24. 1. 2021

TRILOBIT 2021

 TRILOBIT 2021



Tvorcovia dokumentu V sieti Barbora Chalupová a Vít Klusák dnes za námet, scenár a réžiu snímky o sexuálnom predátorství na internete získali cenu Trilobit 2021. Český filmový a televízny zväz FITES ďalej udelil poctu za celoživotné dielo v podobe Ceny Vladislava Vančuru Jane Brejchovej. Tohtoročné vyhlásenie víťazov audiovizuálnych cien sa kvôli pandémiu koronavírusy uskutočnilo on-line bez divákov v Kultúrnom dome Plzeňka v Beroune.  

"Nahá realita, ktorú nám prezentujú tvorcovia dokumentu o sexuálnom predátorství na internete, ktorému sú stále častejšie vystavovaní tí najbezbrannejší z nás - deti, šokuje. Nielen zvrátenosťou sexuálnych lovcov bez zábran, ale predovšetkým rozsahom a vážnosťou situácie," uviedla k víťaznému dokumentu porota pod vedením režiséra Romana Vávru.

Jana Brejchová v zastúpení dostala Cenu Vladislava Vančuru za celoživotné dielo, ktorým prispela ku kultivovanosti slovenskej audiovizuálnej tvorby ak jej medzinárodnému ohlasu. K cene ju na diaľku gratuloval aj minuloročný víťaz tejto ceny Vladimír Pucholt. "Za výnimočné považujeme aj to, že sa nikdy nespreneverila hereckému svedomia a svojím talentom neslúžila mocným. Aj preto sa za žiadnu zo svojich rolí nemusí hanbiť, naopak, na mnohých môže byť právom hrdá," uviedol za porotca kameraman Ivo Popek.

Cenu Josefa Škvoreckého za mimoriadne literárne dielo v odbore audiovizuálnej tvorby porota prisúdila kolektívu autorov Ľudovít Baran in memoriam, Jaromír Šofr, Marek Jícha a Daniel Souček za knihu Česká kameramanskej škola / 100 rokov od vzniku Klubu československých kinofotografov. Cenu detskej poroty - Berounský medvedík má režisér Petr Kubík za rozprávku Princezná zakliata v čase.

Ceny Trilobit 2021 získali Radovan Síbrt za námet, scenár a réžiu dokumentu o živote kapely The Tap Tap Postihnutí muzikou a Bohdan Karásek za námet, scenár a réžiu filmu Karel, ja a ty. Ďalej si cenu Trilobit 2020 z Berouna odviezli Ivan Trojan a Josef Trojan za herecké úlohy vo filme Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandovej. "Za šťastné považujeme rozhodnutie režisérky obsadiť do role vo veľkom časovom odstupe otca a syna, čo dodalo výbornému výkonu Trojanových na vierohodnosti aj prostredníctvom 'zladených' gest, pohybu tela i mimiky," konštatovala porota.

Cenu Ferdinanda Vaňka za prínos rozvoju občianskej spoločnosti si osobne prevzal režisér Břetislav Rychlík za dokument Strážca pamäti Ján Langoš. Rýchlik v ňom pripomína výnimočnú osobnosť slovenských katolíckeho disentu Jána Langoša, bývalého ponovembrového federálneho ministra vnútra a neskôr zakladateľa Ústavu pamäti národa v Bratislave.

Zvláštna cena pripadla režisérovi Dmitrijovi Bogoljubovi za snímku Provinčný mestečko E, ktorý sa snaží nájsť kľúč k nahliadnutiu do duše súčasného Ruska. O kritickú Úplne zvláštnu cenu poroty - Zlatý citrón sa tento rok podelilo desať členov Rady Slovenskej televízie za nedostatočne odôvodnené odvolanie dozornej komisie Radou Českej televízie 11. novembra 2020. Ceny sa tento rok odovzdávali počtyřiatřicáté. Porotcovia vyberali z 92 snímok. Vzhľadom na okolnosti tentoraz organizátori neudelili Cenu divákov - Berounský Klepáček.


Copyright © ČTK 2021