2. 6. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Sofia Sapega, Russian student arrested alongside Belarus activist, appears  in 'confession' video - CNN

Bieloruský Vyšetrovací výbor v pondelok napriek očakávaniam nevzniesol obvinenie voči ruskej občianke Sofii Sapegovej, ktorá bola zadržaná minulú nedeľu v Minsku spolu s bieloruským novinárom Ramanom Pratasevičom.
Podľa agentúry TASS o tom informoval Sapegovej advokát Aľaxandr Filanovič. Dodal, že Vyšetrovací výbor tak zrejme urobí v utorok.
Agentúra TASS pred tým informovala, že súd v Minsku nevyhovel sťažnosti Sapegovej voči jej vzatiu do väzby. Toto pojednávanie sa konalo s vylúčením verejnosti a v neprítomnosti samotnej Sapegovej.
Intervenovať v prospech Sapegovej prepustenia na slobodu vyzvalo ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova viacero ruských ľudskoprávnych aktivistov vrátane členov rady pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii.
Podľa ruského spravodajského portálu Novaja gazeta (NG) je Sapegová v Bielorusku podozrivá z organizovania masových nepokojov a akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok, a z podnecovania nenávisti voči príslušníkom bezpečnostných zložiek. Hrozí jej až 15 rokov väzenia.
Provládny kanál na sociálnej sieti Telegram tento týždeň zverejnil video, v ktorom sa Sapegová pred kamerou priznáva k tomu, že bola administrátorkou webovej stránky Čierna kniha Bieloruska - označovaného v Bielorusku za extrémistický -, na ktorej boli zverejňované osobné údaje o príslušníkoch bezpečnostných zložiek zasahujúcich počas protestov proti režimu.
Neskôr nemenovaný zdroj pre NG uviedol, že toto video a priznanie boli zinscenované a že Sapegová v prítomnosti svojho právnika počas výsluchu takú výpoveď neposkytla.
V rovnakom ústave predbežného zadržania KGB je aj ďalší občan Ruska, 20-ročný Jegor Dudnikov.
Vo väzbe sa tento povolaním kuchár ocitol v súvislosti s tým, že pomáhal s editovaním zvuku v klipoch, ktoré na internete zverejňovala bieloruská opozícia.
Podľa pondelkovej správy NG ruský konzul požiadal bieloruské úrady, aby mu umožnili navštíviť Dudnikova vo vyšetrovacej väzbe.
Aj s Dudnikovom bolo nakrútené video, v ktorom sa priznáva k účasti na organizovaní hromadných podujatí hrubo porušujúcich verejný poriadok.


Znak solidarity! Sassoli vyzýva letiská celej EÚ: Vystavte fotky Ramana  Prataseviča | Nový Čas

Rodičia bieloruského proopozičného blogera Ramana Prataseviča, ktorý je zadržiavaný v Minsku, chcú žalovať štátne médiá v Bielorusku za diskreditáciu svojho syna. Podľa agentúry BNS to na online tlačovej konferencii organizovanej litovskými poslancami oznámil Pratasevičov otec Dzmitryj.
Podľa jeho slov sa vo vysielaní štátnych televíznych kanálov v Bielorusku snažia jeho syna vykresliť ako extrémistu, teroristu a znevažujú jeho prácu i jeho samého.
Matka novinára Natalľa Pratasevičová spresnila, že najmä bieloruský novinár Ryhor Azaronak šíri o jej synovi dezinformácie a označuje ho za "neonacistu".
Podľa Pratasevičovej "je to neúnosné", preto žiada "celé svetové spoločenstvo", aby pomohlo jej synovi, jeho priateľke Sofii Sapegovej, ktorá bola pred vyše týždňom zadržaná v Minsku spolu s Pratasevičom, a "všetkým (v Bielorusku), ktorí sú mučení za mrežami."
Agentúra TASS v utorok informovala, že generálna prokuratúra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny požiadala Bielorusko, aby jej umožnilo Pratasevičov výsluch v rámci vyšetrovania podozrenia, že bol zapletený do ostreľovania civilného obyvateľstva Donbasu a ničenia civilnej infraštruktúry.
TASS dodal, že generálna prokuratúra LĽR predtým začala proti Pratasevičovi trestné stíhanie pre podozrenie, že sa v roku 2014 dobrovoľne pripojil k dobrovoľníckemu práporu Azov, pričom od leta roku 2014 do zimy roku 2015 údajne pôsobil ako zástupca veliteľa pre komunikáciu jednej z rot práporu, ktorý sa zapojil do bojov proti proruským separatistom.
Prataseviča zadržali spolu so Sapegovou 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair, ktorým cestovali z Atén do Vilniusu, donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.
Bieloruské orgány vedú voči dvojici týchto mladých ľudí vyšetrovanie na základe podozrenia z organizovania masových nepokojov a akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok, a z podnecovania nenávisti voči príslušníkom bezpečnostných zložiek. Obom hrozí až 15 rokov väzenia.
Pratasevič je spoluzakladateľom spravodajského webu NEXTA a bol šéfredaktorom infowebu Bieloruský mozog, ktoré fungovali na platforme Telegram a sú úradmi v Bielorusku považované za extrémistické.
Prataseviča (26) spolu s druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram Sciapanom Pucilom (22) zaradili bieloruské orgány vlani v novembri na zoznam teroristických organizácií. Urobili tak na základe obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia.
Nexta však vtedy upozornila, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.
Pratasevič a Pucila boli tiež pridaní na zoznamy medzinárodne hľadaných osôb v Bielorusku a v Rusku, ktoré podporuje Lukašenkov režim. Obaja sa uchýlili do poľského exilu.

 

Copyright © TASR 2021