28. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Prvé inaugurácie amerických prezidentov Ronalda Reagana a Baracka Obamu boli jediné, ktoré u televíznych divákov za posledných 40 rokov prekonali v popularite inauguráciu Joea Bidena. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AP.
Spoločnosť Nielsen uviedla, že Bidenovu inauguráciu sledovalo minulú stredu 20. januára od 10.00 h do 16.00 h miestneho času na 17 televíznych staniciach 33,8 milióna ľudí.
Reaganova slávnosť v roku 1981 prilákala 41,8 milióna divákov a Obamovu inauguráciu si v roku 2009 pozrelo v televízii 37,8 milióna ľudí.
Zrejme najdôležitejším údajom pre bývalého prezidenta známeho dôkladným sledovaním televíznych ratingov je, že Biden prekonal hranicu 30,6 milióna divákov, ktorí pozerali preberanie prezidentského úradu Donaldom Trumpom v roku 2017.
Najobľúbenejšou televíznou stanicou u divákov inaugurácie bola CNN, uviedla spoločnosť Nielsen. Na stanici Fox News, naklonenej exprezidentovi Trumpovi, si Bidenovu slávnostnú prísahu a inauguračný prejav pozrelo o 77 percent divákov menej, než v minulosti Trumpovu prísahu.



Iránsky prezident Hasan Rúhaní kritizoval odporcov slobody internetu tvrdiac, že obmedzenie prístupu by bolo "úplne nesprávne", informovala v stredu agentúra DPA.
"Internet je v týchto dňoch pre ľudí ako kyslík... požiadavka obmedziť ho by bola absolútne nesprávna," povedal Rúhání a dodal, že je to pravdivé obzvlášť počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.
"Ako inak môžeme očakávať, že ľudia budú všetko vykonávať z domu a vyučovať svoje deti počas pandémie?" uviedol prezident, ktorého vyjadrenia sprostredkovala iránska tlačová agentúra ISNA.
Iránske justičné úrady si minulý týždeň predvolali ministra telekomunikácií Mohammada-Džaváda Ázerího Džahromího za to, že údajne zabránil zablokovanie sociálnej siete Instagram a ignoroval pokyny v súvislosti s obmedzeniami internetu.
Džahromího prepustili na kauciu, úrady sa však jeho prípadom budú ďalej zaoberať.
Predstavitelia iránskej justície a zástancovia tvrdej línie v iránskom parlamente podporujú obmedzenie internetu, píše DPA.
Tisíce webových stránok sú v Iráne zablokované. Väčšina Iráncov však tieto obmedzenia nerešpektuje.


                            


Ruská polícia v stredu prehľadala moskovský byt opozičného politika Alexeja Navaľného. Domová prehliadka súvisí s vyšetrovaním možného porušenia "hygienických a epidemiologických nariadení," priblížil na Twitteri Navaľného spolupracovník Ivan Ždanov, píše agentúra AFP.
Ždanov tiež informoval o policajnej prehliadke v kancelárii Navaľného protikorupčnej nadácie a v ďalšom moskovskom byte, v ktorom sa v tom čase nachádzala Navaľného manželka.
Ruské ministerstvo vnútra v stredu informovalo o začatí vyšetrovania pre podozrenia zo spáchania trestného činu porušenia epidemiologických opatrení počas sobotňajšieho masového protestu v Moskve na podporu Navaľného.
Hovorkyňa ministerstva Irina Volková vyhlásila, že organizátori a účastníci protestu vytvorili podmienky pre hromadné šírenie koronavírusu, čím ohrozili zdravie verejnosti.
Ruské úrady zároveň v stredu oznámili, že tamojšie sociálne siete budú musieť zaplatiť pokutu za nezmazanie príspevkov, ktoré nabádali mladých ľudí na účasť na minulotýždňových nepovolených protestoch.
Nariadenie sa týka sociálnych sietí vrátane Facebooku, Instagramu, Twitteru, Youtube a platformy na zdieľanie krátkych videí TikTok. Pokuty sa budú pohybovať v rozmedzí 800.000 až štyri milióny rubľov (zhruba 8700 až 44.000 eur), píše sa vo vyhlásení Roskomnadzoru - ruského orgánu pre dozor nad médiami.
Cez víkend sa demonštrácií v desiatkach ruských miest zúčastnili desaťtisíce ľudí, ktorí požadovali prepustenie väzneného Navaľného. Celkovo polícia zadržala takmer 4000 účastníkov, píše AFP s odvolaním sa na informácie nezávislých pozorovateľov.
Navaľného spolupracovníci ohlásili ďalšiu sériu protestov aj na nadchádzajúci víkend.
Alexej Navaľnyj sa v súčasnosti nachádza vo väzbe, kde má zostať do 15. februára. Do Ruska sa vrátil 17. januára z Nemecka po tom, čo tam ukončil liečbu a terapiu po pokuse otráviť ho nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o vraždu vlani z augusta Navaľnyj už od začiatku obviňuje ruskú vládu, tá však toto tvrdenie odmieta.
Zadržali ho krátko po pristátí na moskovskom letisku Šeremeťjevo. Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) to zdôvodnila tým, že Navaľnyj je na medzinárodnom zozname hľadaných pre porušenie podmienok výkonu podmienečného trestu, ktorý dostal v prípade Yves Rocher.


