27. 1. 2021

Osobnosťou slovenskej fotografie sa stal Aurel Hrabušický a Fotografom roka 2020 je Martin Kleibl

 Osobnosťou slovenskej fotografie sa stal Aurel Hrabušický 



a Fotografom roka 2020 je Martin Kleibl

Laureátmi ocenení v oblasti slovenskej fotografie sa stali kurátor fotografickej zbierky Slovenskej národnej galérie (SNG) Aurel Hrabušický a kurátor Múzea fotografie Martin Kleibl. Informoval o tom riaditeľ Stredoeurópskeho domu fotografie/Občianské združenie Fotofo (SEDF) Václav Macek.

Osobnosťou slovenskej fotografie 2020 sa stal Hrabušický, ktorý sa venuje dejinám i súčasnosti slovenskej fotografie od polovice 80. rokov. Jeho výskum sa spočiatku orientoval na súčasnú tvorbu, pre jeho kurátorské projekty 80. a 90. rokov minulého storočia. Neskôr svoj záujem rozšíril aj na obdobie modernizmu 20. a 30. rokov. Výsledky bádania publikoval v knihe Slovenská fotografia 1925 - 2000, ktorej spoluautorom je aj Václav Macek. Hrabušický participoval aj na tímových výstavách v SNG o fotografii 50., 70. a 80. rokov 20. storočia. V súčasnosti spolupracuje s Filipom Vančom na knihách o niektorých významných slovenských fotografoch. Posledným titulom je kniha o Antonovi Šmotlákovi z roku 2020.

Fotografom roka 2020 sa stal Kleibl, ktorý od roku 2016 pôsobí ako kurátor Múzea fotografie. Kleibl sa venuje aj vlastným fotografickým projektom, napríklad sídlisku bratislavskej Petržalky, v ktorej žije od detstva, ale aj fotografii 19. storočia. „Jeho aktivity na poli unikátneho historického výskumu sú čoraz bohatšie. Participoval na zborníkoch, konferenciách – Renesancia fotografie 19. storočia (2014), V hľadaní prameňov (2018),“ priblížil Macek. Doplnil, že Kleibl vlani samostatne publikoval knihu Počiatky fotografie na Slovensku 1839 - 1918. Význam tejto knihy pre fotografickú kultúru sa porota rozhodla zdôrazniť udelením ocenenia Fotograf roka.

Vyhlasovateľmi súťaže sú okrem SEDF aj Združenie slovenských profesionálnych fotografov, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave a Festival_OFF. Do trojčlennej poroty, ktorá o ocenených rozhodovala patrila Judita Csáderová, Dušan Kochol a Václav Macek. Živý prenos z 15. ročníka udeľovania cien si mohli diváci pozrieť v profile SEDF na sociálnej sieti.


2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.