26. 1. 2021

Zomrela Hana Maciuchová

Zomrela Hana Maciuchová

Po dlhej, ťažkej chorobe vo veku 75 rokov dnes zomrela v Olomouci herečka Hana Maciuchová.
Hana Maciuchová, ktorá sa narodila 29. novembra 1945 v Šternberku pri Olomouci, má na konte nespočetné množstvo divadelných, televíznych i filmových úloh. Diváci si ju obľúbili napríklad ako copatú Aničku z krkonošských rozprávok alebo noblesnú Miriam, stredoškolskú učiteľku z Ulice. 
Náročný svet každodenného seriálu ale už pred rokmi opustila a pred kamerou sa objavovala len zriedkavo. Maciuchová bola dlhoročnou členkou pražského Divadla na Vinohradoch, kam po niekoľkých sezónach strávených v Divadle Za bránou nastúpila v roku 1971 na Vinohrady. Tu stvárnila rad najmä tragikomických rolí. K takýmto patrila napríklad Líza z Obchodníka s dažďom, Roxanu v Cyranovi z Bergeracu, ale aj na Markétka v Majstrovi a Markétke. 
 Rad príležitostí jej ponúkol film. Prvýkrát sa objavila v snímke slovenský režiséra Štefan Uher Organ z roku 1964. Neskôr ju diváci mohli vidieť napríklad v Balíkovej psychologickej sonde V každej izbe žena. Veľkú charakternú úlohu jej priniesol Skalského film o Karlovi Čapkovi Človek proti skaze z roku 1989, kde stvárnila Oľgu Scheinpflugovú. Zahrala si aj v Samotároch Davida Ondříčka, najnovšie ju diváci mohli vidieť v drobnejšej role vo filme Otcova Volga. Veľkú popularitu jej okrem inscenácií a rozprávok priniesli tiež televízne seriály. V 70. a 80. rokoch minulého storočia hrala treba Olinku v Žene za pultom, ako železničiarska dcérka sa objavila v dynastii Novákovov, hrala v Chalupároch, v seriáloch Synovia a dcéry Jakuba sklára, Dnes v jednom dome či v Nemocnici na kraji mesta. Jej manželom bol 20 rokov, až do svojej smrti v roku 1993, herec Jiří Adamíra. Manželstvo zostalo bezdetné.

Copyright © ČTK 2021