                           
Medzinárodný filmový festival vo francúzskom meste Cannes sa organizátori rozhodli z dôvodu pretrvávajúcej pandémie nového koronavírusu preložiť na júl. Konať sa bude 6.-17. júla, a teda približne o dva mesiace neskôr oproti pôvodne plánovanému termínu. Organizátori to oznámili v stredu vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.
"Ako bolo oznámené už uplynulú jeseň, festival v Cannes si vyhradil právo na zmenu svojho termínu v závislosti od globálneho vývoja zdravotnej situácie," uviedli organizátori. "Festival, pôvodne plánovaný v čase od 11. do 22. mája 2021 sa preto bude konať od utorka 6. do soboty 17. júla 2021," dodali.
Agentúra AP uvádza, že organizátori konanie festivalu posunuli v nádeji, že v júli sa tak bude môcť uskutočniť aj s fyzickou účasťou divákov. Podrobnosti o tom, ako bude aktuálny ročník vyzerať, však zatiaľ nezverejnili.
Filmový festival v Cannes sa vlani vôbec nekonal. Organizátori ho z dôvodu šírenia nového koronavírusu a s tým spojených obmedzení zhromažďovania najskôr presunuli na prelom júna a júla, nakoniec ho však úplne zrušili. Konkurenčné festivaly v Benátkach a Berlíne (Berlinale) sa uskutočnili za sprísnených hygienických opatrení, pripomína AFP.
Festival v Cannes každoročne obvykle priláka približne 45.000 divákov, z toho zhruba 4500 novinárov. Toto najväčšie podujatie svojho druhu na svete bolo pred pandémiou koronavírusu zrušené len raz, a to v čase vypuknutia druhej svetovej vojny v roku 1939.
Paralelne s hlavnou súťažou sa na festivale v Cannes koná tzv. filmový trh, ktorý je najväčším trhom pre producentov, distribútorov, kupcov a ďalších ľudí z filmovej brandže.
Vlani sa festival síce nekonal, no organizátori zverejnili zoznam 56 filmov, ktoré zaradili do svojho oficiálneho výberu. Pri premietaní na iných festivaloch či v kinodistribúcii tak tieto snímky mohli byť uvádzané pod značkou "Oficiálny výber Cannes 2020". Vo výbere sa ocitli napríklad filmy od režisérov ako Wes Anderson, Francois Ozon či Steve McQueen.
Posunutie svojho termínu ohlásil ešte v decembri aj berlínsky filmový festival Berlinale. Namiesto plánovaného februára sa Berlinale bude konať neskôr a v dvoch fázach: 1.-5. marca len virtuálne pre ľudí z filmovej brandže a v júni, keď by mali byť víťazné a vybrané filmy premietané už aj s účasťou divákov.



Copyright © TASR 2021


Zoznamovacia aplikácia Grindr, ktorá sa špecializuje na homosexuálov, bisexuálov, transrodových či queer ľudí, čelí v Nórsku pokute 100 miliónov nórskych korún (približne 9,66 milióna eur). Podľa tamojších regulačných orgánov aplikácia nezískala súhlas používateľov predtým, ako zdieľala ich osobné údaje s reklamnými spoločnosťami, čo je v rozpore s prísnymi pravidlami ochrany súkromia Európskej únie.

Ako uviedol nórsky dozorný orgán pre ochranu osobných údajov, výška uvedenej pokuty sa rovná 10 % globálnych výnosov americkej spoločnosti. Regulačný orgán prijal opatrenie na základe sťažnosti nórskej rady spotrebiteľov o údajnom zdieľaní osobných údajov na marketingové účely.
Nórsko nie je členom EÚ, ale kopíruje pravidlá a nariadenia „európskej dvadsaťsedmičky“. Grindr musí do 15. februára poskytnúť spätnú väzbu, ktorú dozorný orgán zohľadní pri svojom konečnom rozhodnutí.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.