj jeho nepotvrdené obvinenie voči Marianovi K. v kauze smrti televíznej redaktorky Leony Kočkovičovej Fučíkovej.

Marianovi K. prekáža aj spôsob, akým Europol narábal s jeho telefónmi pri extrakcii dát z Threemy. Vyčíta nezrovnalosti vo forenzných správach.

„Nie som neinteligentný hlupák, ktorý by si neuvedomoval, čo vražda novinára spôsobí,“ poznamenal Marian K. Ku koncu záverečnej reči kritizoval splnomocnencov, ktorí podľa neho absenciu dôkazov kompenzovali emóciami. Následne na to sa postavil a otočil smerom k predsedníčke senátu Ružene Sabovej. "Verím, že medializácia tohto prípadu, politika a emócie zostávajú za dverami tejto súdnej siene. Verím, že rozhodnete na základe nesporných faktov a dôkazov," uzavrel.



Objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka je Zoltán Andruskó, ktorý mal z objednávky krivo obviniť Mariana K. Vo svojej záverečnej reči to uviedla Alena Zs., vyjadruje sa v nej najmä k Andruskóovi a jeho údajne klamlivej výpovedi.



Copyright © TASR 2020


Obžalovaný Tomáš Sz. poprel účasť na vražde Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Uviedol to dnes vo svojej záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku. Zároveň povedal, že ako policajt aj ochranka námorných lodí pracoval na tom, aby chránil ľudský život. "Nikdy som nikomu neublížil, neviem si predstaviť, že by som niekomu vzal život," povedal.
Súd rozsudok v kauze vraždy investigatívneho novinára a ďalších skutkov vynesie v stredu 5. augusta. Tomáš Sz. aj Alena Zs. deklarovali, že sa vynesenia verdiktu nechcú zúčastniť.
Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Alena Zs. Zoltánovi Andruskóvi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Sz. a Miroslavovi M. Ten priznal, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.
Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.




©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.